Καταστολή
Η Κρήτη που αντιστέκεται

Σάββατο 11/9, Χανιά.

Χανιά

Την Τετάρτη 9/9 στα Χανιά έγινε το δημοτικό συμβούλιο που αφορούσε την εκκένωση στην κατάληψη Ρόζα Νέρα, το οποίο μεταδόθηκε live έξω από το δημαρχείο. Η Ανταρσία στα Χανιά έκανε μια παρέμβαση που όχι απλά τόνισε τον υποκριτικό χαρακτήρα των άλλων συμβούλων, αλλά και υποστήριξε ότι η Ρόζα για 16 χρόνια αγκάλιαζε την κοινότητα των Χανίων. Υπήρξε στέγη για πρόσφυγες και αστέγους (ενώ ο δήμος τόσα χρόνια δεν έχει μεριμνήσει για στέγη). Πλέον ο χώρος είναι ένα άβατο με ΜΑΤ και κάμερες παρακολούθησης, παραβιάζοντας το άσυλο (μιας και ο χώρος αποτελεί ιδιοκτησία του πανεπιστημίου). Αυτός ο χώρος πουλιέται χωρίς την έγκριση των φοιτητών και των καθηγητών. 

Η Ανταρσία στα Χανιά αναφέρθηκε στην κατάρρευση της πολιτικής τους, που εδώ και χρόνια βασιζόταν σε ένα μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης για την πόλη, που οδήγησε σε πολιτικά αδιέξοδα που προσπαθούν να τα καλύψουν κάνοντας επιθέσεις στο κίνημα. Ζήτησε να απομακρύνει ο δήμος άμεσα τα ΜΑΤ από την περιοχή και να βγουν οι κάμερες. Η απόφαση που έβγαλε εν τέλει το δημοτικό συμβούλιο είναι αυτή του Δημάρχου, η οποία υποστήριζε ότι εφόσον υποχωρήσει ο επενδυτής θα αξιοποιήσουν τον χώρο σύμφωνα με το κοινό όφελος προσπαθώντας να διατηρήσουν τον δημόσιο χαρακτήρα του κτηρίου. Την επόμενη μέρα ακολούθησε παρέμβαση φοιτητών έξω από την πρυτανεία, ο πρύτανης αρνήθηκε να πάρει θέση. 

Το περασμένο Σάββατο 12/9, χιλιάδες διαδήλωσαν από τα Χανιά και άλλα μέρη της Κρήτης, ντόπιοι και μετανάστες με αφορμή την εκκένωση της κατάληψης Ρόζα Νέρα. Έδωσαν το παρών συλλογικότητες, αλληλέγγυοι, πολιτικές οργανώσεις, ο φοιτητικός σύλλογος και το δημοτικό σχήμα Ανταρσία στα Χανιά. Η πορεία είχε χαρακτήρα αντιφασιστικό, αντιρατσιστικό και αντιπολεμικό. Στην προσυγκέντρωση υπήρξαν ομιλίες που έθεσαν την αναγκαιότητα να κλείσει η Μόρια, την ανάγκη στέγης για όλους, για τα ανοιχτά σύνορα και για τις πολιτικές λιτότητας που έχουν φτάσει τον κόμπο στο χτένι.

Βαγγέλης Σ., Δανάη Κ. 
ΣΕΚ Χανίων
 
 

Απόσπασμα από τη δήλωση του Σεραφείμ Ρίζου, εκλεγμένου δημοτικού συμβούλου Χανίων με την Ανταρσία στα Χανιά, για τη συνεδρίαση της 9/9:

Η άρνηση να συμπεριληφθεί στο ψήφισμα η εναντίωση του δημοτικού συμβουλίου στην ξενοδοχοποίηση των κτιρίων στο λόφο Καστέλι αποτελεί μια σιωπηρή αποδοχή των τετελεσμένων που έχει δημιουργήσει η σύμβαση με την Belvedere και η επέμβαση των ΜΑΤ. Έτσι η έκφραση της θέλησης του οργάνου για να παραμείνει  δημόσιος ο χαρακτήρας του χώρου καταλήγει ένα κενό γράμμα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η πρόταση του δημάρχου για μετατροπή του  χώρου σε δημοτική βιβλιοθήκη. Πρόκειται για ένα πυροτέχνημα, για ένα πουκάμισο αδειανό. Η πρόταση αυτή, σύμφωνα με τον κ. δήμαρχο, θα ισχύσει εφόσον «δεν τελεσφορήσει η επένδυση». Με άλλα λόγια και ο δήμαρχος αναγνωρίζει την προτεραιότητα της επένδυσης.

Αυτό όμως που είναι πραγματικά ενδιαφέρον είναι ότι όλοι λίγο ως πολύ, πέρα από τις υπερφίαλες κραυγές για αλλαγή της εικόνας της πόλης και άλλες αντίστοιχες ανοησίες, έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους ότι μπορεί και η επένδυση να μην «τελεσφορήσει». Με άλλα λόγια ο επενδυτής «να μας την κάνει» διεκδικώντας και την αποζημίωση. Προτάσεις τέτοιου τύπου έρχονται να προφυλάξουν από πιθανή μελλοντική κατηγορία για συνενοχή σε κατασπατάληση χρημάτων του δημοσίου.

Με τη στάση τους αποσκοπούν στο να διασπάσουν τον κόσμο που αγωνίζεται για τον τελευταίο ελεύθερο δημόσιο χώρο που έχει απομείνει στα Χανιά. Η αναζήτηση των όποιων θεσμικών λύσεων είναι ισχυρή μόνο αν βασίζεται σε ένα πολύ ισχυρό, ανοιχτό, δημοκρατικό κίνημα υπεράσπισης.


Πορεία αλληλεγγύης στη Rosa Nera στο Ηράκλειο Κρήτης

Αντιφασίστες, εργάτες, μετανάστες συγκεντρώθηκαν στις 11/9 στο κέντρο του Ηρακλείου για να σταθούν αλληλέγγυοι στην κατάληψη της Rosa Nera και να διαδηλώσουν ενάντια στη ρατσιστική πολιτική της ΝΔ. Η πορεία ξεκίνησε από τα Λιοντάρια με περίπου 500 άτομα, πανό με συνθήματα «Κάτω τα χέρια σας από τις καταλήψεις» και συμμετείχαν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΚΚΕ μ-λ, η ΛΑΕ, το μπλοκ του Ευαγγελισμού και πλήθος αλληλέγγυου κόσμου. Με την εκκένωση της Rosa Nera, μιας κατάληψης που μετρά 16 χρόνια, με την Κεραμέως να θέλει να ανοίξει τα σχολεία με 25 μαθητές ανά τάξη, με απεργίες στα νοσοκομεία και στην τέχνη, αλλά και εν όψει της 7 Οκτώβρη που επιδιώκουμε να ανακοινωθεί η καταδίκη των Ναζί, μπαίνουμε δυναμικά σε ένα αντιφασιστικό φθινόπωρο γεμάτο μάχες για «Να μπουν οι ανάγκες μας πάνω από τα κέρδη τους».

Νίκη Ζουγανέλη