Διεθνή
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Οι αιμοσταγείς νέοι “σύμμαχοι” του Μητσοτάκη

Ο Μητσοτάκης στην πρόσφατη επίσκεψή του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Ο φιλοκυβερνητικός Τύπος έχει ανακαλύψει μια νέα “φιλελληνική” δύναμη στη Μέση Ανατολή από το καλοκαίρι. Πρόκειται για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που στέλνουν αεροπλάνα και πιλότους στη Σούδα, οργανώνουν κοινές ασκήσεις με πραγματικά πυρά μαζί με τον ελληνικό στρατό και κάνουν δηλώσεις ενάντια στον Ερντογάν. Η συνεργασία της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τα Εμιράτα δεν είναι για πανηγυρισμούς, είναι σκέτη ντροπή. Είναι ταυτόχρονα και αποκαλυπτική για το τι είδους συμμαχία και τι σκοπιμότητες εξυπηρετεί ο περίφημος άξονας της Ελλάδας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο που πλέον επεκτείνεται μέχρι τον Περσικό Κόλπο και τα Εμιράτα.

Τα Εμιράτα είναι ένα αιμοσταγές, απολυταρχικό καθεστώς. Πάντα στο πλευρό όλων των αντιδραστικών δυνάμεων της Μέσης Ανατολής, συνήθως αγκαζέ με τη Σαουδική Αραβία, επί δεκαετίες με κρυφή και φανερή διπλωματία και με το χρήμα, έριχναν το βάρος τους για να στέκονται όρθια τα καταπιεστικά καθεστώτα. Την τελευταία δεκαετία όμως, δίπλα στην διπλωματία και το χρήμα, εξαπολύουν και το στρατιωτικό τους βραχίονα όσο μπορούν περισσότερο: Μπαχρέιν, Συρία, Ιράκ, Υεμένη, Σουδάν, Λιβύη, σε όλα αυτά τα σημεία έχουν οργανώσει επεμβάσεις, έριξαν λάδι στη φωτιά ή έφτασαν μέχρι σαρωτικούς πολέμους.

Αντεπανάσταση

Αυτό που επιτάχυνε τη στρατιωτικοποίηση της εμιρατινής και σαουδικής διπλωματίας ήταν οι επαναστάσεις της Αραβικής Άνοιξης. Βασιλιάδες, εμίρηδες, πρίγκιπες και ένα ολόκληρο σύμπαν διεφθαρμένων τεμπέληδων, όταν είδαν τους δρόμους του Κάιρου και της Τύνιδας γεμάτους εξεγερμένους, τρόμαξαν ότι η επανάσταση θα φτάσει μέχρι τα παλάτια τους. 

Πλέον δεν ένιωθαν τη σιγουριά ότι καθεστώτα όπως της Αιγύπτου, της Συρίας και του Ιράκ θα ήταν ικανά να σταματήσουν μια γενικευμένη εξέγερση. Στο μεταξύ, το στρατιωτικό κενό που είχε αφήσει η σταδιακή αποχώρηση των Αμερικάνων από το Ιράκ, τους έβαλε την πίεση να δείξουν ότι έχουν το στρατό και τις δυνάμεις να πνίξουν αυτοί τις επαναστάσεις στο αίμα. Το έκαναν άμεσα στο Μπαχρέιν το 2011 στέλνοντας εκατοντάδες μπάτσους μαζί με τα σαουδαραβικά τανκς και ματοκύλισαν τον κόσμο που είχε καταλάβει τις πλατείες.

Ακολούθησε η Υεμένη που από τη μια μεριά τη θεωρούσαν σφηκοφωλιά επαναστατών που μπορεί να αποσταθεροποιήσει τη Σαουδική Αραβία, αλλά από την άλλη την είδαν και σαν γήπεδο για να δοκιμάσουν και να ξεσπάσουν όλη τους τη βαρβαρότητα. Βομβάρδισαν γάμους, νοσοκομεία, παιδιά που παίζανε στα χωριά τους μόνο και μόνο για να τσεκάρουν τα βομβαρδιστικά τους. Αυτοί οι πιλότοι και αυτά τα βομβαρδιστικά είναι αυτά που συνεργάζονται τώρα με τον ελληνικό στρατό και πουλάνε παραμύθια εναντίωσης στον “επεκτατισμό” του Ερντογάν. Το αποτέλεσμα στην Υεμένη δεν ήταν ο έλεγχος αλλά μια κρίση που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, πολυδιάσπαση της χώρας, μαζική πείνα και η μεγαλύτερη ανεξέλεγκτη επιδημία χολέρας στην καταγεγραμμένη ιατρική ιστορία.

