Περιβάλλον
Τοξική “ανακύκλωση”

Δεν πρόλαβε καλά καλά να σβήσει η φωτιά στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στη Μεταμόρφωση που έπνιξε για μέρες ολόκληρη την Αττική με πυκνό τοξικό νέφος, και μια ακόμα πυρκαγιά ξέσπασε σε εργοστάσιο ανακύκλωσης αυτή τη φορά στη Θεσσαλονίκη. Τα ερωτηματικά που θέταμε στο προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας (https://tinyurl.com/y4x2qc6u), τόσο για τις συνθήκες πυρασφάλειας σε αυτού του είδους τα εργοστάσια που καίγονται το ένα πίσω από το άλλο (πάνω από δέκα μέσα σε ένα χρόνο), όσο και για το κατά πόσο τελικά είναι “τυχαίες” αυτές οι πυρκαγιές, πολλαπλασιάζονται.

Εντωμεταξύ, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία σε ανακοίνωσή της για το “ατύχημα” στη Μεταμόρφωση μίλησε για «καρκινογόνο τοξικό νέφος» και ανέδειξε εμμέσως πλην σαφώς τις κρατικές ευθύνες. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Το πρόβλημα των κατοίκων των Αθηνών και των προαστίων από την πυρκαγιά στο εργοστάσιο ανακύκλωσης πλαστικών στην Μεταμόρφωση δεν αφορά μόνο το μαύρισμα του ουρανού, ούτε την άσχημη μυρωδιά του καμένου, ούτε το τσούξιμο των ματιών ή τον ερεθισμό του λαιμού. Το πρόβλημα είναι ότι η πυρκαγιά δημιούργησε ένα τοξικό νέφος που περιείχε μεγάλες ποσότητες διοξινών, χημικών ουσιών εξαιρετικά καρκινογόνων για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ουσιών που αιωρούνται στον αέρα και επικάθονται σε επιφάνειες.

Η ζημιά είναι μεγάλη και έγινε. Σε άλλες χώρες σε παρόμοιες περιπτώσεις, εκκενώνονται προληπτικά άμεσα μικρές πόλεις και χωριά πλησίον του σημείου καταστροφής, για να προστατευθεί ο πληθυσμός και ακολουθούν μέτρα αντιμετώπισης της ρύπανσης εδάφους. Κάτι τέτοιο είναι βεβαίως εξαιρετικά δύσκολο να γίνει στην περίπτωση της Αθήνας. Γι’ αυτό και η πρόληψη αποτελεί την μέθοδο που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να προστατευθεί η υγεία του πληθυσμού... Η προστασία της υγείας του πληθυσμού δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο στην ατομική ευθύνη, αλλά απαιτεί και αποτελεσματικό κρατικό μηχανισμό και κοινωνική συμμετοχή».