Η Αριστερά
Πανελλαδικό Συμβούλιο του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος

Μαρία Στύλλου

Το καυτό φθινόπωρο που έρχεται άνοιξε με το Πανελλαδικό Συμβούλιο του ΣΕΚ που έγινε στις 30 Αυγούστου. Η πρώτη συζήτηση ξεκίνησε με εισήγηση του Πάνου Γκαργκάνα από την Κεντρική Επιτροπή, στην οποία ανέλυσε την τριπλή κρίση της κυβέρνησης, οικονομικά, υγειονομικά και γεωπολιτικά. Στη δεύτερη συζήτηση, με εισήγησή της η Μαρία Στύλλου από την Κεντρική Επιτροπή σκιαγράφησε τα καθήκοντα της επαναστατικής αριστεράς μέσα σε αυτές τις συνθήκες. Συνολικά έγιναν 30 παρεμβάσεις από όλη την Ελλάδα. Σε αυτές τις σελίδες παρουσιάζουμε τα κυριότερα σημεία από τη δεύτερη εισήγηση και από τις παρεμβάσεις.


Έχουμε ήδη έναν χρόνο που παγκόσμια, σε όλες τις χώρες, ο κόσμος βρίσκεται στον δρόμο. Και στον δρόμο βγαίνουν καινούρια κομμάτια. Στις διαδηλώσεις στον Λίβανο βγήκαν μπροστά οι γυναίκες και τώρα έχουν ρίξει δυο κυβερνήσεις. Νόμιζαν οι άρχουσες τάξεις ότι ο κορονοϊός θα τα σταματούσε αυτά. Ήταν τόσο μικρό το διάλειμμα που δεν το καταλάβανε. Αυτό γίνεται τώρα και στη Λευκορωσία με τις απεργίες, και στην Ουάσινγκτον με τις νέες διαδηλώσεις μετά την παραλίγο δολοφονία ενός ακόμη Μαύρου. Εκείνη τη μέρα τελείωνε το συνέδριό του ο Τραμπ και οι διαδηλώσεις θύμιζαν αυτό που γινόταν με τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Αυτή η εικόνα βρίσκεται και στην Ελλάδα. Καινούρια κομμάτια της εργατικής τάξης μπαίνουν στις εργατικές μάχες. Ο τουρισμός επισιτισμός ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο μέσα στο κίνημα με χιλιάδες εργαζόμενους. Θα τους βρουν μπροστά τους τώρα που θέλουν να τους αφήσουν άνεργους. 500.000 εργαζόμενοι που έδιναν τεράστια κέρδη στους βιομήχανους του τουρισμού παλεύουν και διαδηλώνουν σαν μέρος ενός ολόκληρου κινήματος. Οι καλλιτέχνες είναι επίσης ένα κομμάτι της εργατικής τάξης που μπαίνει τώρα στις μάχες οργανωμένα. Το “στηρίξτε τους εργάτες της τέχνης” έγινε ένα τεράστιο κίνημα, όπως φυσικά και η στήριξη στους εργάτες του τουρισμού, στα νοσοκομεία, στα σχολεία. 

Και θα βγούνε ακόμα περισσότεροι κλάδοι, όχι απλά να συμμετέχουν αλλά και να οργανώνουν τις πανεργατικές απεργίες. Χρειάζεται λοιπόν να δούμε πώς αποκτάμε αυτή την εικόνα αλλά κυρίως πώς οργανώνουμε μέσα σε αυτές τις συνθήκες. Δεν φτάνει η συμμετοχή στις διαδηλώσεις. Στις διαδηλώσεις μπορούμε να βρούμε τον κόσμο που παλεύει, αλλά δεν οργανώνουμε εκεί. Οργανώνουμε στους ίδιους τους χώρους δουλειάς και ταυτόχρονα στις γειτονιές. 

