Η Άποψή μας
MARE NOSTRUM? Μεσόγειος ανοιχτή στους πρόσφυγες, κλειστή στις φρεγάτες, στους φασίστες και τους κάθε λογής Μακρόν-Μητσοτάκηδες

Τρίτη 16 Σεπτέμβρη, Στα καμμένα της Μόρια. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Μια από τις πιο ανατριχιαστικές στιγμές της βδομάδας που πέρασε ήταν όταν ο Μητσοτάκης στην Κορσική επανέλαβε τη φράση “Mare Nostrum” -“η δική μας θάλασσα”- ένα σύνθημα που χρησιμοποιούσε ο Μουσολίνι για να δικαιολογήσει τις βλέψεις της φασιστικής Ιταλίας στη Μεσόγειο. 

Επειδή ο Μακρόν, που πρώτος μίλησε για Mare Nostrum, και ο Μητσοτάκης που τον επαναλαμβάνει σαν παπαγάλος, νομίζουν ότι οι λαοί ξεχνούν την ιστορία, αποκαλύπτουν με αυτόν τον τρόπο τι πραγματικά σημαίνει η εκστρατεία τους.

Σημαίνει πρώτα απ' όλα άγριες επιθέσεις σε βάρος της εργατικής τάξης και της νεολαίας μέσα στις ίδιες τις χώρες που κυβερνούν αυτοί οι επίδοξοι κυρίαρχοι της Μεσογείου. Όλα αυτά που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη: Δισεκατομμύρια για νέους εξοπλισμούς, υποχρεωτική στράτευση στα 18, αύξηση της στρατιωτικής θητείας.

Σημαίνει επίσης θανατερές επιθέσεις σε βάρος των προσφύγων και των μεταναστών. Η Μόρια είναι η τραγική απόδειξη για το τι σημαίνει η ιμπεριαλιστική εκστρατεία για να γίνει η Μεσόγειος “ευρωπαϊκή”. Μέσα σε συνθήκες πανδημίας, η κινέζικη κυβέρνηση περηφανευόταν ότι έστησε ένα νοσοκομείο μέσα σε μια βδομάδα στη Βουχάν και ο Μητσοτάκης περηφανεύεται ότι ξαναστήνει μια φυλακή με αντίσκηνα μέσα σε μια βδομάδα στο Καρατεπέ.

Και βέβαια, όλα αυτά σημαίνουν κυβερνητικές πλάτες για τα φασιστικά απολειφάδια που τρέχουν να ξαναστήσουν ναζιστικές ομάδες κρούσης, ο Λαγός με τις μάσκες και ο Κασιδιάρης στο Τυμπάκι. Οι μετανάστες που δουλεύουν από τη Μανωλάδα ως την Κρήτη αντιμετωπίζουν τις ίδιες απειλές με τους πρόσφυγες.

Απαντήσεις

Καμιά από όλες αυτές τις επιθέσεις δεν μένει αναπάντητη. Την ώρα που ο Μητσοτάκης έκανε θεατρική παράσταση “αυτοπεποίθησης” στη Θεσσαλονίκη, οι δρόμοι της πόλης ήταν γεμάτοι από διαδηλωτές που  έστελναν μήνυμα εργατικής αντίστασης. Τα Νοσοκομεία απεργούσαν στις 11 Σεπτέμβρη και ετοιμάζονται ξανά για τις 15 Οκτώβρη. Οι Ναυτεργάτες απεργούν στις 24 Σεπτέμβρη. Οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό-Τουρισμό προχωράνε για κινητοποίηση στις 28 Σεπτέμβρη. Εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές και φοιτητές διαδηλώνουν όλοι μαζί αυτή την Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη.

Παράλληλα με το απεργιακό κύμα ξεδιπλώνεται η αντιρατσιστική και αντιφασιστική δράση. Η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες της Μόρια απλώνεται σε πολλές πόλεις της Ευρώπης και όχι μόνο. Οι διαδηλώσεις στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Κρήτη δίνουν δύναμη στη Μυτιλήνη που αγκαλιάζει τους πρόσφυγες με πανεργατικό συλλαλητήριο. Όπως γράφει ο Στέλιος Μιχαηλίδης:

“Με μηχανοκίνητη πορεία και με σύνθημα "Ούτε κλειστά, ούτε ανοιχτά- στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν θέλουν τα νησιά" ξεκίνησαν οι διήμερες κινητοποιήσεις του Εργατικού Κέντρου Λέσβου. Την Τρίτη στις 7μμ θα πραγματοποιηθεί πανεργατικό συλλαλητήριο στην πλ. Σαπφούς στη Μυτιλήνη, όπου καλεί το Εργατικό Κέντρο και το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ.

Όχι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, έμπρακτη αλληλεγγύη στους πρόσφυγες κι απεγκλωβισμός τους, ενίσχυση του νοσοκομείου και μαζικά τεστ για τον κορονοϊό είναι μεταξύ άλλων οι αιχμές του συλλαλητηρίου”.

Στηρίζουμε τους πρόσφυγες, κυνηγάμε τους φασίστες. Το Κερατσίνι θα πλημμυρίσει ξανά την Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη στη επέτειο του Παύλου Φύσσα. Και η 7 Οκτώβρη, η μέρα που το δικαστήριο που δικάζει τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής θα ανακοινώσει την απόφασή του, γίνεται μέρα αντιφασιστικής απεργίας και διαδηλώσεων στο Εφετείο και σε όλες τις πόλεις.

Έτσι συνδυασμένα μπορεί να πάει μπροστά το κίνημά μας. Και γι' αυτό, έχει ξεχωριστή σημασία το γεγονός ότι οργανώσεις της επαναστατικής αριστεράς από την Τουρκία, την Αίγυπτο, τη Συρία, την Κύπρο και την Ελλάδα υπογράφουν κοινή αντιπολεμική διακήρυξη. Χτίζουμε την ενότητα ανάμεσα στα κινήματα, χτίζουμε την ενότητα πάνω από τα σύνορα. Για να στείλουμε τους νοσταλγούς του “Mare Nostrum” εκεί που τους αξίζει -στον πάτο της θάλασσας.