Συνεχίζεται ο κύκλος των εκδηλώσεων της ΚΕΕΡΦΑ σε δεκάδες γειτονιές και πόλεις σε όλη τη χώρα, εν όψει της απόφασης στη δίκη της Χρυσής Αυγής στις 7 Οκτώβρη. Η εικόνα των εκδηλώσεων προϊδεάζει για την επιτυχία που θα έχουν η αντιφασιστική απεργία και οι συγκεντρώσεις εκείνη τη μέρα, τόσο έξω από το Εφετείο της Αθήνας όσο και παντού.
«Μεγάλη συμμετοχή, με πενήντα περίπου άτομα είχε η εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ στην πλατεία Κυψέλης, στις 24/9», μας είπε ο Γιάννης Μακαρώνας. «Τη συζήτηση άνοιξε ο Κώστας Παπαδάκης, δικηγόρος στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάδειξη της εγκληματικής δράσης των ναζί μέσα στη δίκη. Συνέχισε ο Μπάμπης Κόκλας, πρόεδρος της Γ' ΕΛΜΕ, τονίζοντας τη σημασία της καταδίκης για το εργατικό κίνημα και τα σωματεία και γι’ αυτό και η ίδια η Γ' ΕΛΜΕ δίνει πάντα το παρών στο αντιφασιστικό κίνημα. Η Μαρία Γιούσεφ, φοιτήτρια στο Χημικό Αθήνας, ανέδειξε τη σχέση των καπιταλιστών με τους φασίστες και η Charlene, από την Κοινότητα του Καμερούν, αναφέρθηκε στη σχέση των φασιστών με τη ρατσιστική πολιτική και την ανάγκη να παλεύουμε και τα δύο για να μπορέσουμε να κερδίσουμε. Ο Γιώργος Πίττας μίλησε για τις παλιότερες μάχες με τη Χρυσή Αυγή στην Κυψέλη, που πάνε πίσω στη δεκαετία του '90, με το κλείσιμο των γραφείων τους.
Χαιρετισμό ανάμεσα σε άλλους απεύθυνε ο Ηλίας Ανδρεόπουλος από τον πολιτιστικό σύλλογο Δράση, ενώ το παρών έδωσαν απολυμένες από το δήμο της Αθήνας μετανάστριες εργάτριες της καθαριότητας στα σχολεία που κρέμασαν πανό στην πλατεία. Επίσης πολλοί μετανάστες/
στριες από την κοινότητα του Καμερούν. Η εικόνα της γειτονιάς με τους μετανάστες και την εργατική τάξη να συζητάνε πώς θα οργανώσουν τη δράση τους απέναντι στους φασίστες, είναι που μας δείχνει τη δυνατότητα να βάλουμε τη ναζιστική συμμορία στη φυλακή».
«Αντιρατσιστές και αντιφασίστες, αλληλέγγυοι, εκπρόσωποι εργατικών αλλά και πολιτικών χώρων γέμισαν στις 23/9 τον χώρο της εκδήλωσης των τοπικών επιτροπών ΚΕΕΡΦΑ, στη Νέα Ιωνία», μας περιέγραψε ο Θάνος Τζινιέρης. «Ο Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος της πολιτικής αγωγής, κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στο χρονικό της δίκης, τόνισε τη σημασία μιας καταδικαστικής απόφασης. Η Μαρία Ντάσιου, εκπροσωπώντας τους υγειονομικούς, τόνισε την σημασία της πίεσης του εργατικού κινήματος, τόσο για την έναρξη και τα κεκτημένα της δίκης, όσο και για τη δύναμή του να επηρεάσει την έκβασή της.
