Επαναστατικές απαντήσεις

Σε ενθουσιώδες κλίμα τέλειωσε την περασμένη Κυριακή το βράδυ, το μονοήμερο συζητήσεων του περιοδικού «Σοσιαλισμός από τα Κάτω» υπό τον γενικό τίτλο «Η κοινωνία αλλάζει με επαναστάσεις», που έγινε στη Νομική Αθήνας. Ομιλητές στην τελευταία συζήτηση με θέμα «Η αντικαπιταλιστική Αριστερά σήμερα» ήταν ο Αγγελος Χάγιος, σύμβουλος στην Περιφέρεια Αττικής, ο Πέτρος Κωσταντίνου, σύμβουλος στο Δήμο Αθήνας και η Μαρία Στύλλου, υπεύθυνη του περιοδικού «Σοσιαλισμος από τα Κάτω».

Την απογευματινή συζήτηση - (βασικά σημεία από τις ομιλίες των τριών εισηγητών παρουσιάζονται στις διπλανές στήλες) παρακολούθησαν εκατοντάδες συντρόφισσες και σύντροφοι που από νωρίς το πρωί της Κυριακής είχαν προσέλθει στο χώρο της Νομικής για να παρακολουθήσουν όλο το πρόγραμμα του μονοήμερου. Πολλοί από αυτούς τοποθετήθηκαν για την προοπτική της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μεταφέροντας εικόνες και εμπειρίες από την προεκλογική μάχη από τις συνοικίες της Αθήνας, τη Θεσσαλονίκη, τη Ζάκυνθο, τα Γιάννενα και άλλες πόλεις, αλλά και από τις μάχες που είναι ανοιχτές: στους εργασιακούς χώρους ενάντια στις απολύσεις στα ΜΜΕ, τις απεργίες διαρκείας στους ΟΤΑ και τα καράβια, την εβδομάδα δωρεάν υγείας που οργάνωσαν οι γιατροί στα νοσοκομεία, τις φοιτητικές καταλήψεις.

Το λόγο πρώτη πήρε η Σαλάχ από την Αφγανική κοινότητα που μίλησε για τον αγώνα των προσφύγων για πολιτικό άσυλο. «Τώρα πια ο κόσμος μας ξέρει, θα δουλέψουμε όλοι μαζί και θα έχουμε αποτελέσματα» τόνισε από τη μεριά του ο Ντριτάν Τζάρα, οικοδόμος από Σωματείο Αλβανών Μεταναστών. Ο Δημήτρης Καλπίδης, εργάτης στο Δήμο Κορυδαλλού, μετέφερε την εμπειρία από την πρόσφατη απεργία στους ΟΤΑ: «Στις 15 Δεκέμβρη πρέπει να τους πούμε εργατικά κάλαντα, να δουν πως ψέλνουν οι εργάτες στην Ελλάδα. Την πρώτη μέρα της απεργίας των ΟΤΑ διαδήλωσαν το πολύ 1000 άτομα. Μόλις βγήκε η απόφαση για δύο εικοσιτετράωρες, η πορεία είχε 3.500 χιλιάδες κόσμο. Μέσα σε δύο μέρες υπήρχε μεγάλη κλιμάκωση. Μάλιστα, τα τρία τέταρτα των απεργών ήταν συμβασιούχοι που απολύονται. Τρομάξανε οι πασόκοι μόλις είδαν τόσο κόσμο – σου λέει στην επόμενη δηλαδή, πόσοι θα είναι εφτά χιλιάδες; - και την κλείσανε. Πιστεύω ότι η απεργία διαρκείας πρέπει να προχωράει και σε κλαδικό επίπεδο. Θα μπαίνουμε κλαδικά μέσα, θα τα κάνουμε άνω κάτω και θα προσπαθούμε να βάζουμε κι άλλες ομοσπονδίες στον αγώνα και αυτές θα μας ξεπεράσουν – έτσι είναι το κίνημα».

Μεγάλη συμμετοχή

Με μεγάλη συμμετοχή και ζωντανή συζήτηση κύλισαν και οι υπόλοιπες θεματικές συζητήσεις του μονοήμερου: «Μαρξ-Ενγκελς. Η κοινωνία αλλάζει με επαναστάσεις» με ομιλητές τον Πάνο Γκαργκάνα και τον Κώστα Σαρρή, «Ροζα Λούξεμπουργκ, Μαζική απεργία οι εργάτες σε κίνηση» με ομιλητές τον Τάσο Αναστασιάδη και τον Λέανδρο Μπόλαρη, «Λένιν, τι είναι η εργατική εξουσία» με ομιλητές το Σωτήρη Κοντογιάννη και τον Κώστα Πίττα, «Γκράμσι, η εργατική ηγεμονία και το επαναστατικό κόμμα» με ομιλητές τον Θανάση Καμπαγιάννη και τον Μιχάλη Λιμπεράτο και «Τρότσκι, η κρίση του 1930» με ομιλητές τον Δημήτρη Λιβιεράτο και τον Νίκο Λούντο.

Λίγο πριν την έναρξη της τελευταίας συζήτησης συντρόφισσες και σύντροφοι μίλησαν στην Εργατική Αλληλεγγύη για τις εντυπώσεις τους από τις συζητήσεις που παρακολούθησαν. «Οι ιδέες που αναπτύχθηκαν, όχι μόνο από τους κεντρικούς ομιλητές, αλλά από όλους όσους πήραν το λόγο ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες, αλλά και χρήσιμες» μας είπε ο Μανώλης Ραγιαδάκος από τα Πετράλωνα, αγοράζοντας βιβλία από το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο που είχε στηθεί στο ισόγειο της Νομικής. «Πήρα κάποιες σταθερές βάσεις ώστε να μπορώ να αντιμετωπίσω σε μια αντιπαράθεση τις ιδέες της άρχουσας τάξης, τις ιδέες των ρεφορμιστών σοσιαλδημοκρατών και των σταλινικών, ακόμα και των αναρχικών, γιατί η άρνηση της πολιτικής είναι και αυτό μια πολιτική. Παρακολούθησα τις συζητήσεις για Μαρξ, Ενγκελς, Λένιν και Γκράμσι, που μου έδωσαν τροφή για σκέψη και αφορμή για διάβασμα».

«Γίνονται ενδιαφέρουσες συζητήσεις, ωραίες ομιλίες. Συζητάμε για τις απαντήσεις και τις λύσεις στα προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζει ξανά ολόκληρη η κοινωνία και το παγκόσμιο πολιτικό σύστημα. Είναι μια καλή αρχή, ώστε να ξεσηκωθεί ο κόσμος, να δει ποια είναι τα πραγματικά του συμφέροντα και πού είναι η διέξοδος για έναν καλύτερο κόσμο» τόνισε ο Μάριος Καγιαφτάκης, φοιτητής από το Περιστέρι.

«Ηταν ανεβασμένο το πολιτικό επίπεδο και των ομιλητών και αυτών που πήραν μέρος στη συζήτηση, είχε πάρα πολύ κόσμο. Πιστεύω ότι τέτοιες συζητήσεις βοηθάνε την αριστερά και ότι πρέπει να γίνουν και από τα άλλα κομμάτια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, βοηθάνε την υπόθεσή μας και πρέπει να κάνουμε τέτοια πράγματα. Συζητάμε και αγωνιζόμαστε, αυτός πρέπει να είναι ο στόχος» μας είπε η Ράνια Νενεδάκη, δημοτική σύμβουλος με το «Κίνημα στην Πόλη» στου Ζωγράφου.