Πρωτοβουλίες

Η εφημερίδα παίζει τεράστιο ρόλο στους εργατικούς χώρους. Και οι γειτονιές θα είναι σημαντικές το επόμενο διάστημα γιατί εκεί μπορούμε να βρούμε τους ανέργους. Άλλοι ψάχνουν δουλειά, άλλοι παίρνουν το 500ρικο, άλλοι τίποτα. Και οι γειτονιές θα είναι το μέρος που τους οργανώνουμε. Δεν θα είναι γειτονιές των ανέργων, αλλά των εργατών που διεκδικούν πίσω τις δουλειές τους. Έτσι η πρωτοβουλία “Στηρίξτε τους εργάτες της Υγείας” μπορεί να απλωθεί σε όλες τις γειτονιές και όλους τους κλάδους. 

Και πρέπει να έχουμε συνδυασμό διαφορετικών χώρων δουλειάς ακριβώς επειδή μπαίνουν στις μάχες νέοι χώροι. Το ίδιο πρέπει να συμβεί και με τα σχολεία. Το εκπαιδευτικό κίνημα διεκδικεί 15 μαθητές ανά τάξη και διπλασιασμό των εργαζόμενων. Δεν θα στηριχθεί μόνο στις διαδηλώσεις στα Προπύλαια -τις οποίες προφανώς στηρίζουμε και οργανώνουμε- αλλά στο πώς θα μπουν σε αυτό μαζί με τους εργαζόμενους και οι μαθητές, οι μαθήτριες, οι γονείς.

Δεύτερη κρίσιμη μάχη είναι η μάχη ενάντια στον ρατσισμό και τους φασίστες. Το Black Lives Matter είναι στην ψυχή κάθε ακτιβιστή στην Ελλάδα. Αυτή η διαπίστωση βγήκε στις 26 Ιούνη. Ό,τι συλλαλητήρια έγιναν εκείνη την περίοδο είχαν και την αντιρατσιστική διάσταση. Αυτή η δυναμική δεν θα σταματήσει να εμπνέει και να τραβάει κόσμο. Όταν στην Ουάσινγκτον και το Γουισκόνσιν γίνεται αυτό που γίνεται, χρειάζεται να το αντιμετωπίσουμε σοβαρά. 

Έχουμε μπροστά μας τη μάχη της δίκης της Χρυσής Αυγής. Είναι μια σύγκρουση με τη Νέα Δημοκρατία που έχει στήριγμα τους φασίστες και θέλει να δημιουργήσει καινούριες συμμορίες να χτυπάνε και να δολοφονούν μετανάστες. Να κυνηγάνε τους πρόσφυγες, στα νησιά, στον Έβρο. Να τρομοκρατούν. Γι' αυτό θέλουμε τον Μιχαλολιάκο και όλους τους ναζί στη φυλακή. Δεν αρκεί ότι η Χρυσή Αυγή είναι σε κρίση. Είναι σε κρίση γιατί δώσαμε αυτή τη μάχη και θέλουμε η κρίση της να φτάσει μέχρι τα μπουντρούμια. Το να φυλακιστούν όλοι και όχι μόνο μερικοί θα είναι ένα μάθημα για την κυβέρνηση, ένα μάθημα σε κάθε φασιστοομάδα που πάει να δημιουργηθεί, ένα μάθημα στην κυρίαρχη τάξη που για τη δολοφονική ρατσιστική πολιτική της έχει ανάγκη δυνατές συμμορίες φασιστών παντού.

Τρίτο σημαντικό στοιχείο της περιόδου είναι ότι το κίνημα αυτό θα συγκρουστεί με την κυρίαρχη τάξη που θέλει να μας χώσει βαθιά μέσα στον πόλεμο. Τη δεκαετία του '80 με τον πόλεμο στον Κόλπο υπήρχε το σύνθημα “Δεν πολεμάμε για τα πετρέλαια”. Ήταν μια περίοδος που θέλαμε να βάλουμε πίεση στην κυβέρνηση να μην εμπλακεί στον πόλεμο στον Κόλπο. Αυτή τη στιγμή το σύνθημα είναι πιο άμεσο. Η περιοχή μας είναι στην κόψη του ξυραφιού και κάθε στιγμή μπορεί να συμβεί η ανάφλεξη. Έχουμε απλωμένους τους στόλους, τον γαλλικό, τον αμερικάνικο, τον ελληνικό, τον τούρκικο, έχουμε τον πόλεμο στη Λιβύη. Δεν είναι απλό λοιπόν ότι λέμε “εμείς δεν πολεμάμε για τα πετρέλαια”. Είναι μάχη μέσα στους χώρους για να ξεκαθαρίσουμε αυτά τα πράγματα.