Η Αφροδίτη Φράγκου υπογράμμισε τη σύνδεση του αντιφασιστικού κινήματος με το αντιρατσιστικό, τονίζοντας την ανάγκη για δράση, τη στιγμή που η κυβέρνηση κλιμακώνει τις δολοφονικές ρατσιστικές πολιτικές της, σε βάρος των προσφύγων, των μεταναστών, και όλων των καταπιεζόμενων κοινωνικών ομάδων. Από την Κρήτη ο Τζαβέντ Ασλάμ μας έστειλε το μαχητικό μήνυμα των εξεγερμένων αντιφασιστών, που διαδηλώνουν ενάντια στα ρατσιστικά πογκρόμ που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στο Τυμπάκι.
Ακολούθησαν τοποθετήσεις από εκπροσώπους εργατικών χώρων και τοπικών αριστερών οργανώσεων, με αποκορύφωμα την τοποθέτηση προσφύγισσας πρώην κατοίκου του καμπ της Μόριας, που κάλεσε τον κόσμο στον αγώνα για να σπάσουμε το αφήγημα του φασισμού, που γεννά φράχτες και καμπ-κολαστήρια και κοστίζουν καθημερινά ανθρώπινες ζωές».
Πλήθος κόσμου παρακολούθησε και την εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ Νοτίων στην πλατεία Σουρμένων στο Ελληνικό στις 25/9. Τη συζήτηση συντόνισε η Χρύσα Δουζένη, από το Δίκτυο Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες και την ΚΕΕΡΦΑ Νοτίων, ενώ ομιλητές ήταν ο Χρήστος Ευθυμίου, πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων δήμου Αγίου Δημητρίου, η Άννα Στάμου, από τη Μουσουλμανική Ένωση Ελλάδας, ο Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της ΧΑ, ο Στέλιος Γιαννούλης, μέλος του ΔΣ του ΣΕΠΕ 3Β-Γλυφάδας και η Γεωργία Σακελλάρη, φοιτήτρια ΕΜΠ.
Αιτήματα
Ανάμεσα στις πολλές τοποθετήσεις που ακολούθησαν, η Θάλεια Ψαλλίδα, από τη δημοτική παράταξη Συνεργοί με την Ηλιούπολη, ενημέρωσε για το αίτημα να ονομαστεί ένας χώρος με το όνομα του Παύλου Φύσσα. Ο Νίκος Τραπεζανλίδης, μαθητής από τις καταλήψεις, μετέφερε τα αιτήματα των μαθητών και τόνισε πως και οι μαθητές στις 7 Οκτώβρη θα είναι στο Εφετείο.
Ο Χρήστος Κοκοτίνης, από τη δημοτική παράταξη ΗΛΙΟΥ-πόλις Ανθρώπινη πόλη, μίλησε για τους αγώνες για πόλεις καθαρές από φασισμό και ρατσισμό και δήλωσέ του τη στήριξή του σε κάθε πρωτοβουλία προς αυτήν την κατεύθυνση και σαν μάρτυρας στη δίκη με το Συνεργείο στην Ηλιούπολη. Ο Γιώργος Αθανασόπουλος, από τοπικό Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων αναφέρθηκε στο δίκαιο αγώνα των μαθητών/τριών και τόνισε ότι στις γειτονιές δεν έχουν καμία θέση οι ρατσιστές και οι νεοναζί. Την εκδήλωση επίσης παρακολούθησαν ο πρώην δήμαρχος Ελληνικού Χρήστος Κορτζίδης, ο Ναΐμ Ελγαντούρ από τη Μουσουλμανική Ένωση Ελλάδας και αντιπροσωπεία από τον κοινωνικό χώρο Καλλίπολις.
