Περιβάλλον
ΟΧΙ στην καύση σκουπιδιών

6/6, Κινητοποίηση ενάντια στην καύση σκουπιδιών στον Βόλο.

Την Παρασκευή 12 Ιούνη το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έδωσε «πράσινο φως» για την καύση "υπολειμμάτων ανακύκλωσης RDF-SRF" στο εργοστάσιο της ΤΙΤΑΝ στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Ένα ακόμα περιβαλλοντικό και υγειονομικό έγκλημα σε μία ήδη περιβαλλοντικά υποβαθμισμένη περιοχή (ΕΛΠΕ - ΤΙΤΑΝ - Βιομηχανική Ζώνη) που γεμίσει την ατμόσφαιρα με διοξίνες, φουράνια και υδράργυρο.

Για τον Χατζηδάκη και τη κυβέρνηση καμία σημασία δεν έχει ακόμη ότι το εργοστάσιο της «ΤΙΤΑΝ» βρίσκεται μέσα σε κατοικημένη περιοχή, ότι όλες οι επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν τις βλαβερές συνέπειες της καύσης απορριμμάτων στην υγεία των κατοίκων. Το μόνο που έχει σημασία είναι η προώθηση της «καύσης υπολειμμάτων ανακύκλωσης» για τη μείωση του κόστους καυσίμων στις βιομηχανίες (ήδη υπάρχει η ΑΓΕΤ-Lafarge στο Βόλο ενώ και η «ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ» στη Σίνδο, έχει ζητήσει σχετική άδεια και περιμένει να πάρει και αυτή το "πράσινο φως") και το συνολικό πλασάρισμα των εργοστασίων για την καύση των απορριμάτων για τα κέρδη όσων εμπλέκονται με την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης τους.  

Η κυβέρνηση λέει δύο μεγάλα ψέματα. Ότι δήθεν θα υπάρχει απεξάρτηση από ρυπογόνα συμβατικά καύσιμα και ταυτόχρονα περιορισμός του όγκου απορριμμάτων που θα οδηγούνται σε ταφή. Αλλά η ΤΙΤΑΝ θα συνεχίσει να καίει ως 70% πετ κοκ (του οποίου η αποθήκευση και η καύση προκαλούν ρύπους με υψηλή περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα και διοξείδια του άνθρακα και θείου) και "ο περιορισμός του όγκου απορριμμάτων που οδηγούνται σε ταφή" είναι ανέκδοτο. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν μονάδες που να παράγουν τον (ρυπογόνο) SRF σε επαρκή ποσότητα και άρα ο ΤΙΤΑΝ (όπως ήδη κάνει η ΑΓΕΤ στο Βόλο) θα κάνει εισαγωγή απορρίμματων που θα έρχονται πακεταρισμένα για να καούν. Αν η κυβέρνηση επιθυμούσε τον περιορισμό του όγκου των απορριμμάτων θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα κρατικό και επαρκές χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα διαχείρισης απορριμμάτων, με διαλογή στην πηγή, με κομποστοποίηση, με πραγματικά φιλοπεριβαλλοντικές μορφές ανακύκλωσης. 

Όπως γράφει και στην ανακοίνωση της η "Πρωτοβουλία ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή και την κλιματική αλλαγή": " Τώρα είναι η ώρα του συντονισμού όλων αυτών των κινητοποιήσεων, τώρα είναι η ώρα να βγουν μπροστά τα εργατικά συνδικάτα για να αντιμετωπίσουν αυτήν την επίθεση: το σωματείο εργαζομένων της ΤΙΤΑΝ γιατί οι εργαζόμενοι έχουν κάθε συμφέρον να αντισταθούν στην επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας στην υγεία των ίδιων και της τοπικής κοινωνίας, μαζί με το ΕΚΘ και τα σωματεία των νοσοκομειακών που δίνουν μεγάλες μάχες για τη δημόσια υγεία... ΟΧΙ στην καύση – ΟΧΙ στην ταφή των σκουπιδιών! Να κλείσουν όλες οι χωματερές - όχι νέοι ΧΥΤΑ και ΜΕΑ. Έξω οι ιδιώτες από τη διαχείριση των απορριμμάτων."