Η κοινή δήλωση ΗΠΑ-Ελλάδας που δημοσιεύτηκε αμέσως μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Δένδια-Πομπέο, στο πλαίσιο της επίσκεψης που ο τελευταίος πραγματοποίησε στην Θεσσαλονίκη και στην αμερικανική βάση της Σούδας, καθώς και η ίδια η επίσκεψη δεν αφήνουν περιθώρια για παρεξηγήσεις. Είναι μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ακολουθώντας τα βήματα του προκατόχου της στην κυβέρνηση, του Αλέξη Τσίπρα, χώνει το ελληνικό κράτος ακόμη πιο βαθιά στην στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ και τους επικίνδυνους σχεδιασμούς που αυτές απεργάζονται, σε μια περιοχή που περιλαμβάνει τη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.
Η αναβάθμιση του ρόλου της βάσης της Σούδας που περιλαμβάνουν αυτά τα σχέδια (μαζί με την στρατιωτική αναβάθμιση των σχέσεων της Ελλάδας, πέρα από το κράτος του Ισραήλ, με τα καθεστώτα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας) είναι μια κίνηση που έρχεται να εμπλέξει ακόμη πιο άμεσα τη χώρα στις αμερικανικές επεμβάσεις στην περιοχή. Επεμβάσεις, οι οποίες το μόνο που έχουν πετύχει μέχρι τώρα στο Ιράκ, την Συρία, την Λιβύη, είναι να σπείρουν το χάος και την καταστροφή.
Ταυτόχρονα έρχεται να εντάξει το ελληνικό κράτος ακόμη πιο ενεργά στο πλευρό των ΗΠΑ, μέσα σε μια επικίνδυνη συγκυρία που οι παγκόσμιοι ανταγωνισμοί ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις, τις ΗΠΑ, την Κίνα και κυρίως τη Ρωσία στη γειτονιά μας, οξύνονται όλο και περισσότερο - βάζοντας μας στο μάτι του κυκλώνα σε μια από τις πιο ευαίσθητες περιοχές του πλανήτη. Όχι μόνο όσον αφορά στη Μέση Ανατολή αλλά και στα Βαλκάνια, όπου η Ελλάδα εμφανίζεται σαν ο δερβέναγας των πιο αδύναμων χωρών των δυτικών Βαλκανίων. Αυτούς τους δύο άξονες, συμβόλισε εξάλλου και η επιλογή ο Πομπέο να επισκεφθεί όχι την Αθήνα, αλλά την Θεσσαλονίκη και τα Χανιά.
Τα εξοπλιστικά προγράμματα που συνοδεύουν την αναβάθμιση ανάμεσα στις σχέσεις των δύο χωρών, με την Ελλάδα ήδη να αποτελεί τη νο2 χώρα σε πολεμικές δαπάνες του ΝΑΤΟ σε ποσοστό του ΑΕΠ, στην πράξη μεταφράζονται σε ακόμη μεγαλύτερες σπατάλες την ίδια ώρα που η οικονομία βυθίζεται μέσα στην κρίση που επανέκαμψε με την πανδημία.
Το βάθεμα της οικονομικής συνεργασίας μέσα από τη μεγαλύτερη σύσφιξη με τα αμερικανικά γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα που ενεργοποιούνται γύρω από το φυσικό αέριο είτε με αγωγούς είτε με πλωτά μέσα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, μπορεί να κάνουν τις μεγάλες πολυεθνικές και το ελληνικό εφοπλιστικό και κατασκευαστικό κεφάλαιο να τρίβουν τα χέρια τους, αλλά δεν εγκυμονούν τίποτε το καλό για την εργατική τάξη. Είτε για τους κινδύνους της περιβαλλοντικής καταστροφής που αυτό συνεπάγεται είτε για την κλιμάκωση των ανταγωνισμών, τοπικών και ευρύτερων, που αυτά τα σχέδια μπορεί να επιφέρουν.