Παρουσία δεκάδων εργαζόμενων και νεολαίας, κύρια εκπαιδευτικών και μαθητών, έγινε η εκδήλωση στην πλατεία Νέας Σμύρνης στις 26/9. Σε μια πλατεία γεμάτη από κόσμο όλων των ηλικιών, η συζήτηση τραβούσε το ενδιαφέρον όσων περνούσαν από εκεί, κάνοντάς τη κέντρο για όλη γειτονιά. Την κουβέντα άνοιξαν ο Δημήτρης Δασκαλάκης, μέλος της τοπικής ΚΕΕΡΦΑ, η Έβελυν Αγγελίδη, μέλος του ΔΣ ΕΛΜΕ Ν. Σμύρνης-Καλλιθέας-Μοσχάτου και η Κατερίνα, μαθήτρια Λυκείου της περιοχής που κάλεσαν σε μαζικό ξεσηκωμό στις 7/10. Ακολούθησαν παρεμβάσεις από εκπαιδευτικούς και μαθητές, εργαζόμενους σε ξενοδοχεία και ΜΜΕ. Η εκδήλωση έκλεισε με τον μαθητή και μουσικό, Παύλο-Ill Mantis, να διαβάζει αντιφασιστικό του ποίημα καθώς και να ερμηνεύει ένα δικό του χιπ χοπ κομμάτι.
Αντίστοιχη ανταπόκριση βρήκε η εκδήλωση στην πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι. «Κόσμος της γειτονιάς που είχε ενημερωθεί αλλά και κόσμος που κάνει τη βόλτα του στην πλατεία, συμμετείχε ενεργά στην εκδήλωση», μας είπε η Κατερίνα Σεβαστάκη. «Τη συζήτηση άνοιξαν ο Κώστας Μανταίος, μέλος ΔΣ του ΣΦΕΑ, ο Κ.Παπαδάκης, από την πολιτική αγωγή στη δίκη, η Ελένη Πορτάλιου, ακτιβίστρια του αντιρατσιστικού-περιβαλλοντικού κινήματος, η Μαρία Χαρχαρίδου, μέλος ΔΣ του Σωματείου Εργαζόμενων στο νοσοκομείο Γεννηματάς και ο Νίκος Βούλτσος από την τοπική ΚΕΕΡΦΑ. Όλες/οι, αλλά και οι παρεμβάσεις που ακολούθησαν, ανέδειξαν τη σημασία της απεργίας στις 7 Οκτώβρη και της μαζικής συμμετοχής στη συγκέντρωση στο Εφετείο».
Μεγάλη συμμετοχή είχε και η εκδήλωση στην πλατεία Εξαρχείων στις 27/9. Πάνω από πενήντα αγωνιστές και αγωνίστριες, σπάζοντας το κλίμα τρομοκρατίας που έχει προσπαθήσει να επιβάλλει η κυβέρνηση και η αστυνομία στη γειτονιά, συζήτησαν για τη μάχη να καταδικαστούν οι ναζί δολοφόνοι. Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ηθοποιό Μάνια Παπαδημητρίου να διαβάζει αντιφασιστικό κείμενο. Ακολούθησαν οι ομιλητές, ο Κώστας Παπαδάκης, ο Βασίλης Κουκαλάνι, ηθοποιός, η Αλεξάνδρα Πολιτάκη, πολιτικός επιστήμονας, ο Παύλος Κατσιβέλης, μουσικός και εκ των συντελεστών της θεατρικής παράστασης «Με τις μέλισσες ή με τους λύκους» και ο Σωκράτης Ταγκόπουλος, μέλος της τοπικής ΚΕΕΡΦΑ και κοινοτικός σύμβουλος 1ου διαμερίσματος δήμου Αθήνας.
Η εκδήλωση έκλεισε με τη Δανάη Λιοδάκη, σκηνοθέτη της παράστασης «Με τις μέλισσες ή με τους λύκους» να διαβάζει απόσπασμα από την αγόρευση του Θανάση Καμπαγιάννη. Πολλοί και πολλές προμηθεύτηκαν υλικά της αντιφασιστικής καμπάνιας, υπέγραψαν τα κείμενά της, ενίσχυσαν οικονομικά. Δεκάδες εργαζόμενοι και νεολαίοι, ντόπιοι και μετανάστες συμμετείχαν και στην εκδήλωση στην πλατεία Κύπρου στην Καλλιθέα στις 22/9.
