Η Άποψή μας
Τα κυβερνητικά αδιέξοδα πυκνώνουν: Να τους αποτελειώσουμε!

25/8, Διαδήλωση εκπαιδευτικών στην Αθήνα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Πολιορκημένη από τις ίδιες τις επιλογές της σε όλα τα μέτωπα βρίσκεται η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όλες οι κινήσεις της φτάνουν σε αδιέξοδα μέσα σε συνθήκες όπου η πολλαπλή κρίση του καπιταλισμού αγριεύει και η εργατική οργή περισσεύει. Είναι ώρα για δυναμική αντικαπιταλιστική αντιπολίτευση για να ανοίξουμε εργατική διέξοδο από την κρίση.

Πρώτο και πιο άμεσα ορατό αδιέξοδο είναι η διαχείριση της έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού. Οι υπουργοί γελοιοποιούνται καθημερινά με τα αντιφατικά “μέτρα” που ανακοινώνουν και την αδυναμία να ανακόψουν την έξαρση των κρουσμάτων. Καταρρέει όλος ο μύθος του πρωθυπουργού -Μωυσή που “οδήγησε το λαό” σε έξοδο από το πρώτο κύμα με επιτυχία. Καταρρέει επίσης το παραμύθι ότι το κλειδί θα ήταν η προσεκτική επιστροφή από τις διακοπές.

Η μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού δεν μπόρεσε να κάνει διακοπές, όχι από φόβο για τον κορονοϊό αλλά από φτώχεια. Για τους πολλούς το ζήτημα δεν ήταν να αποφύγουν το συνωστισμό στα νυχτερινά μαγαζιά στις παραλίες, αλλά να αποφύγουν το συνωστισμό στα εργοστάσια και στα γραφεία, στις συγκοινωνίες από το σπίτι στη δουλειά και πίσω, στα γηροκομεία και σε όλους τους χώρους που βρίσκονται εγκαταλειμμένες οι ευπαθείς ομάδες.

Σχολεία

Όσο για τη νεολαία, η παραφιλολογία για τα ανεύθυνα νυχτερινά πάρτι δεν μπορεί να κρύψει την αλήθεια του συνωστισμού στα στρατόπεδα του στρατού ξηράς και στα πλοία του πολεμικού ναυτικού με τις απανωτές ασκήσεις και επιφυλακές. Το άνοιγμα των σχολείων έρχεται να επιβεβαιώσει ποια είναι τα πραγματικά προβλήματα, που προβάλλουν τόσο έντονα ώστε το υπουργείο λέει και ξελέει πότε θα αρχίσουν τα μαθήματα.

Το πραγματικό ζήτημα είναι ότι χρειάζεται άμεση χρηματοδότηση σε σχολεία, δήμους και νοσοκομεία για να καλυφθούν οι ανάγκες. Για να μην συνωστίζονται 25-30 παιδιά στις τάξεις, χρειάζονται περισσότερες αίθουσες και εκπαιδευτικοί. Για να υπάρχει πιο συχνός αντισηπτικός καθαρισμός στα κτήρια χρειάζονται περισσότερες σχολικές καθαρίστριες στους δήμους. Για αποτελεσματικό εντοπισμό, έλεγχο και αντιμετώπιση των κρουσμάτων χρειάζεται όχι μόνο κάλυψη όλων των κενών θέσεων στα νοσοκομεία αλλά και έξτρα προσωπικό για μαζικά τεστ.

Εδώ, όμως, καταρρέει ένας δεύτερος μύθος, αυτός που έλεγε ότι έρχεται πακτωλός δισεκατομμυρίων από την ΕΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ο “πακτωλός” μετατίθεται σε βάθος χρόνου, ενώ οι προϋποθέσεις για να ισχύσει το “πακέτο” πρέπει να εφαρμοστούν εδώ και τώρα. Πρώτα έρχονται οι περικοπές, οι απολύσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις και ακολουθούν οι υποσχετικές για επιδοτήσεις. Και όσα λεφτά υπάρχουν στα δημόσια ταμεία είναι δεσμευμένα για άλλες προτεραιότητες: για τα τοκοχρεολύσια στους τραπεζίτες που δεν έχουν παγώσει μέσα στην πανδημία, για την επιδότηση επιχειρήσεων που τα αφεντικά τους κρατούν τα συσσωρευμένα κέρδη τους παρκαρισμένα σε “φορολογικούς παράδεισους”, για τρελές δαπάνες για να κρατιέται μια πολεμική μηχανή σε διαρκή ετοιμότητα.

Ίσως το πιο παρανοϊκό κυβερνητικό αδιέξοδο είναι αυτό που προκαλεί το κυνήγι του ανταγωνισμού με την Τουρκία για τις ΑΟΖ. Τεράστια σπατάλη όχι μόνο σε χρήμα αλλά και σε ανθρώπινη ενέργεια χωρίς καμιά προοπτική: ούτε “ευημερία” φαίνεται στον ορίζοντα από κοιτάσματα ορυκτών καυσίμων που δεν μπορούν ούτε πρέπει να αξιοποιηθούν, ούτε “ειρήνη” σε ένα λαβύρινθο ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών ΗΠΑ-ΕΕ-Ρωσίας-Κίνας.

Ο Μητσοτάκης τρέχει να κάνει συμβολικές κινήσεις διαχείρισης των αδιεξόδων. Ματαίωσε την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, υποσχέθηκε δωρεάν μάσκες για τα παιδιά στα σχολεία, ζωγραφίζει την ΕΕ σαν δύναμη που θα φέρει “σύνεση” στην Ανατολική Μεσόγειο. Εμείς τρέχουμε για να κλιμακώσουμε την πάλη των εργατών και της νεολαίας για αντικαπιταλιστικές απαντήσεις. Να οργανώσουμε απεργίες σε Νοσοκομεία-Σχολεία-Δήμους. Να συντονίσουμε όλους τους αγώνες σε κοινό μέτωπο ενάντια στην κυβέρνηση του τρελοκομείου. Και να ανοίξουμε το δρόμο για την αντικαπιταλιστική ανατροπή.