Πάνω σε αυτό ακριβώς, το τελευταίο σημείο, κυβέρνηση και ΜΜΕ προσπαθούν να μας πείσουν ότι η κλιμάκωση της στρατιωτικής και οικονομικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ είναι ένα “πλεονέκτημα” απέναντι στην Τουρκία, ότι λειτουργεί αποτρεπτικά απέναντι στην “επιθετικότητα” του Ερντογάν, εξασφαλίζοντας τελικά την ειρήνη.
Πρόκειται για μια ψεύτικη εικόνα, και όχι μόνο γιατί υπερβάλει για προπαγανδιστικούς λόγους τη στενή συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας απέναντι στη συνεχιζόμενη -παρά τα όποια προβλήματα- συνεργασία των ΗΠΑ με την Τουρκία. Ξέρουμε πολύ καλά, ότι και στο παρελθόν το ελληνικό κράτος είχε ξαναβρεθεί σε “πλεονεκτικότερη” θέση σε αυτόν τον ανταγωνισμό για το καλύτερο μαντρόσκυλο των ΗΠΑ στην περιοχή, αλλά αυτό ούτε ειρήνη έφερε, ούτε τις περίλαμπρες “εθνικές νίκες” με τις οποίες βαυκαλίζονται και σήμερα διάφοροι απόστρατοι και άλλοι οπαδοί του “πρώτου πλήγματος” -και μιλάμε βέβαια για το πραξικόπημα του Σαμψών και τον πόλεμο στην Κύπρο το 1974.
Η μόνη απάντηση που έχουμε να δώσουμε στον Μητσοτάκη και τον Πομπέο είναι αυτή που δίνει το αντιπολεμικό κίνημα εδώ και χρόνια διαδηλώνοντας: Καμιά συμμετοχή στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, έξω από το ΝΑΤΟ, να κλείσει η βάση της Σούδας και όλες οι αμερικανικές βάσεις, πάγωμα τώρα όλων των εξοπλισμών, όχι στον πόλεμο.
Για τους αγωγούς ρε γαμώτο!
Η κοινή δήλωση ΗΠΑ-Ελλάδας, οι δηλώσεις των υπουργών και τα θέματα που συζητήθηκαν ανάμεσα στους υπουργούς και τις επιτροπές των δύο χωρών, αναδεικνύουν ανάγλυφα την επικίνδυνη πορεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη που -τηρώντας τα πατροπαράδοτα έθιμα από την εποχή που η οικογένεια έκανε διακοπές με την οικογένεια Μπους- φιλοξένησε στο σπίτι του στα Χανιά, τον Πομπέο.
“Οι δύο πλευρές επανέλαβαν την επιθυμία τους να συνεχίσουν και να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε διάφορους τομείς στο πλαίσιο της συνεργασίας 3+1 (Κύπρος, Ελλάδα, Ισραήλ και Ηνωμένες Πολιτείες), η οποία ξεκίνησε στα Ιεροσόλυμα τον Μάρτιο του 2019, καθώς αυτή η συνεργασία μπορεί να συμβάλει στην προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή” σημειώνεται στην κοινή δήλωση.
“Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα επαναλαμβάνουν την υποστήριξή τους για την ένταξη όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε ευρωπαϊκούς και διατλαντικούς θεσμούς σύμφωνα με την επιλογή των πολιτών τους. Εξήραν τις προσπάθειες της Ελλάδας προς το σκοπό αυτό, σημειώνοντας τη συνεχιζόμενη συνάφεια της συμφωνίας Πρεσπών με την επακόλουθη προσχώρηση της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ...
Στον επόμενο Στρατηγικό Διάλογο, και οι δύο πλευρές σκοπεύουν να συζητήσουν πώς να βοηθήσουν η μία την άλλη στη διατήρηση ισχυρών, ικανών και διαλειτουργικών στρατών...
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα καλωσόρισαν την ολοκλήρωση του ελληνικού τμήματος του Υπερ-Αδριατικού Αγωγού και εκφράζουν τη βούληση να ενταχθεί στον προσεχή Στρατηγικό Διάλογο η συζήτηση για αμοιβαία υποστήριξή τους στον Διασυνδετήριο Αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας, το έργο πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG στην Αλεξανδρούπολη, την ιδιωτικοποίηση του υπόγειου χώρου αποθήκευσης φυσικού αερίου της Καβάλας, το έργο Διασύνδεση Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας και άλλα εμπορικά βιώσιμα έργα, τα οποία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τον αγωγό αερίου EastMed...