Νέα Ιωνία
Νέα Σμύρνη
Κυψέλη
Εξάρχεια
Ελληνικό
Θεσσαλονίκη
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι τρεις εκδηλώσεις της ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης την περασμένη εβδομάδα. Και οι τρεις έγιναν κέντρο οργάνωσης της αντιφασιστικής απεργίας στις 7 Οκτώβρη -ημέρα ανακοίνωσης της απόφασης στη δίκη της Χρυσής Αυγής- και της συγκέντρωσης την ίδια μέρα στις 10πμ στο Άγαλμα Βενιζέλου. Την απεργιακή κινητοποίηση καλούν ήδη η ΕΔΟΘ και το Σωματείο Εργαζομένων του Ιπποκράτειου ΓΝΘ με στάση εργασίας και κεντρικό αίτημα την καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης.
Το τριήμερο εκδηλώσεων έκλεισε πανηγυρικά το Σάββατο 26/9 στον υπαίθριο χώρο του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης. Περισσότεροι από 180 συναγωνιστές και συναγωνίστριες όλων των ηλικιών ενημερώθηκαν για την καμπάνια καταδίκης των νεοναζί, προμηθεύτηκαν έντυπα και υλικά, ενώ δήλωσαν συμμετοχή στις δράσεις που ακολουθούν.
Στο πάνελ μαζί μου βρέθηκαν ο Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ο Στέλιος Νικητόπουλος, δημοσιογράφος στην ΕΡΤ3 και μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ και ο Γιώργος Γιαννόπουλος, εκδότης του περιοδικού ΕΝΕΚΕΝ. Οι μεγάλες στιγμές του αντιφασιστικού και αντιρατσιστικού κινήματος τα τελευταία χρόνια, ο ρόλος που παίζουν οι ρατσιστικές πολιτικές των κυβερνήσεων στην άνοδο ακροδεξιών, παρακρατικών και φασιστικών συμμοριών, η υποχρέωση όλων μας να τοποθετηθούμε για το αποτέλεσμα αυτής της δίκης, η κεντρικότητα της εργατικής τάξης στη μάχη ενάντια στο φασισμό, ήταν ανάμεσα στα πολλά που τονίστηκαν στις ομιλίες.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον Γ. Γιαννόπουλο στην ιστορική εμπειρία των εγκλημάτων του φασισμού αλλά και της αντιφασιστικής δράσης στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Ακολούθησαν πολλές τοποθετήσεις από αγωνιστές/ιστριες, που ανέδειξαν την κρίσιμη μάχη που έχουμε μπροστά μας, τη σημασία της οργάνωσής της ενιαιομετωπικά και της σύνδεσής της με τις ρατσιστικές επιθέσεις της κυβέρνησης και της Ευρώπης-φρούριο.
Είχαν προηγηθεί οι εκδηλώσεις στην πλατεία της Χαριλάου και στο Κέντρο Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» στη δυτική Θεσσαλονίκη στις 24 και τις 25/9 αντίστοιχα. Στην πρώτη, ομιλητές ήταν ο Γιάννης Κούτρας, γιατρός στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, ο Γιώργος Τσιάκαλος, πανεπιστημιακός και ο Ζήσης Μπάγιος φοιτητής Αρχιτεκτονικής. Μαζί τους, ο Ντέιβιντ, πρόσφυγας από το Αφγανιστάν, μετέφερε την εμπειρία του από τη Μόρια και μίλησε για τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν εκεί καθώς δεν υπάρχει νερό, φαγητό, ασφάλεια και τις διεκδικήσεις των προσφύγων να ζήσουν ελεύθεροι σαν όλο τον υπόλοιπο κόσμο και όχι κλεισμένοι σε στρατόπεδα. Αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στους ανήλικους πρόσφυγες που απελπισμένοι από τις συνθήκες ζωής και εγκλωβισμού πολύ συχνά αυτοτραυματίζονται ή κάνουν απόπειρες αυτοκτονίας.
