Τι σημαίνει ο ρατσισμός για τους εργάτες από το Μπαγκλαντές στην Ελλάδα;
Μ.Ρ.: Ζω στην Ελλάδα περίπου έναν χρόνο. Δουλεύω στον Λάππα Αχαΐας στις φράουλες. Ζητάμε χαρτιά. Θέλουμε να μείνουμε εδώ μαζί σας και να παλέψουμε για χαρτιά και για καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Ρ.Χ.: Κι εγώ ζω στην Ελλάδα έναν χρόνο και δουλεύω στον Λάππα. Αναγκάζομαι να έρχομαι συχνά Αθήνα. Είναι πολύ δύσκολο, υπάρχει η πανδημία, φοβάμαι μη μας πιάσει η αστυνομία. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα χωρίς χαρτιά. Οι εργάτες στις φράουλες ζούμε σε παράγκες στα χωράφια, 20-20 ή 50-50 στην καθεμιά. Πολύ λίγοι μένουν σε σπίτια. Πρέπει να πληρώνουμε για το ρεύμα και το νερό στις παράγκες. Δεν μας πληρώνουν όλα τα λεφτά που έχουμε συμφωνήσει, μας κρατάνε κάποια. Το τελευταίο διάστημα δεν υπάρχει πολλή δουλειά. Πληρωνόμαστε με την ώρα αλλά το περισσότερο που μπορεί να δουλέψουμε είναι 5 ώρες, δηλαδή παίρνουμε λιγότερα από 20 ευρώ τη μέρα. Και δουλεύουμε μόνο 15 μέρες τον μήνα, εκ περιτροπής. Στο τέλος του μήνα μας μένουν μόνο 150 ευρώ, πολύ λιγότερα από παλιά.
Τζ.Ντ: Το 2013 στην Καλλιθέα μου είχαν επιτεθεί και μου άνοιξαν το κεφάλι. Έφαγα πολύ ξύλο. Έπεσα αναίσθητος και ξύπνησα στο νοσοκομείο. Ο Θεός με βοήθησε και δεν σκοτώθηκα. Αργότερα που ο γιος μου γεννήθηκε με 80% αναπηρία, δεν είχα κάποια βοήθεια από την κοινωνική πρόνοια γιατί “δεν είναι Ευρωπαίος”, παρά το ότι γεννήθηκε στην Ελλάδα. Αυτό είναι το πρόβλημα στην Ελλάδα, δεν υπάρχει νόμος να μας προστατεύει, να μπορούμε να βγάλουμε χαρτιά. Είμαι 20 χρόνια στην Ελλάδα. Τα παιδιά των μεταναστών φτάνουν 18 χρονών και δεν μπορούν να βγάλουν διαβατήριο ή ταυτότητα. Τους ζητούνται χαρτιά από την πατρίδα. Πώς να μας τα δώσουν τα χαρτιά από την πατρίδα; Δεν γεννήθηκαν εκεί τα παιδιά.
Τώρα τελειώνει η δίκη της Χρυσής Αυγής. Αυτή τη μάχη, που είναι συνδεδεμένη με την μάχη ενάντια στον ρατσισμό, θα τη δώσουν μαζί οι ντόπιοι εργάτες με τους εργάτες από το Μπαγκλαντές;
Τζ.Ντ.: Τα τελευταία χρόνια έχουμε δώσει πολλές μάχες μαζί. Εγώ ήμουν και στη μεγάλη διαδήλωση το 2017 προς τα γραφεία της Χρυσής Αυγής που συμμετείχε μαζικά η Κοινότητα Μπαγκλαντές. Οι εργάτες από το Μπαγκλαντές έχουμε συμμετάσχει και στις συσκέψεις στα γραφεία της ΚΕΕΡΦΑ. Όταν χρειαστεί θα έρθουμε πάλι. Οι Κοινότητες του Πακιστάν, του Μπαγκλαντές και διάφορων χωρών της Αφρικής έρχονται και συμμετέχουν τακτικά. Εγώ θεωρώ ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να έρθουν κι άλλοι, πχ από τις Φιλιππίνες, από άλλες χώρες της Ασίας κλπ. Θα είμαστε πιο δυνατοί αν έρθουν όλες οι κοινότητες και για το δικαστήριο, αλλά και να διεκδικήσουμε ιθαγένεια για τα παιδιά που γεννήθηκαν στην Ελλάδα.
Μ.Ρ.: Στις 7 του Οκτώβρη θα έρθουμε όλοι.
Οι μετανάστες μίλησαν στην Αφροδίτη Φράγκου