Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Φρανκφούρτη: Πορεία αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες στη Λέσβο 20/9

Την Κυριακή 20/9 πραγματοποιήθηκε μεγάλη πορεία στο κέντρο της Φρανκφούρτης για τους/τις προσφυγές στην Λέσβο και εναντίον της απάνθρωπης, ρατσιστικής πολιτικής της ΕΕ. Η κινητοποίηση συγκέντρωσε πάνω από 1.000 άτομα περνώντας μεταξύ άλλων από τα γραφεία της ΕΚΤ, όπου τα συνθήματα απέκτησαν άλλη ένταση. Η πορεία είχε ως κεντρικό σύνθημα το «Εκκενώστε Τώρα!», ενώ άλλα συνθήματα που ακούστηκαν ήταν «Ζήτω η Διεθνιστική Αλληλεγγύη!» καθώς και «Κανένας δεν είναι λαθραίος!». Η πορεία οργανώθηκε από ευρύ φάσμα οργανώσεων (φοιτητικές οργανώσεις, αντιφασιστικές συλλογικότητες και κόμματα της Αριστεράς). 

Η πορεία της Κυριακής ολοκλήρωσε ένα διήμερο ηχηρών κινητοποιήσεων μετά την συγκέντρωση του Σαββάτου, εις μνήμην των έξι μεταναστών που έπεσαν θύματα της ρατσιστικής, ακροδεξιάς βίας στο Χάναου στις 19 Φεβρουαρίου. Σε εκείνη την διαδήλωση έδωσαν το παρών εκατοντάδες, και ακούστηκαν συνθήματα εμπνευσμένα από τα κινήματα των ΗΠΑ, όπως το γνωστό «say their names (πες τα ονόματά τους)». Επίσης, στους χαιρετισμούς που απευθύνθηκαν στην αρχή της διαδήλωσης αναφέρθηκε πως «από το Χάναου μέχρι την Μόρια μέχρι το Πόρτλαντ, ο ρατσισμός σκοτώνει!».

Η πορεία της Κυριακής ξεκίνησε από τον κεντρικό σταθμό της Φρανκφούρτης και ολοκληρώθηκε στην Paulsplatz, περνώντας έτσι από την καρδιά της πόλης. Αυτή η συγκέντρωση ήταν η δεύτερη που πραγματοποιήθηκε, μετά από συγκέντρωση την επόμενη της πυρκαγιάς. 

Ιάσονας Παπαντωνίου