ΔΕΗ: Εμπρός για τις 48ωρες

“Αυτοί που για 18 μήνες διακυβέρνησης της χώρας χάραξαν το δικό τους χάρτη εξόδου από την κρίση και αυτοί που μετά από 6 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας προσέφυγαν στο Ζάππειο 2 για να εξειδικεύσουν τις προτάσεις εξόδου από την κρίση, τους υπενθυμίζουμε ότι δεν είναι ιδιοκτήτες της ΔΕΗ και δεν έχουν τη δημοκρατική νομιμοποίηση να ιδιωτικοποιήσουν και να παραδώσουν σε τρίτους τη ΔΕΗ. Αυτοί μιλάνε με οικονομικούς όρους και αριθμούς, η ΓΕΝΟΠ και οι εργαζόμενοι μιλάνε για κοινωνική ανθρώπινη επιβίωση και αξιοπρέπεια”, αναφέρει η ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ καταλήγοντας “Κανένας και καμιά δεν πρέπει να απουσιάσει από το συλλαλητήριο και τις απεργιακές εκδηλώσεις της ΓΕΝΟΠ και των Σωματείων”.

Είναι ένας μήνας περίπου που η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως στο κέντρο του, υπό διαμόρφωση με την τρόικα, “προγράμματος αποκρατικοποιήσεων” θα είναι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Ταυτόχρονα, παρέα με τα “παπαγαλάκια” της στα ΜΜΕ, εξαπέλυσε συκοφαντική εκστρατεία εναντίον των εργαζόμενων και της ΓΕΝΟΠ με στόχο να απομονώσει τις αντιδράσεις, να τσακίσει το συνδικάτο και τη δύναμή του. Σαν απάντηση, η ηγεσία της ΓΕΝΟΠ αποφάσισε ότι θα κηρύξει 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες αν η κυβέρνηση προχωρήσει στην κατάθεση του σχεδίου της στη Βουλή.

Δράσεις

Σε αυτό το διάστημα, η Ομοσπονδία εγκαινίασε καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών ενάντια στην κυβερνητική προπαγάνδα, πραγματοποίησε συναντήσεις με κόμματα και φορείς για τη δημιουργία μετώπου ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, οργάνωσε ενημερώσεις στους χώρους δουλειάς, συμμετείχε με το πιο μαζικό μπλοκ στη διαδήλωση των συνδικάτων στην Πανεργατική της 11 Μάη. Σε αυτά τα πλαίσια δράσης κάλεσε και το συλλαλητήριο της Τετάρτης.

Οι ανακοινώσεις του υπουργικού συμβουλίου την Δευτέρα 23/5, παραμονές της πανελλαδικής διαδήλωσης, έβαλαν και επίσημα τη ΔΕΗ στον κατάλογο των αποκρατικοποιήσεων. Δεν μπορεί πλέον κανείς να αμφιβάλει για το αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επίθεση. Από αυτή την άποψη το συλλαλητήριο της Τετάρτης θα είναι και η πρώτη μαζική απάντηση των εργαζόμενων. Χρειάζεται όμως να έχει άμεση απεργιακή συνέχεια. Μπορεί ο Παπακωνσταντίνου να προβάλει ως πρώτους στόχους το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, τον ΟΤΕ, τον ΟΛΠ, τον ΟΛΘ και την ΕΥΑΘ, αφήνοντας για λίγο αργότερα τη ΔΕΗ, αλλά αυτό δεν αλλάζει σε τίποτα την απόφαση της κυβέρνησης για ξεπούλημα της επιχείρησης.

Η τακτική της αναμονής που έχει ακολουθήσει η ηγεσία της ΓΕΝΟΠ το τελευταίο διάστημα δεν έχει πια καμία απολύτως βάση. Εχει έρθει η στιγμή της σύγκρουσης με την κυβέρνηση και αυτό σημαίνει άμεση κήρυξη των 48ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών. Η απεργία διαρκείας στη ΔΕΗ που θα κατεβάσει τους διακόπτες σε όλη τη χώρα είναι ο μοναδικός τρόπος για να ανατραπεί η επίθεση.

Το πανελλαδικό συλλαλητήριο της Τετάρτης μπορεί να είναι η αρχή του αγώνα, μια επίδειξη δύναμης από τη μεριά των εργαζόμενων. Οι συκοφαντίες της κυβέρνησης έχουν πέσει στο κενό, η πλειοψηφία των εργατών και της νεολαίας είναι στο πλευρό τους για “Ρεύμα φτηνό, ΔΕΗ για το λαό”. Η κλιμάκωση του αγώνα με απεργία διαρκείας όχι μόνο θα φέρει τη νίκη αλλά θα ανοίξει και τη δυνατότητα για συνολική ανατροπή των μνημονίων και των εμπνευστών τους.