Εκπαίδευση και νεολαία
Σχολεία: Όχι παιχνίδια με την υγεία μας

17/9, Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο με δεκάδες πανό από ΕΛΜΕ, συλλόγους Α' Βάθμιας, ενώσεις γονέων και συλλόγους φοιτητών πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 17/9 το απόγευμα.  Στο συλλαλητήριο επίσης συμμετείχαν και έκαναν χαιρετισμό οι απολυμένες καθαρίστριες του Δήμου Αθήνας.

“Είμαστε εδώ εκπαιδευτικοί και γονείς, για τα αυτονόητα μέτρα που έπρεπε να υπάρχουν για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων”, τόνισε η Σταυρούλα Τσακανίκα, γραμματέας ΣΕΠΕ Γλυφάδας-Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης. “Είμαστε η μοναδική χώρα παγκοσμίως που αυξήθηκε ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη αντί να μειωθεί. Να βρεθούν χώροι  ώστε να σπάσουν τα τμήματα με μέγιστο αριθμό μαθητών τους 15, να γίνουν μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών για να στελεχωθούν τα τμήματα, επαναλαμβανόμενα τεστ ανίχνευσης του ιού. Επίσης, να γίνουν προσλήψεις καθαριστριών, που ήρθαν πάρα πολύ αργά. Το πρώτο 10ήμερο στα περισσότερα σχολεία δεν υπήρχε η παραμικρή καθαριότητα. Αν δεν γίνουν όλα αυτά, τα πρωτόκολλα που μας έχουν στείλει είναι ανεφάρμοστα. Τίποτα δε λειτουργεί, όσο κι αν προσπαθούν να δείξουν το αντίθετο η κυβέρνηση και το Υπουργείο. 

Εμείς σαν σύλλογος Α' βάθμιας βάλαμε πανό με τα αιτήματά μας στις διάφορες περιοχές για να ενημερωθούν οι γονείς και ο κόσμος”.

“Χρειάζεται άμεσα απεργιακή κλιμάκωση”, επισήμανε η Ελένη Τσόλκα, δασκάλα. “Πρώτη φορά μετά από χρόνια έχουν ξεκινήσει τα σχολεία με τόσα κενά σε εκπαιδευτικούς. Στον Πειραιά μόνο στα πρωϊνά τμήματα της Α' βάθμιας λείπουν 105 αναπληρωτές. Είναι τραγικό τάξεις του Δημοτικού να μην έχουν ακόμα δάσκαλο. Περιμένουμε τη Β' φάση προσλήψεων, που εν μέσω επιδημίας υποτίθεται ότι απαγορεύεται να μπαίνουν άλλα άτομα στις αίθουσες. Αντίθετα για να καλυφθούν τα κενά μπαίνουν εκ περιτροπής εκπαιδευτικοί σε διαφορετικές τάξεις, άρα δεν μπορεί να διατηρηθεί η λεγόμενη “τάξη-κάψουλα”. Οι πρώτες μέρες ήταν πολύ δύσκολες, ειδικά με τα μικρά παιδιά. Όταν είναι πολλά σε μία τάξη πρέπει να φωνάζεις για να σε ακούσουν μέσα από τη μάσκα, που δεν είναι εκπαιδευτικά σωστό. Οι δυσκολίες εφαρμογής των μέτρων, όπως τα ξεχωριστά διαλείμματα, πέφτουν πάνω στο σύλλογο διδασκόντων, που πρέπει να τετραγωνίσει τον κύκλο για να βρει λύσεις. Ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός covid, που πλέον υπάρχει στα σχολεία, δεν έχει καμία επιπλέον εκπαίδευση. Μόνο από τις οδηγίες του ΕΟΔΥ πρέπει να εκπαιδεύσει ο ίδιος εκπαιδευτικούς και μαθητές. Όποιο πρόβλημα και να υπάρξει, πέφτει πάνω μας”

“Μοιράσαμε υλικό και μιλήσαμε με τον κόσμο στη Νέα Σμύρνη από κοινού η τοπική ΕΛΜΕ, οι σύλλογοι δασκάλων και οι ενώσεις γονέων”, δήλωσε η Έβελυν Αγγελίδη, μέλος ΔΣ ΕΛΜΕ Καλλιθέας. “Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη γιατί οι περισσότεροι έχουν παιδιά και εγγόνια στα σχολεία και βλέπουν ότι τα προβλήματα είναι τεράστια. Το μόνο μέτρο είναι το μπαλάκι της “ατομικής ευθύνης” σε εκπαιδευτικούς γονείς και μαθητές”, ενώ δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ στην Παιδεία, παρά μόνο μία μάσκα ως μέσο προστασίας. Οι μαθητές είναι στοιβαγμένοι 25-27 άτομα σε μία αίθουσα, ενώ σε αντίστοιχα τετραγωνικά σε ένα κατάστημα επιτρέπονται 3 άτομα. Είναι επικίνδυνη η κατάσταση, ειδικά όταν λείπει και το προσωπικό που θα καθαρίσει και θα απολυμάνει. Δίνονται προτεραιότητες στους πολεμικούς εξοπλισμούς, αντί για τη δημόσια Υγεία και Παιδεία. Συνεχίζουν δηλαδή, ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες, την επίθεση με σκοπό τη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης μαζί με την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων”.