Έχουμε κάνει περισσότερα βήματα στο αντιρατσιστικό και στο αντιφασιστικό μέτωπο αλλά αυτή είναι μια μεγαλύτερη υπόθεση. Και είναι μεγαλύτερη γιατί οι ρεφορμιστές είναι με τη μεριά της κυβέρνησης. Δεν είναι κάπου στη μέση. Στην περίπτωση του Μακεδονικού, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κομμάτι της προσπάθειας της άρχουσας τάξης να καθορίσει το όνομα, τους όρους ένταξης, το ποια αεροπλάνα θα πετάνε, αν θα μπει στο ΝΑΤΟ. Αλλά το έντυνε “φιλειρηνικά”. Τώρα είναι ακόμα πιο σκληρή η μάχη γιατί η άρχουσα τάξη θέλει να παίξει έναν τεράστιο ρόλο στην περιοχή και ο Τσίπρας πλειοδοτεί. 

Γι' αυτό έχει τεράστια σημασία στους εργατικούς χώρους αυτή η συζήτηση: θέλουμε τους εργάτες στο πλευρό των αντικαπιταλιστών, στο πλευρό του αντιπολεμικού κινήματος για να μην αφήνουν περιθώριο για πολεμικές δαπάνες τη στιγμή που οι κοινωνικές δαπάνες περικόπτονται. Δεύτερη στο ΝΑΤΟ είναι η Ελλάδα στις πολεμικές δαπάνες. Θα το αφήσουμε αυτό; Είναι υπόθεση της εργατικής τάξης ή μόνο των επαναστατών; Αυτά τα ζητήματα τα συζητάμε, μεγαλώνουμε την επαναστατική αριστερά και περιορίζουμε την επιρροή του ρεφορμισμού ακόμα και στις πιο επικίνδυνες ιδέες όπως ο πατριωτισμός.

Έχουμε μπροστά μας μια καινούρια περίοδο, το επιβάλλουν οι συνθήκες, τα καινούρια κινήματα διεθνώς. Η αντιπολίτευση βρίσκεται στους δρόμους και όχι στο κοινοβούλιο. Εγώ θα έλεγα και στους εργατικούς χώρους γιατί από κει βγαίνουν οι δρόμοι. Η εργατική τάξη είναι η πραγματική αξιωματική αντιπολίτευση. Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες εκεί έξω που θέλουν να δράσουν, να πάρουν την αντιπολίτευση στα χέρια τους. Με την εφημερίδα σε κάθε χώρο, με τοπικούς πυρήνες που οργανώνουν την εφημερίδα, μπορούμε να φτάσουμε σε αυτόν τον κόσμο. Μπορούμε να βγάλουμε μπροστά όλους αυτούς τους εργάτες και τις εργάτριες και να λέμε μαζί ότι προχωράμε “με την επανάσταση, με τον σοσιαλισμό”.

Μαρία Στύλλου

 

“Οι μαχητές της πρώτης γραμμής” έγραφε το πανό των απεργών στα νοσοκομεία στις 16 Ιούνη. Και είναι κυριολεκτικό.


