Διεθνή
Αίγυπτος: Νέες διαδηλώσεις παρά την καταστολή

Οι κυβερνητικές εφημερίδες κυκλοφορούν με τίτλο “Σίσι, είμαστε μαζί σου”. Τα κανάλια διακόπτουν το πρόγραμμα για να προβάλουν την αιγυπτιακή σημαία να ανεμίζει με τα λόγια “Ζήτω η Αίγυπτος. Ζήτω ο Πρόεδρος Σίσι”.  Η αστυνομία ζητάει από τα πολιτικά κόμματα του καθεστώτος να κινητοποιήσουν τους οπαδούς τους για να οργανωθούν αντιδιαδηλώσεις. Στην πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο, οι μπάτσοι σταματάνε στον σωρό και ελέγχουν τα σακίδια. Για ποιο λόγο; Κανείς δεν ξέρει επίσημα αφού τα ΜΜΕ απαγορεύεται να γράψουν ότι στις 20 Σεπτέμβρη είχαν καλεστεί διαδηλώσεις ενάντια στον δικτάτορα. 

Τα ΜΜΕ δεν γράφουν ούτε λέξη για τις διαδηλώσεις -σαν να μην έγιναν. Ο Σίσι μετά από λίγες μέρες αναγκάζεται να δηλώσει ότι θα απελευθερώσει 68 μικρά παιδιά που είχαν συλληφθεί στις διαδηλώσεις. Στην πραγματικότητα οι συλληφθέντες και οι συλληφθείσες είναι εκατοντάδες. Όμως το ξέσπασμα των δολοφονικών μηχανισμών του Σίσι ακόμη και σε βάρος μικρών παιδιών που βγήκαν και διαδήλωσαν στα χωριά τους κινδύνευε να τροφοδοτήσει καινούργιες μικρές εξεγέρσεις στην επαρχία με ολόκληρο το χωριό να συγκεντρώνεται μπροστά στο αστυνομικό τμήμα ή και στο παράρτημα του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ρωγμή

Το καθεστώς της Αιγύπτου δείχνει όλο και περισσότερο σημάδια πανικού που μοιάζουν “για το τίποτα”. Το συμπέρασμα όμως βγάζει μάτια. Ο Σίσι δεν μπορεί να αντέξει ούτε καν την εικόνα μιας μικρής διαδήλωσης στην πλατεία Ταχρίρ. Φοβάται ότι αν υπάρχει έστω και η παραμικρή ρωγμή που να δείξει ότι το καθεστώς έχει πρόβλημα, δεν θα υπάρξει τρόπος να το φρενάρει. 

Όμως οι διαδηλώσεις έγιναν. Και αποκάλυψαν ρωγμές πολύ μεγάλες. Στη χώρα που σε εξαφανίζουν αν στραβοκοιτάξεις έναν αστυνομικό, ο κόσμος βγήκε σε όλη τη χώρα και ποδοπάτησε πορτρέτα του Σίσι. Όπως τονίζουν οι Επαναστάτες Σοσιαλιστές σε ανακοίνωσή τους, η σημασία των διαδηλώσεων δεν μετριέται ούτε με το μέγεθος, ούτε με το ποιος τις κάλεσε (ένας αντιπολιτευόμενος επιχειρηματίας από το εξωτερικό), αλλά από τις συνθήκες μέσα στις οποίες έγιναν. Πέρσι, τέτοιες μέρες, ήταν η πρώτη φορά που οργανώθηκαν διαδηλώσεις ενάντια στο καθεστώς μετά την άνοδο του Σίσι στην εξουσία. Σε εκεινες τις διαδηλώσεις έγιναν πάνω από τέσσερις χιλιάδες συλλήψεις. Ο κόσμος ξέρει με τι έχει να αναμετρηθεί. Υπάρχουν βίντεο από την περασμένη βδομάδα που δείχνουν την αστυνομία να χρησιμοποιεί πραγματικά πυρά. Έχει αναφερθεί ένας νεκρός. Ο Σίσι πήρε την εξουσία ρίχνοντας τον πρώτο δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας και δολοφονώντας χιλιάδες διαδηλωτές μέσα σε μία μέρα στο δρόμο. Οι φυλακές είναι γεμάτες με αγωνιστές και αγωνίστριες.

Οι Επαναστάτες Σοσιαλιστές γράφουν: “Οι αποφάσεις που πάρθηκαν μέσα σε πολύ μικρό διάστημα τελευταία, όπως η αύξηση του εισιτήριου στο μετρό και σε όλα τα μέσα μεταφοράς, οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό, το φυσικό αέριο, το νερό, η μείωση του βάρους της φρατζόλας, από μόνη τους η καθεμιά δεν κατάφερε να οδηγήσει σε ξέσπασμα διαδηλώσεων. Το κράτος ήταν ικανό να τις επιβάλει μέσα σε σιωπή, χάρη στις δυνάμεις καταστολής. Οι κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών αμφισβητούν την εξουσία και στέλνουν μήνυμα ότι οι διαδηλώσεις είναι εφικτές, ακόμη και απουσία ΜΜΕ, κομμάτων, συνδικάτων ή άλλων πολιτικών και λαϊκών οργανώσεων. Το περιβάλλον καταστολής μέσα στο οποίο ξετυλίχθηκαν πολλαπλασιάζει την αξία τους, και το οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον τις καθιστά ειλικρινές θερμόμετρο για το πώς νιωθει ο κόσμος στην Αίγυπτο”.

Στα χωριά της Άνω Αιγύπτου διαδηλώσεις είχαν ξεκινήσει από νωρίτερα, ενάντια στην αναγκαστική επίταξη γης από την κυβέρνηση που αφήνει τον κόσμο χωρίς σπίτια. Πολλά από τα παιδιά 10-15 χρονών που συνελήφθησαν είναι Νούβιοι, και οι διαδηλώσεις ενάντια στην αστυνομία είχαν και χαρακτήρα αντιρατσιστικό ενάντια στις διακρίσεις προς όποιους έχουν πιο σκούρο δέρμα.

Ταυτόχρονα, ο Σίσι βρίσκεται μπλεγμένος ανάμεσα στο βάλτο του λιβυκού εμφύλιου και του κινδύνου πολέμου με την Αιθιοπία για τη μοιρασιά των νερών του Νείλου. Την ώρα που στον αραβικό κόσμο ξεσπάει η οργή για την ομαλοποίηση των σχέσεων των καθεστώτων με το Ισραήλ, το αιγυπτιακό κράτος περηφανευόταν την ίδια βδομάδα γιατί δολοφόνησε δύο Παλαιστίνιους ψαράδες από τη Λωρίδα της Γάζας που τόλμησαν να περάσουν τα “θαλάσσια σύνορα”.  Είναι τα θαλάσσια “σύνορα” που έχει μοιράσει και με το Μητσοτάκη με τις περίφημες συμφωνίες για την ΑΟΖ.