“Χρειάζεται συντονισμός, κλιμάκωση και απεργία”, μας είπε η Άννα Αδαμίδη, φοιτήτρια ΦΛΣ. “Παρά το ότι δεν έχουν ανοίξει ακόμα οι σχολές, σύλλογοι φοιτητών κατέβηκαν στην πορεία μαζί με τους εκπαιδευτικούς. Έχουμε κερδίσει αυτό το συντονισμό που χτίστηκε μέσα στους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος. Τα προβλήματα που υπάρχουν στα σχολεία, θα τα αντιμετωπίσουμε και στις σχολές. Πώς θα λειτουργήσει ένα τμήμα με 300 φοιτητές; Είναι προφανές ότι δεν σκοπεύουν να κάνουν προσλήψεις ώστε να γίνουν δια ζώσης τα μαθήματα. Άρα θα συνεχιστεί η τηλε-εκπαίδευση με τα πολλά προβλήματα που σημαίνει αυτό. Πολλοί φοιτητές θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα να έχουν πρόσβαση στον απαιτούμενο εξοπλισμό, υπολογιστές, ίντερνετ, κάμερα, κτλ. Επίσης, είναι πρόβλημα για την ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία. Ειδικά στις σχολές έχουμε τόσο το πρόβλημα των υποδομών, αμφιθέατρα και αίθουσες, όσο με την έλλειψη μελών ΔΕΠ -προσλήψεις έχουν να γίνουν πολλά χρόνια- και προσωπικού καθαρισμού, για να λειτουργήσουν τα μαθήματα με ασφάλεια για την υγεία μας”.


Τα σχολεία άνοιξαν, αλλά τα κενά σε εκπαιδευτικούς και βοηθητικό προσωπικό είναι ακόμα τεράστια. Οι πρώτες μέρες μαθημάτων έδειξαν πολύ καθαρά ότι τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν εκπαιδευτικοί και μαθητές είναι τεράστια λόγω της ανυπαρξίας ουσιαστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. 

Είναι τεράστια υποκρισία η κυβέρνηση να παίρνει μέτρα απαγόρευσης συγκεντρώσεων άνω των 9 ατόμων σε υπαίθριο χώρο και ταυτόχρονα να υπερασπίζεται ότι ο συνωστισμός 25 μαθητών στις αίθουσες διδασκαλίας και εκατοντάδων στις αυλές είναι ασφαλής, γιατί η κάθε τάξη είναι μια “κυψέλη” που μπορεί να απομονωθεί. Κάνουν σαν να μην ξέρουν ότι οι μαθητές πηγαίνουν και σε φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών, που και εκεί ο συνωστισμός σε μικρές αίθουσες λύνεται μόνο με την ατομική ευθύνη και τη μάσκα. Η χρηματοδότηση στη Δημόσια Παιδεία, σε υποδομές και διορισμούς, είναι απαραίτητη για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων και την καλύτερη εκπαιδευτική διαδικασία για τη μόρφωση των μαθητών. 
Το πραγματικό είναι ότι για την κυβέρνηση πρόκειται για ένα κόστος περιττό με βάση τις προτεραιότητες της, που θέλει να επιδοτεί τα αφεντικά και να αγοράζει όπλα. Ωστόσο, αυξάνεται καθημερινά η λίστα με τις σχολικές μονάδες που κλείνουν είτε επιμέρους τμήματα είτε αναστέλλουν πλήρως τη λειτουργία τους, λόγω εμφάνισης κρουσμάτων κορονοϊού. Η πλειοψηφία τους βρίσκεται στην Αττική, ενώ κλειστά για μια βδομάδα θα μείνουν όλα τα σχολεία στην Πέλλα. Αυτή η εικόνα βάζει πιο επιτακτικά την ανάγκη για άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας που ξεκινάει τις κινητοποιήσεις. 
Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας καλεί η ΕΛΜΕ Πειραιά την Τετάρτη 23/9 στη 1μμ στην πλατεία Κοραή μπροστά στο Δημαρχείο. Την Τρίτη 22/9 οργάνωσαν κινητοποιήσεις η Γ' ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής στην κεντρική πλατεία του Ιλίου και η Α' ΕΛΜΕ Αχαΐας στην πλατεία Γεωργίου.