Η προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει τον φόβο για να αντλήσει συναίνεση δεν δούλεψε. Και σε αυτό έπαιξε καθοριστικό ρόλο η επιλογή μας, στην αρχή της καραντίνας, ότι δεν αναστέλλονται οι αγώνες. Η διάθεση του κόσμου να παλέψει ενάντια σε αυτή την κυβέρνηση υπήρχε και ήταν ανεξάρτητη από εμάς. Ήταν όμως καθοριστική η δράση μας ώστε να αρχίσει να εκφράζεται αυτή η διάθεση, ξεκινώντας ήδη από τις 7 Απρίλη και την κινητοποίηση στα νοσοκομεία. Σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες, με κρίση, νεκρούς και οργή, χρειάζεται η λειτουργία του κόμματος να είναι αναβαθμισμένη ώστε η διάθεση του κόσμου να παλέψει να μπορεί να μεταφραστεί σε αγώνες.

Νεκτάριος Χ.
βόρεια Αθήνας

 

Το Σωματείο Εργαζόμενων στον δήμο Ζακύνθου αποφάσισε με 47 ψήφους στα 60 άτομα επίσχεση εργασίας. Διεκδικούν τα πάντα: μέτρα προστασίας στην αποκομιδή σκουπιδιών, νερό και ρεύμα στις τουαλέτες, τις πληρωμές τους, αργίες, καλύτερες συνθήκες. Ο πρόεδρος του Σωματείου οδηγήθηκε στο αυτόφωρο για παρακώλυση της αποκομιδής. Οι εργαζόμενοι προειδοποιούν ότι αν δεν πεθάνουμε από κορονοϊό θα πεθάνουμε από χολέρα. Η Ζάκυνθος επίσης μπήκε σε καραντίνα χωρίς να έχουν ανακοινωθεί κρούσματα. Βρετανοί τουρίστες που γύρισαν από το νησί στο Πλίμουθ βρέθηκαν θετικοί. Στην Πάτρα η διοικήτρια του νοσοκομείου εγκάλεσε τους γιατρούς γιατί συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων στην ΔΕΥΑΠ. Η αναβαθμισμένη λειτουργία μας είναι απαραίτητη για να αντιστρέψουμε αυτόν τον ζόφο.

Τόνια Λ.
Πάτρα

 

Είμαι μαθητής και οργανώθηκα κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Ούτε μία πανδημία δεν μπορεί να είναι δικαιολογία για να μπουν στον γύψο οι εργατικοί αγώνες. Στους μαθητές δεν θα άρμοζε μια απαθής στάση, με την Παιδεία να είναι ένας από τους κύριους στόχους της κυβέρνησης Μητσοτάκη από την πρώτη μέρα. Στο προσκήνιο τώρα βρίσκεται η επικίνδυνη για τη δημόσια Υγεία επανέναρξη των σχολείων. Σε αυτό το πλαίσιο η νέα σχολική χρονιά ξεκινάει με κινητοποιήσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας, χωρίς να παραβλέπεται και η ριζοσπαστικοποίηση της μαθητικής κοινότητας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι αντιρατσιστικές εκδηλώσεις, οι κινητοποιήσεις για το περιβάλλον. Για το επαναστατικό κόμμα υπάρχει η ευκαιρία και η ανάγκη να οργανώσει μέσα στο μαθητικό κίνημα.

Φίλιππος Κ.
Βριλήσσια

 

Με το επιχείρημα ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής και προκειμένου να ανοίξει την οικονομία, ο Μητσοτάκης μάς έβγαλε στη δουλειά χωρίς τα απαραίτητα. Χωρίς νοσοκομεία, χωρίς ΜΕΘ, χωρίς καμία εικόνα για τα τεστ. Αυτό σήμαινε χειρότερες συνθήκες εργασίας αλλά και μεγαλύτερες κινητοποιήσεις του τουρισμού επισιτισμού από τον Απρίλη μέχρι πρόσφατα. Έχουμε να τις εντείνουμε, αλλά και να παρέμβουμε σαν “Καμαριέρα” στις εκλογές του κλάδου. Ήδη πετύχαμε ένα άνοιγμα και ενεργοποιήσαμε ξανά παλιούς συντρόφους/ισσες. Στην αριστερά είναι ανοιχτή η συζήτηση για το τι κάνουμε. Το ΚΚΕ προχωρά μια στο καρφί και μια στο πέταλο. Από τη μια κινητοποιήσεις, από την άλλη όχι απεργία. Από τη μία αγώνας για το επίδομα στους ξενοδοχοϋπαλλήλους, που το κερδίσαμε, από την άλλη καμία συγκεκριμένη πρόταση γι' αυτούς που εργάζονται.