Φυλακές

Στο μεταξύ τα Εμιράτα έγιναν ο βασικός προμηθευτής όπλων στο καθεστώς του Σίσι στην Αίγυπτο για να μπει ταφόπλακα στην επανάσταση. Οργάνωσαν, στήριξαν και στηρίζουν τη δικτατορία που δολοφόνησε χιλιάδες ανοίγοντας πυρ στους δρόμους, εξαφανίζει αγωνιστές και αγωνίστριες μέσα στις φυλακές.

Και μέσω Αιγύπτου έφτασαν το στρατιωτικό τους χέρι και στη Λιβύη. Τα Εμιράτα έγιναν η βασική στρατιωτική δύναμη πίσω από τον επίδοξο δικτάτορα Χάφταρ που με έδρα την Ανατολική Λιβύη εξαπέλυσε πόλεμο κατά της αντίπαλης κυβέρνησης στην Τρίπολη. Οι Τάιμς της Νέας Υόρκης την περασμένη βδομάδα είχαν ένα αποκαλυπτικό άρθρο για την ασταμάτητη ροή βαρέος οπλισμού από τα Εμιράτα προς τον Χάφταρ, ακόμη και την ώρα που οι διάφοροι ηγέτες χαμογελούσαν στο Βερολίνο όταν υπέγραφαν εκεχειρία. 

“Τέσσερα μεταγωγικά για τη Λιβύη στάλθηκαν από τα Εμιράτα, των οποίων ο ηγέτης χαμογελούσε καθώς γευμάτιζε με την κυρία Μέρκελ σε ένα φωτεινό δωμάτιο λίγο πριν το Συνέδριο για την ειρήνη. Άλλα 35 στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη έφτασαν στη Λιβύη τις 11 μέρες πριν το Συνέδριο και άλλα 100 μέσα στο πρώτο μισό της χρονιάς. Πολλά από τα αεροσκάφη έκλειναν τα συστήματα αναγνώρισης την ώρα που έμπαιναν σε αιγυπτιακό ή λιβυκό εναέριο χώρο.”

Στο μεταξύ, από το Σεπτέμβρη του 2019, τα Εμιράτα “στρατολογούν Σουδανούς μισθοφόρους για να πολεμήσουν στο πλευρό του Χάφταρ”. Η σχέση των Εμιράτων με το στρατό και τα παραστρατιωτικά σώματα του Σουδάν είχε χτιστεί από τα πριν. Πλήρωναν τις πολιτοφυλακές που μακέλεψαν το Νταρφούρ και όταν ξέσπασε η επανάσταση στο Σουδάν το 2019, αξιοποίησαν όλο το δίκτυο των μισθοφόρων για να κρατήσουν στην εξουσία τον Χεμέντι, τον αρχιδολοφόνο επί καθεστώτος Μπασίρ, που πλέον έχει βασικό ρόλο και στο μετεπαναστατικό καθεστώς.

Τώρα τα Εμιράτα μεσολαβούν μέσω Χεμέντι και Ισραήλ, για να “εξομαλυνθούν” οι σχέσεις του Σουδάν με το σιωνιστικό κράτος. Τα Εμιράτα έγιναν πλέον η 3η αραβική χώρα της περιοχής που αναγνώρισε το Ισραήλ, ανοίγει μπίζνες και στρατιωτική συνεργασία με το Τελ Αβίβ και γυρίζει την πλάτη στους Παλαιστίνιους.

Τα αεροπλάνα που πετούν πάνω από τις ακτές της Κρήτης αυτές τις μέρες δεν είναι δύναμη ειρήνης. Είναι δύναμη καταστολής και μαζικών δολοφονιών σε βάρος των απλών ανθρώπων που θα επιχειρήσουν να ξεσηκωθούν από το Μαρόκο ως το Ιράκ.