Η Άποψή μας
“Υγειονομική βόμβα" είναι η κυβέρνηση - Οι αγώνες μας, ο εφιάλτης της

Η φωτό από την Πανεργατική απεργία στις 18 Φλεβάρη.

Η κυβέρνηση της ΝΔ βάλθηκε μέσα στον Αύγουστο να ξεπεράσει τον εαυτό της σε κυνισμό και υποκρισία. Το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι προ των πυλών, τα κρούσματα αυξάνονται και οι υπουργοί κουνάνε το δάχτυλο στον κόσμο που στριμώχνεται σαν τις σαρδέλες στα ΜΜΜ και προσπαθεί να πάρει μια ανάσα, αφού οι διακοπές είναι άπιαστο όνειρο για τους μισούς/ες σχεδόν, για την “ατομική ευθύνη” μας. 

Είναι πρόκληση  να δηλώνει ο Πέτσας με ύφος βαρύ κι ασήκωτο ότι το “χειρότερο είναι να έχει κάποιος δικό του σε ΜΕΘ”  την ώρα που η κυβέρνησή του επιμένει στην πολιτική των περικοπών και των ιδιωτικοποιήσεων στη δημόσια υγεία. “Υγειονομική βόμβα” είναι η κυβέρνηση και η άρχουσα τάξη που υπηρετεί.

Το πραγματικό της μέλημα είναι να βάλει μπροστά τις επιθέσεις στην εργατική τάξη και τη νεολαία για να μας φορτώσει τα σπασμένα της κρίσης που κάθε μέρα οι διαστάσεις της μεγαλώνουν και εδώ και διεθνώς. Ο Μητσοτάκης κάνει “λίφτινγκ” στην κυβέρνησή του, στήνει επιτροπές και “ομάδες σοφών” (βλέπε  Πισαρίδης) για την “αξιοποίηση” των χρημάτων της ΕΕ  που υποτίθεται θα φέρουν την ανάπτυξη. Επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, ακόμα μεγαλύτερο χτύπημα των συντάξεων, επέκταση της ελαστικής εργασίας στο δημόσιο είναι το πρόγραμμά τους. 

Σχέδια

Μέχρι τα τέλη του Αυγούστου η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει στην ΕΕ αυτά τα σχέδια: για κάθε ευρώ που θα έρθει από το ταμείο της “ανασυγκρότησης” για να καταλήξει στις τσέπες των τραπεζιτών και των βιομηχάνων η “εγγύηση” θα είναι μνημονιακά μέτρα ενάντια στο εισόδημα, τις συνθήκες δουλειάς και την υγεία μας. 

Η  κυβέρνηση φοβάται την οργή των εργαζόμενων και της νεολαίας που δεν “έμειναν σπίτι” ούτε μέσα στο λοκνταουν ούτε τρόμαξαν από την καταστολή και το νόμο ενάντια στις διαδηλώσεις. Αυτοί οι αγώνες είναι ο εφιάλτης της. Οι επόμενες μέρες και βδομάδες, είναι η ευκαιρία να οργανώσουμε τη δικιά μας επίθεση ενάντια στην κυβέρνηση της ανεργίας, των ιδιωτικοποιήσεων της καταστολής και του ρατσισμού. Ο πρώτος σταθμός σε αυτήν την προσπάθεια είναι το διήμερο 4-5 Σεπτέμβρη στην Θεσσαλονίκη, όταν ο Μητσοτάκης θα παρουσιάζει με φανφάρες το μνημονιακό του πρόγραμμα. Σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε σωματείο οι εργαζόμενοι/ες που πρωτοστάτησαν στις μάχες του περασμένου χώρου μπορούν να οργανώσουν μια αξέχαστη υποδοχή στο Μητσοτάκη και τους υπουργούς του. Και να ανοίξουν το δρόμο για ένα πανεργατικό απεργιακό ξεσηκωμό στη συνέχεια. 

Οι αγώνες μας δίνουν σάρκα και οστά στη συνολική εναλλακτική ενάντια στο τρελοκομείο του καπιταλισμού και το σφαγείο της αγοράς. Είναι η εναλλακτική που λέει ότι χρήματα υπάρχουν για τις κοινωνικές ανάγκες, τη δημόσια υγεία και παιδεία, τους δήμους και τις συντάξεις αν δεν πηγαίνουν στο χρέος στους τραπεζίτες στην αστυνομία που επεκτείνει το ρατσιστικό φράχτη του Εβρου. Είναι η εναλλακτική που λέει ότι η απάντηση στα “κανόνια” όπως της Pizza Hut και όσα είναι στη σειρά, δεν είναι  οι ιδιωτικοποιήσεις αλλά οι κρατικοποιήσεις με εργατικό έλεγχο. Κι ότι για να γίνουν πράξη όλα αυτά χρειάζεται ρήξη με την ΕΕ του κεφαλαίου και του ρατσισμού. Γι' αυτό χρειαζόμαστε μια Αριστερά που θα μπαίνει με τόλμη και αισιοδοξία σε αυτή τη μάχη, την Αριστερά του αντικαπιταλισμού και της επανάστασης.