Βασίλης Μ.
Αμπελόκηποι

 

Η διαχείριση της κρίσης στην Ελλάδα και συνολικά είναι ένα έγκλημα ενάντια στην ανθρωπότητα. Ο στόχος στην πραγματικότητα ήταν η μετάθεση της εξάπλωσης του ιού κάποιους μήνες αργότερα και τις συνέπειες αυτής της διαχείρισης αντιμετωπίζουμε τώρα. Οι μόνες λύσεις που προβάλλουν οι κυβερνήσεις είναι η μάσκα και το εμβόλιο. Το τελευταίο είναι καθαρά προπαγανδιστικό, γιατί δεν υπάρχει ακόμα και κανείς δεν έχει ιδέα πότε θα υπάρχει και πώς θα διατεθεί. Χρειάζεται να βάλουμε μπροστά τα εργατικά αιτήματα απέναντι στην πανδημία: μέτρα προστασίας για όλους δωρεάν, κλείσιμο των επιχειρήσεων που έχουν κρούσματα με αποζημίωση των εργαζόμενων, συχνά διαγνωστικά τεστ.

Γιώργος Ρ.
Ηράκλειο Αττικής

 

Οι δηλώσεις της κυβέρνησης μέσω των επιδημιολόγων είναι αντιεπιστημονικές, εξοργιστικές και αξίζουν τουλάχιστον καταλήψεις στις σχολές και ξεσηκωμό στους χώρους. Οι μεγάλες εστίες στα εργοστάσια και η 100% πληρότητα των αεροπορικών πτήσεων δείχνουν πού πραγματικά βρίσκεται το πρόβλημα. Ενδεικτικό του ότι το ΕΣΥ δεν στηρίχτηκε, είναι ότι φέτος έχουμε λοιμώξεις μη αναμενόμενες. Τις προκλήσεις της κυβέρνησης δεν πρέπει να τις αφήσουμε αναπάντητες και γι' αυτό οργανώνουμε ανέβασμα αντιπροσωπείας από την Αθήνα στην κινητοποίηση της 11 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη και συγκεντρώσεις στις πύλες των νοσοκομείων. Το να οργανώσουμε αυτή την κινητοποίηση είναι κρίσιμο και απέναντι στησυνδικαλιστική γραφειοκρατία που αρνείται να το κάνει. Χρειάζεται να αξιοποιήσουμε τη διάθεση αγώνα που υπάρχει στη βάση.

Αργυρή Ε.
Κουκάκι

 

Η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να δικαιολογήσει την κρίση πέφτει σε αντιφάσεις που προκαλούν οργή. Ελλείψεις στην Υγεία φαιδρότητες στην Παιδεία για το άνοιγμα, οι παιδικοί σταθμοί αυτή τη στιγμή πετάνε έξω χιλιάδες παιδιά. Στις 14 Σεπτέμβρη χρειάζεται να είμαστε σε όσο πιο πολλά σχολεία γίνεται και να βρούμε τους γονείς που είναι εξοργισμένοι με την έλλειψη υποδομών. Ταυτόχρονα με αυτά τα ζητήματα πρέπει να ανοίξουμε και την καμπάνια για την καταδίκη των φασιστών. Στην πλατεία του μετρό στη Νίκαια, που περνάνε εκατοντάδες κόσμος κάθε μέρα, ανοιχτά οργανώνουμε την εκδήλωσή μας για τη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Κατερίνα Θ.
Νίκαια

 

