Εργατικό κίνημα
ΕΜΔΥΔΑΣ: Πάλη για τις συντάξεις

Με πανελλαδική στάση εργασίας που κήρυξε η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ την Πέμπτη 1 Οκτώβρη από την έναρξη του ωραρίου μέχρι τις 12 το μεσημέρι, ξεκινούν οι μηχανικοί δημόσιοι υπάλληλοι τη μάχη για τις συντάξεις. Στις 9πμ θα γίνει συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας στη Σταδίου.

Σε απεργιακή κινητοποίηση για το θέμα των συντάξεων μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Οκτώβρη προσανατολίζεται και η ομοσπονδία των εργαζόμενων στα ασφαλιστικά ταμεία, η ΠΟΠΟΠΚ, ενώ την Τρίτη 29/9 έχει προγραμματίσει συνάντηση με την ΠΟΣΕ ΙΚΑ και την ομοσπονδία του ΟΑΕΔ για να συντονίσουν τη δράση τους.

Η «έναρξη του συστήματος ταχύτατης ηλεκτρονικής έκδοσης των συντάξεων», που είχε ανακοινώσει πανηγυρικά ο Βρούτσης, θα μπορούσε να είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο, αν δεν υπήρχαν οι τραγικές συνέπειες για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους, αλλά και εργαζόμενους που παρότι έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης αναγκάζονται να συνεχίσουν να δουλεύουν μέχρι τα 67 μέσα σε συνθήκες πανδημίας.

Η «προσωρινή σύνταξη» που παίρνει όποιος/α συνταξιοδοτείται είναι το 40% της τελικής «κύριας σύνταξης», που για τους δημόσιους υπάλληλους κυμαίνεται γύρω στα 670 ευρώ. Για πόσο χρονικό διάστημα; Τουλάχιστον για τρία χρόνια με τα σημερινά δεδομένα. Για το συμπλήρωμα της «επικουρική σύνταξης» και το «εφάπαξ» ο χρόνος απόδοσης είναι πολύ μεγαλύτερος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΠΟΠΚ «ο συνολικός όγκος των ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ συνταξιοδοτικών εκκρεμοτήτων στο εννεάμηνο Ιουλίου 2019-Μαρτίου 2020, αυξήθηκε από 250.000 το καλοκαίρι του 2019 σε περίπου 300.000 τον Φεβρουάριο του 2020». Η μαζική απόλυση συμβασιούχων του προγράμματος των «5.500 νέων πτυχιούχων» την περασμένη άνοιξη έχει φέρει ακόμα μεγαλύτερη διάλυση στις υπηρεσίες. Αποτέλεσμα; Οι απονομές πλήρους «κύριας σύνταξης» να έχουν κολλήσει εδώ και μήνες στο φθινόπωρο του …2017!

Εισφορές

Σαν να μην έφταναν αυτά, η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ καταγγέλλει ότι οι μηχανικοί δημόσιοι υπάλληλοι με παράλληλη και διαδοχική ασφάλιση δεν έχουν λάβει εδώ και τέσσερα ολόκληρα χρόνια και τέσσερις μήνες την οριστική σύνταξη τους, επισήμως λόγω «έλλειψης λογισμικού», παρά το γεγονός ότι πλήρωναν για δεκαετίες αναγκαστικά διπλές εισφορές! Αυτό ισχύει για όλους τους σχεδόν 100.000 συνταξιούχους αυτής της κατηγορίας στο δημόσιο και στις πρώην ΔΕΚΟ (μηχανικούς, γιατρούς, νομικούς, γεωπόνους κλπ).

Οι τραγικές «καθυστερήσεις» που έχουν φέρει οι περικοπές στα ασφαλιστικά ταμεία, είναι κομμάτι της συνολικής επίθεσης στο ασφαλιστικό που μεθοδεύει η κυβέρνηση της ΝΔ με τους διαβόητους «τρεις πυλώνες» του Βρούτση: συνεχές ροκάνισμα των κύριων συντάξεων, «κεφαλαιοποιητικό» σύστημα σε επικουρική σύνταξη και εφάπαξ με στόχο την παράδοση σε ιδιωτικά εταιρικά σχήματα, σπρώξιμο προς τα ατομικά συνταξιοδοτικά προγράμματα των ασφαλιστικών εταιριών. Προοπτική είναι η ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης τόσο για τους «νέους» όσο και για τους «παλιούς» εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, αφού κανένα επικουρικό ταμείο δεν θα μπορέσει να επιβιώσει χωρίς εισφορές.

Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ με τη στάση εργασίας διεκδικεί την άμεση καταβολή όλων των υπό εκκρεμότητα συντάξεων και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα ασφαλιστικά ταμεία. Ταυτόχρονα λέει όχι στην ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης και στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα και ζητά δημόσιο και κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα και κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών Νόμων.

Δεν πάει άλλο! Η μάχη για το ασφαλιστικό αφορά όλη την εργατική τάξη σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Η απεργία στην Υγεία στις 15 Οκτώβρη είναι ευκαιρία τόσο για τις Ομοσπονδίες των ασφαλιστικών ταμείων, όσο και για την ΑΔΕΔΥ, να συντονίσουν τη δράση τους για να τη μετατρέψουν σε μια πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία ενάντια στο σφαγείο των συντάξεων.

Κώστας Πίττας 
γραμματέας ΟΣΥΒΕΤ (Ομοσπονδία τ.ΥΠΑΝ), μέλος της ΕΜΔΥΔΑΣ