Στη δεύτερη, τη συζήτηση άνοιξαν ο Νίκος Χατζάρας, εργαζόμενος στο Βοήθεια στο σπίτι και μέλος του ΔΣ του Σωματείου εργαζομένων του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης, η Κατερίνα Αβραμίδου, εργαζόμενη στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και ο Ευθύμης Κυρατζής, μέλος του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής. Ο συνεχής και επίμονος αγώνας ενάντια στον φασισμό αλλά και στις πολιτικές που τον τροφοδοτούν, ο πρωτοπόρος ρόλος των εργαζόμενων και σε αυτή τη μάχη, αλλά και η ανάγκη κλιμάκωσης τόσο γιατί η πρόταση της εισαγγελέως εκφράζει το δισταγμό του κράτους να θέσει οριστικό τέρμα στην ασυλία της ΧΑ, όσο και γιατί οι φασίστες ενθαρρύνονται από την πολιτική της κυβέρνησης που αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες ως «ασύμμετρη απειλή», βρέθηκαν στο κέντρο των ομιλιών.
Ανάμεσα στις τοποθετήσεις που ακολούθησαν, η Δήμητρα Γεμενετζή, από το δίκτυο αλληλεγγύης Albatros, αναφέρθηκε στη σημασία του συντονισμού των δικτύων αλληλεγγύης και του ενωτικού αντιρατσιστικού και αντιφασιστικού αγώνα από τα κάτω. Η Κική Ιακωβίδου, μέλος του νεο-ιδρυθέντος κόμματος «Πράσινοι», τόνισε ότι δεν πρέπει να εφησυχάσουμε μπροστά στον κίνδυνο του φασισμού και κάλεσε τους παρευρισκόμενους να συνδέσουν τις μάχες ενάντια στον φασισμό και το ρατσισμό, μένοντας στη σημασία που έχει η κινητοποίηση των συνδικάτων σε αυτή τη μάχη. Ενώ, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αναπληρωτής γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, ως μέλος σωματείων πολλά χρόνια, αναφέρθηκε στην ανάγκη η μάχη για να καταδικαστούν οι χρυσαυγίτες να μην μείνει μόνο μέσα στα δικαστήρια αλλά να συνδεθεί με τα εργατικά σωματεία και την αντιρατσιστική μάχη.
Μετά από αυτό το τριήμερο, είμαστε όλες και όλοι πιο δυνατοί για την οργάνωση των επόμενων μαχών με πρώτο σταθμό την αντιφασιστική απεργία στις 7 Οκτώβρη.
Πάτρα
Με τη συμμετοχή 150 περίπου εργαζομένων, φοιτητών, μαθητών και κόσμου απ' όλες τις γειτονιές της πόλης πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 24/9, η εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ Πάτρας σε συνδιοργάνωση με το βιβλιοπωλείο Πίξελ books και τις εκδόσεις Αντίποδες. Μια ζωντανή, μαζική, αντιφασιστική και αντιρατσιστική γιορτή που έστειλε το μήνυμα ότι στις 7/10 θα είμαστε όλες και όλοι στις 11πμ στην πλατεία Γεωργίου διεκδικώντας την καταδίκη των νεοναζί δολοφόνων της ΧΑ με αντιφασιστική απεργία την ίδια μέρα.
Τη συζήτηση άνοιξε ο Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος της Πολιτικής Αγωγής στην δίκη της ΧΑ. Τόνισε τη σημασία της καταδίκης της ΧΑ, σαν εγκληματική οργάνωση στο σύνολο της ηγεσίας της, περιέγραψε πως αυτό έχει αποδειχθεί συντριπτικά μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου και έχει ξεγυμνώσει τους φασίστες παρά την στενή σχέση τους με την αστυνομία και εξήγησε γιατί είναι δύσκολο να ακολουθηθεί η πρόταση της εισαγγελίας για αθώωσή τους και να λειτουργήσει η δικαιοσύνη ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ. Κάλεσε να στείλουμε παντού το μήνυμα ότι δεν θα γυρίσουμε πίσω στο 2012/13 όταν με τον μανδύα του νόμιμου πολιτικού κόμματος η ΧΑ έστηνε τάγματα εφόδου, καλώντας να κορυφώσουμε τις κινητοποιήσεις στις 7/10, στην Πάτρα και σε όλη την Ελλάδα.