Στην ιδιωτική Υγεία γίνεται ένα πάρτι κερδοσκοπίας με τα τεστ με κρατική επιχορήγηση. Η πρωτοβάθμια Υγεία που θα έπρεπε να διεξάγει τα μαζικά τεστ δεν υπάρχει ουσιαστικά. Στις ιδιωτικές κλινικές δεν τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα ενώ τα μέτρα προστασίας δίνονται με το σταγονόμετρο. Η κατάσταση στο γηροκομείο στη Θεσσαλονίκη δείχνει χαρακτηριστικά ότι βάζουν τα κέρδη πάνω από τις ζωές. Σαν κλαδική ομάδα του ΣΕΚ στην ιδιωτική υγεία προτείναμε στο ΔΣ του Σωματείου και έγινε δεκτό να ξεκινήσει καμπάνια εγγραφής μελών στο Σωματείο, ενώ βγήκε σχετική αφίσα. Αυτό για εμάς σημαίνει και ταυτόχρονη καμπάνια για νέα μέλη στο ΣΕΚ, να δυναμώσουμε τους αγώνες μας και την επαναστατική αριστερά.

Κώστας Π.
Περιστέρι

 

Με αφετηρία την πετυχημένη εκδήλωση που οργανώσαμε στον Πειραιά για την καμπάνια “Support Health Workers” έχουμε καταφέρει και έχουμε νέα μέλη σε Τζάνειο νοσοκομείο και Μεταξά. Έτσι αναβαθμίζουμε και την παρέμβασή μας. Έχουμε ξεκινήσει πολιτική παρέμβαση επίσης στο γκαράζ και στον δήμο. Αποτελούμε την αριστερή πτέρυγα ενός μεγάλου κινήματος ενάντια στα περιβαλλοντοκτόνα σχέδια της COSCO. Οργανώσαμε ένα μεγάλο συλλαλητήριο από το οποίο έχουμε και ένα νέο μέλος πολύ ενεργό. Έχουμε σταθερή εβδομαδιαία παρουσία στο καμπ του Σχιστού και στην εκδήλωση που οργανώνουμε για τη δίκη της Χρυσής Αυγής θέλουμε να φέρουμε και τους πρόσφυγες και τον κόσμο του Πειραιά που παλεύει.

Παναγιώτης Σ.
Πειραιάς

 

Βλέπουμε την εργατική αντίσταση απέναντι στην πιο στριμωγμένη κυβέρνηση. Οι εκπαιδευτικοί ξεκίνησαν ήδη με κινητοποιήσεις, αύριο [σ.σ: 31/8] έχουν απεργία οι εργαζόμενοι στα ΚΔΑΠ, ετοιμαζόμαστε για αγωνιστικό διήμερο στα νοσοκομεία. Πρέπει να δούμε και την κίνηση της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας: με την ακύρωση της ΔΕΘ έσπευσαν να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους. Χρειάζεται να αποκαταστήσουμε τα δίκτυα της Εργατικής Αλληλεγγύης, κόντρα στις δυσκολίες που προκύπτουν από την εντατικοποίηση της εργασίας και τα μέτρα για την πανδημία και να τα διευρύνουμε. Να αντιμετωπίζουμε όλες τις εξορμήσεις μας σαν ευκαιρίες να προτείνουμε την οργάνωση στο κόμμα.

Ευκλείδης Μ.
Θεσσαλονίκη

 

Είμαι εργαζόμενη στην ιδιωτική Υγεία και νέο μέλος. Η παρέμβαση στους χώρους είναι πολύ σημαντική. Διάβαζα την εφημερίδα εδώ και δέκα χρόνια και η καινούρια συνθήκη έκανε την αδελφή μου κι εμένα να αποφασίσουμε να ενταχθούμε. Στη Νίκαια έχουμε συνολικά τέσσερα νέα μέλη μετά την καραντίνα. Οι αντιφασιστικές κινητοποιήσεις επίσης έχουν φέρει κόσμο να γραφτεί. Σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζουμε με μεγάλη εκδήλωση για την καταδίκη της ΧΑ. Η πλατεία Αγίου Νικολάου είναι σταθερό στέκι στο οποίο προσεγγίζουμε εργαζόμενους και νεολαίους. Έχουμε σταθερή παρέμβαση σε εργατικούς χώρους, στη συνεδρίασή μας κάθε βδομάδα γίνεται συντονισμένη συζήτηση, σχεδιασμός των δράσεων και κατανέμονται υπευθυνότητες.

