Φοιτητές: Αντεπίθεση με τα ΕΑΑΚ

Είναι φανερό ότι σε σχολές όπου τα σχήματα των ΕΑΑΚ είχαν πάρει πρωτοβουλίες τόσο για τα εκπαιδευτικά ζητήματα όσο και για τη σύνδεση του φοιτητικού κινήματος με τις μάχες των εργαζόμενων όχι μόνο κράτησαν τις δυνάμεις τους, αλλά παρουσίασαν σημαντική άνοδο.

Οι δηλώσεις συντρόφων και συντροφισσών που μπορείτε να διαβάσετε στην ίδια σελίδα είναι κάποια από αυτά τα παραδείγματα. Μεγάλη πτώση κατέγραψε η ΠΑΣΠ, η οποία πλήρωσε την οργή και την αγανάκτηση για τα αντιεκπαιδευτικά και αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης χάνοντας περίπου 1000 ψήφους, με φανερή πτώση σε μεγάλες Πανεπιστημιακές σχολές.

Η άνοδος της ΔΑΠ είναι αποτέλεσμα του μηχανισμού που εξακολουθεί να διαθέτει μέσα στις σχολές, της μεγάλης φθοράς της ΠΑΣΠ, αλλά και της βίας και νοθείας που υπήρξε σε πολλές σχολές. Δεν είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτει το πραγματικό της πρόσωπο πατώντας πάνω στην «παράδοση» των τραμπούκων των Κενταύρων και των Ρέιντζερς, των ομάδων κρούσης της δεκαετίας του ’80, αλλά αυτή τη φορά έγιναν τρανταχτές νοθείες.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, το Οικονομικό Αθήνας. Η Έλλη Πανταζοπούλου, φοιτήτρια στη σχολή και μέλος των ΕΑΑΚ μας είπε: «Όλη την ημέρα οι Δαπίτες ήταν ανήσυχοι αφού περίμεναν ότι θα χάσουν την αυτοδυναμία στη σχολή. Όταν τελείωσε η ψηφοφορία, πήραν το τετράδιο του δεύτερου έτους στο στέκι τους και ξεκίνησαν τα μαγειρέματα. Ταυτόχρονα, είχε ξεκινήσει η καταμέτρηση στο 1ο και στο 3ο έτος. Ήμουν στην κάλπη του 3ου έτους όπου τα μέλη της ΔΑΠ από την αρχή ξεκίνησαν να σκίζουν ψηφοδέλτια και να βγάζουν άκυρα ότι δεν τους βόλευε, στην αρχή με την ανοχή της ΠΑΣΠ. Στη συνέχεια εμφανίστηκαν μπράβοι. Όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις αποχωρήσαμε από τη διαδικασία με ανακοινώσεις μέσα στα αμφιθέατρα που γινόταν καταμετρήσεις. Η ΔΑΠ τελικά έβγαλε ότι πήρε…57%. Προφανώς, δεν αναγνωρίζουμε το αποτέλεσμα. Έχουμε πάρει πρωτοβουλία να γίνει Γενική Συνέλευση στις 31 Μάη για να ξαναγίνουν εκλογές στη σχολή». Τα ίδια έγιναν και σε άλλες σχολές, όπως στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και στην Ιατρική Αλεξανδρούπολης.

Οι δυνάμεις της ρεφορμιστικής αριστεράς στις σχολές όλη την χρονιά είχαν βρεθεί πίσω από τις ανάγκες του κινήματος. Η ΠΚΣ προσπάθησε ακόμα και να διαλύσει συλλόγους με δικαιολογία την «ανασυγκρότηση» του φοιτητικού κινήματος, ενώ αντιτάχθηκε σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία ωθούσε στο συντονισμό των φοιτητικών συλλόγων ή τη συμμετοχή στις Πανεργατικές Απεργίες μαζί με τα συνδικάτα. Συνέχισε την προσπάθεια να κάνει το ΜΑΣ όπως το ΠΑΜΕ στους εργατικούς χώρους, αλλά το μόνο που κατάφερε είναι να μειωθούν οι δυνάμεις της για μια ακόμα χρονιά. Έχασε συνολικά 1000 ψήφους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Η Αριστερή Ενότητα είχε επίσης πτώση τόσο σε ποσοστό, όσο και σε απόλυτα νούμερα (μικρότερη από την ΠΚΣ). Πλήρωσε την αδράνεια της σε πολλές σχολές, τη δισταχτικότητα της να στηρίξει τις καταλήψεις και τη μη συμμετοχή σε αντιρατσιστικές πρωτοβουλίες, όπως το αντιφασιστικό συλλαλητήριο στον Άγιο Παντελεήμονα.

Μάχες

Οι εκλογές τελείωσαν όμως οι μάχες της επόμενης μέρας είναι ήδη εδώ. Η Διαμαντοπούλου δεν έχει τολμήσει να κατεβάσει το περίφημο πολυνομοσχέδιο για τις σχολές. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν προχωράει σε επιθέσεις. Παρόλο που βρισκόμαστε προς το τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς, είναι φανερό ότι έχει υπάρξει μείωση της χρηματοδότησης της τάξης του 60% σε σχέση με πέρυσι.

Οι περικοπές είναι ο «πλάγιος» τρόπος για να μπουν σε εφαρμογή κομμάτια του νόμου-πλαίσιο που δεν έχουν ψηφίσει. Επίσης, κατά τη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων των μαθητών ανακοινώθηκε η μείωση των εισακτέων κατά 10250 και το κλείσιμο 25 τμημάτων.

Για αυτό δεν χρειάζεται καμία αναμονή. Οι φοιτητές του ΣΕΚ και των ΕΑΑΚ θα πάρουν άμεσα πρωτοβουλία για γύρο Γενικών Συνελεύσεων ενάντια στις επιθέσεις του Υπουργείου. Ακόμα και οι πρυτάνεις έχουν ορίσει την Τρίτη 7 Ιουνίου ως μέρα εκδηλώσεων για την υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου, ενώ η ΠΟΣΔΕΠ καλεί τους συλλόγους διδασκόντων να αναστείλουν τη λειτουργία των ιδρυμάτων την 1η Ιούνη.

Ταυτόχρονα, δεν έχουν σταματήσει οι πολιτικές μάχες. Τις ημέρες πριν από τις εκλογές οι φοιτητές της ΑΣΟΕΕ και της Νομικής χρειάστηκε να υπερασπίσουν τους μετανάστες μικροπωλητές και το άσυλο από τις κοινές επιθέσεις της αστυνομίας και των νεοναζί.

Είναι μία μάχη στην οποία χρειάζεται να μπουν μαζικά όλοι οι φοιτητές, οι καθηγητές και οι εργαζόμενοι των σχολών. Οι επιτροπές της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή θα πάρουν πρωτοβουλία για μεγάλες αντιφασιστικές-αντιρατσιστικές εκδηλώσεις μέσα στον Ιούνη παρά τις εξετάσεις. 

Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να κινητοποιηθούν μαζικά οι φοιτητές, να συμμετέχουν όλες οι δυνάμεις της αριστεράς, να σαρώσουμε τη ΔΑΠ και όποιον άλλο στηρίζει τη διάλυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου.

• Γενική Συνέλευση του ΔΕΠ Αρχιτεκτονκής θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 25/5 στις 11 το πρωί.

Διαβάστε επίσης

Πάντειο   Ιατρική Γιάννενα   Μαθηματικό Αθήνα   Τουρκικών Σπουδών