Παράλληλα, οι δύο πλευρές χαιρέτισαν την επίσημη καθιέρωση του Φόρουμ Αερίου EastMed στις 22 Σεπτεμβρίου ως περιφερειακού οργανισμού. Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπογράμμισαν τη συμμετοχή της ExxonMobil σε συνεργασία με την Total and Hellenic Petroleum σε υπεράκτια εξερευνητικά τεμάχια ανοικτά της Κρήτης, καθώς και τις πιθανές ευκαιρίες για επενδύσεις των ΗΠΑ στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με τον πρόσφατα επικυρωμένο ελληνικό νόμο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντική νομοθεσία... Οι δύο χώρες εξέτασαν τη συνεχιζόμενη βελτίωση της ανταλλαγής πληροφοριών και της συνεργασίας κατά της τρομοκρατίας...”
“Πέρα από αυτά, στον τομέα των εξοπλισμών οι ΗΠΑ (μέσω της Λόκχιντ Μάρτιν) έχουν ήδη αναλάβει την αναβάθμιση 84 F-16, έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία προμήθειας τεσσάρων ελικοπτέρων MH-60R για το Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.), ενώ υπάρχει έντονο αμερικανικό ενδιαφέρον για το πρόγραμμα των τεσσάρων νέων φρεγατών και την αναβάθμιση των τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ. Και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει αμερικανική πρόταση για ναυπήγηση τεσσάρων νέων φρεγατών πολλαπλού ρόλου (MMCS) με παράλληλη αναβάθμιση των ΜΕΚΟ στην Ελλάδα”, γράφει ο Βασίλης Νέδος στην Καθημερινή. “Η Αθήνα από την πλευρά της θα ζητήσει στήριξη για το ευρισκόμενο σε εξέλιξη πρόγραμμα δημιουργίας ενός δεύτερου ναυστάθμου, ώστε το Στρατηγείο Διοικήσεως Ανατολικής Μεσογείου (ΣΔΑΜ) στη Σούδα να έχει πραγματικές δυνατότητες στα επόμενα χρόνια... Ενα ισχυρό σημειολογικό στοιχείο της επίσκεψης του κ. Πομπέο στη βάση της Σούδας με τον κ. Μητσοτάκη, εστιάζεται στην παρουσία F-16 της αεροπορίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), τα οποία σταθμεύουν στην 115 Πτέρυγα Μάχης για ένα μήνα, ενώ ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε δύο εβδομάδες...”
“Θέλουν τη Σούδα να τη μετατρέψουν σε μια αεροναυτική βάση – μαμούθ με υπερσύγχρονα αεροσκάφη και πολεμικά πλοία, με ισχυρότατη δύναμη πυρός, για πιο δυναμική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στη Βόρεια Αφρική”, γράφει αναφερόμενος στις ΗΠΑ ο Μάνος Χαραλαμπάκης στα ΝΕΑ. “Σφόδρα ανησυχούν... όταν βλέπουν οι «απέναντι», τα θηριώδη πολεμικά αμερικανικά πλοία να ελλιμενίζονται στη Σούδα, και να διαπιστώνουν ότι το μοναδικό κρηπίδωμα (προβλήτα) όπου μπορεί να δεχθεί πυρηνοκίνητα αεροπλανοφόρα και πυρηνοκίνητα υποβρύχια, το Κρηπίδωμα K-14, επεκτείνεται συνεχώς ώστε να δέχεται περισσότερα πολεμικά πλοία και άλλων χωρών. Βεβαίως δεν περνά απαρατήρητο και το γεγονός όταν οι Αμερικανοί θέτουν σε συναγερμό τις βάσεις τους για αντιμετώπιση πιθανής απειλής, πρώτα απ’ όλα θέτουν σε συναγερμό τη Σούδα, όπως συνέβη αμέσως μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001. Τότε όλες οι αμερικανονατοϊκές βάσεις στη χώρα μας τέθηκαν στον ύψιστο βαθμό πολεμικής ετοιμότητας”.
Τόσο καλά...