Μια ιδέα για το πόσο “φιλική” στο περιβάλλον είναι η επένδυση που εγκαινίασε η κυβέρνηση στο Ελληνικό μας δίνει ο τρόπος που αντιμετώπισε τα ζώα που είχαν βρει καταφύγιο για χρόνια στα κτίρια του πρώην αεροδρομίου παρά το ότι φιλοζωικές οργανώσεις είχαν έγκαιρα ζητήσει να υπάρξει μέριμνα για να αδειάσουν τα κτίρια.
Οι μπουλντόζες μπήκαν στο Ελληνικό και η “ανάπτυξη” του Μητσοτάκη και του Γεωργιάδη δεν λογάριασε τα ζωάκια πολλά από τα οποία ζουν ακόμη καταπλακωμένα ή θάβονται κάτω από τα μπάζα όπως καταγγέλλουν φιλοζωικές οργανώσεις. Εκατοντάδες γάτες ζουν στις εγκαταστάσεις του παλιού αεροδρομίου με τους κατοίκους που εδώ και χρόνια φρόντιζαν για τη στοιχειώδη φροντίδα τους, να είναι αναγκασμένοι να “παρανομούν”, να πηδάνε συρματοπλέγματα και να παίζουν κρυφτούλι προκειμένου να προσπαθήσουν να σώσουν ο,τι μπορούν. Και δεν είναι μόνο οι γάτες. Τα σχεδόν 20 χρόνια από το σταμάτημα της λειτουργίας του ως αεροδρόμιο, σήμαιναν την ανάπτυξη ενός ολόκληρου οικοσυστήματος. Σύμφωνα με το σύλλογο ΑΝΙΜΑ, στο χώρο ζουν πλέον πλήθος άγριων ζώων, όπως αλεπούδες, φίδια, σκαντζόχοιροι, χελώνες, σαύρες, πουλιά.
Στο μεταξύ σε ανακοίνωσή της (3/7) η Ευρεία Επιτροπή για την Υπεράσπιση του Ελληνικού αναφέρει: “Ένα χρόνο από την εκλογή της Νέας Δημοκρατίας και τις δεσμεύσεις Γεωργιάδη για την άμεση έναρξη των εργασιών στο Ελληνικό, η κυβέρνηση επανέρχεται επιχειρώντας να πουλήσει κατεδαφίσεις για μεταξωτές κορδέλες στην κοινή γνώμη...
Η κυβέρνηση απλώς ψεύδεται γιατί γνωρίζει ότι εκκρεμούν δικαστικές προσφυγές στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια, που θα εκδικαστούν σε μεγάλο βάθος χρόνου... Οι εκκρεμότητες αυτές είτε καθυστερούν σημαντικά την ολοκλήρωση των έργων είτε εμποδίζουν την προσέλκυση αυξημένου επενδυτικού ενδιαφέροντος λόγω του κινδύνου που συνεπάγονται.
Κυριότερος λόγος χρεοκοπίας της επένδυσης είναι η ανατροπή των δεδομένων τόσο από πλευράς επενδυτικών ανακατατάξεων όσο και κλιματικής αλλαγής. Είναι προφανές και όχι μόνο λόγω πανδημίας ότι τόσο ο τουρισμός όσο και η οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα μας έχουν υποστεί δομική υποχώρηση καθώς έχουν εξαντλήσει βασικές προϋποθέσεις αναπαραγωγής τους.... Είναι παράλογο να πιστεύει κανείς - και μάλιστα όταν το ακίνητο θα είναι ελεύθερο βαρών μετά από πολύ μεγάλο διάστημα - ότι θα οικοδομηθούν 3.600.000 στρ. στο παράκτιο μέτωπο...”.