Πηνελόπη Κ.
Νίκαια

 

Το φιάσκο στα σχολεία αφήνει την Κεραμέως όλο και πιο έκθετη. Είχαν τρεις μήνες να σχεδιάσουν τη νέα χρονιά και αποδεικνύονται τόσο απροετοίμαστοι που ακόμη και δικοί τους αναρωτιούνται τι συμβαίνει. Είχαμε μια νίκη σχετικά με τις μάσκες αλλά δεν αρκεί. Ακόμη και στα Πανεπιστήμια γίνονται κινήσεις κάτω από το τραπέζι. Την απόπειρα ίδρυσης ξενόγλωσσου τμήματος ιατρικής στη Θεσσαλονίκη πρέπει να την σταματήσουμε με νύχια και δόντια γιατί έχουμε δει τι θέλει η κυβέρνηση που εξίσωσε τα πανεπιστήμια με τα κολέγια. Πρέπει να ξεκινήσουμε καμπάνια ενημέρωσης του κόσμου για τα ελληνοτουρκικά στις εξορμήσεις μας, να γίνουμε το αντίπαλο δέος στην κυρίαρχη ενημέρωση αλλά και στη ρεφορμιστική αριστερά.

Νίκος Κ.
Τούμπα

 

Κέντρο της δουλειάς μας ήταν οι εκπαιδευτικοί, όχι μόνο για το άνοιγμα των σχολείων αλλά και για την καμπάνια ότι οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι. Μέσα από αυτή τη δουλειά, τόσο στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο της Σούδας όσο και στις υπόλοιπες πρωτοβουλίες, έχουμε και νέο μέλος και πλούσιες ανοιχτές συζητήσεις. Το τοπικό lockdown είναι γελοίο και μέσα στις αντιφάσεις. Αλλά χρειάζεται και να αντιμετωπίσουμε τις φωνές που λένε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε συνελεύσεις και διαδικασίες για να μην εξαπλωθεί ο ιός. Έχοντας τη βάση της Σούδας πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες για να ανοίξουμε το ζήτημα της χρηματοδότησης του κοινωνικού κράτους αντί για τους εξοπλισμούς.

Μαρία Κ.
Χανιά

 

Η εργατική τάξη και η νεολαία βράζει όλο αυτό το διάστημα. Στο νοσοκομείο Αγία Σοφία γυναίκες συμβασιούχες ΟΑΕΔ ξεκίνησαν κινητοποίηση από τα κάτω. Στον δήμο οι εργαζόμενοι παλεύουν με τη γειτονιά στο πλάι τους. Οι φοιτητές των εστιών αρνήθηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους στο lockdown και είχαν τους εργαζόμενους στο πλευρό τους για να έχουν ρεύμα, νερό και σίτιση. Οργανώνουμε δίνοντας στους συντρόφους περιεχόμενο και δείχνοντας εμπιστοσύνη να αναλάβουν υπευθυνότητες και έτσι να έχουμε συλλογικές ηγεσίες. Η συζήτησή μας κάθε βδομάδα είναι οργανωμένη από πριν, έχει κέντρο. Στις εξορμήσεις στην πλατεία βγαίνουμε με όρεξη και με ιδέες από τα μέλη. Βρίσκουμε τα μέλη πόρτα πόρτα αν χρειαστεί, κάθε εβδομάδα, διαφορετικά δεν πρόκειται να τα κερδίσουμε στη δράση.

Εύα Ν.
Ζωγράφου