Στη συνέχεια, ο Στάθης Μακρίδης, εκπαιδευτικός μίλησε για τη σημασία της πάλης ενάντια σε φασίστες και ρατσισμό μέσα στα σχολεία θυμίζοντας όλες τις μάχες καθηγητών, μαθητών και γονέων για να μην ριζώσουν αυτές οι ιδέες στην εκπαίδευση. Μίλησε για τη σημασία της συμμετοχής των ΕΛΜΕ Πάτρας με στάση εργασίας στις 7/10 και την προσπάθεια που γίνεται μέσα στις επόμενες μέρες να υπάρξει μέχρι την Δευτέρα που συνεδριάζει το Δ.Σ των καθηγητών ανάλογη απόφαση.
Ο Δημήτρης Μπελιάς, υγειονομικός, μέλος της ΚΕΕΡΦΑ Πάτρας άνοιξε την ομιλία του με την απεργία των γιατρών την ίδια μέρα, τονίζοντας τη σημασία των αγώνων όλα αυτά τα χρόνια μέσα στα νοσοκομεία όχι μόνο για προσλήψεις και δωρεάν Υγεία για όλους, αλλά και ενάντια στους φασίστες μπλοκάροντας πρωτοβουλίες για αιμοδοσία μόνο για Έλληνες και διεκδικώντας ότι το σύνθημα νοσοκομειακών και γιατρών για δωρεάν Υγεία σε κάθε μετανάστη, πρόσφυγα και ανασφάλιστο γίνεται πράξη. Τόνισε τη σημασία της αντιφασιστικής απεργίας και κινητοποίησης στις 7/10 στην Πάτρα. Θύμισε σε όλους μας όλες τις κρίσιμες πολιτικές επιλογές που οδήγησαν σ' ένα μαζικό δίκτυο της ΚΕΕΡΦΑ στους χώρους δουλειάς και τις γειτονιές το οποίο έδωσε και δίνει την μάχη για να σταματήσουμε και τη φασιστική απειλή και τον ρατσισμό.
Ακολούθησε συζήτηση με ερωτήματα για το ρόλο των συνδικάτων και της νεολαίας σ' αυτή την μάχη, την πιθανή έκβαση ενόψει της δικαστικής απόφασης και τοποθετήσεις για το ρόλο του αντιφασιστικού-αντιρατσιστικού κινήματος στην Πάτρα που ξεδίπλωσαν το νήμα των αγώνων μας. Από την δολοφονία του Τεμπονέρα έως την δίκη για να καταδικαστούν οι Βαγγελάτοι για τα εγκλήματα σε βάρος των εργατών γης της Μανωλάδας. Από το κλείσιμο όλων των γραφείων που προσπάθησε να ανοίξει η ΧΑ από το 2014, φτάνοντας μέχρι σήμερα και την τεράστια σημασία της αντιφασιστικής απεργίας, της δράσης ενάντια στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και το ρατσιστικό δηλητήριο που χύνει. Από την σύνδεση με το μεγάλο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στο Παρίσι μέχρι τις διαδηλώσεις στην Γερμανία. Στοτέλος της εκδήλωσης, η απόφαση όλων μας ήταν ότι στην τελική ευθεία για την καταδίκη των νεοναζί δολοφόνων το σύνθημα “Όλοι μαζί, να σβήσουν οι Ναζί” όχι μόνο θα ακουστεί δυνατά από την Πάτρα, αλλά θα βάλει και την δική του υπογραφή στην καταδίκη τους και στο τσάκισμα αυτής της κυβέρνησης.
ΚΕΕΡΦΑ ΠΑΤΡΑΣ
Πάτρα