Εργατικό κίνημα
Απεργία στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας

Κύμα κινητοποιήσεων έχει ξεσηκώσει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ) , καθώς και η μερική στάση πληρωμών στο σύνολο των εργαζομένων της Υπηρεσίας Πολικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), σε ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και ηλεκτρονικούς μηχανικούς ασφαλείας.

Την Τετάρτη 7/10 και Πέμπτη 8/10 σε στάσεις εργασίας προχωρούν η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ) από τις 11πμ μέχρι τις 3μμ, η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας (ΕΕΕΚΕ) από τις 8πμ ως τις 12 το μεσημέρι και η Ένωση Ηλεκτρονικών Μηχανικών Ασφάλειας Εναέριας Κυκλοφορίας (ENHMAEK) από τις 12 το μεσημέρι ως τις 4μμ συνεχίζοντας με 48ωρη απεργία την Κυριακή 11/10 και Δευτέρα 12/10.  

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Σύσταση, λειτουργία και αρμοδιότητες Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας και ρύθμιση ζητημάτων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας» ανοίγει το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση, καταργώντας στην ουσία τον κρατικό έλεγχο στα αεροδρόμια. Το τίμημα μιας τέτοιας ενέργειας θα είναι μεγάλο και για τους εργαζόμενους με κομμένους μισθούς και δικαιώματα, αλλά και για την ασφάλεια του επιβατικού κοινού. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της, η ΟΣΥΠΑ απορρίπτει πλήρως το σχέδιο νόμου: “Το εν λόγω Σχέδιο Νόμου έρχεται να συστήσει μια νέα Ανεξάρτητη Αρχή (ΑΠΑ), η οποία επί της ουσίας δεν ασκεί μόνο εποπτικό ρόλο ως είναι ο σκοπός της αλλά Διοικεί και την ΥΠΑ, καθώς έχει αρμοδιότητες ρυθμιστικές, κανονιστικές, διαμόρφωση σχεδίου επιδόσεων, ακόμα και μισθολογικές κατά παράβαση του 317/2019  Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης ,αποφασίζοντας για την καταβολή μέρους μισθολογικών παροχών μας... 

Δεν κατανοούμε την αλλαγή της νομικής μορφής της ΥΠΑ από αυτοτελής δημόσια υπηρεσία σε Ν.Π.Δ.Δ. η οποία θα αποτελείται από Εκτελεστικό Συμβούλιο διορισμένο με απόφαση Υπουργού και κατά πλειοψηφία με μέλη εκτός ΥΠΑ και δίχως τη συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων”.