Διεθνή
ΗΠΑ - Στην τελική ευθεία για τις εκλογές: Με το πολιτικό σύστημα διασωληνωμένο

Με στεροειδή και διασωληνωμένο μέχρι τις εκλογές της 3ης Νοέμβρη πηγαίνει το αμερικάνικο πολιτικό σύστημα. Οι πιο ανεξέλεγκτες εκλογές εδώ και δεκαετίες μπήκαν σε ακόμη πιο αβέβαια νερά μετά τη μόλυνση του Τραμπ από τον κορονοϊό.

Από τη μια μεριά ήρθε στο προσκήνιο όλη η ειρωνεία με τον Τραμπ, που γλυκοκοίταζε το ρόλο του επικεφαλής των αρνητών του “κινέζικου ιού” όπως τον αποκαλούσε, να φεύγει με ελικόπτερο από το Λευκό Οίκο για το νοσοκομείο.

Όμως η κατάσταση κρίσης ξεπερνάει τα όρια του συμβολικού. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η τελετή υποψηφιότητας της Έιμι Κόνι-Μπάρετ για το Ανώτατο Δικαστήριο μετατράπηκε σε ένα γεγονός υπερ-διασποράς του ιού μέσα στο Λευκό Οίκο. Στις 26 Σεπτέμβρη, στο ροζ κήπο του Λευκού Οίκου καθόταν η πολιτική και δικαστική ελίτ με τις οικογένειές τους, χωρίς αποστάσεις και χωρίς μάσκες. Η πολιτική επιλογή της άρνησης του κορονοϊού από την ηγεσία της αμερικάνικης δεξιάς δεν απείχε και πολύ από συμπεριφορά θρησκευτικής σέκτας. Το αποτέλεσμα είναι ότι τουλάχιστον 30 στελέχη του κύκλου του Τραμπ βρίσκονται επισήμως αυτοί τη στιγμή θετικοί στον ιό. Ανάμεσά τους η Μελάνια Τραμπ, η πιο κοντινή προσωπική σύμβουλος του Τραμπ, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, δύο αντικαταστάτριές της, σωματοφύλακες, γερουσιαστές και κορυφαία στελέχη των Ρεπουμπλικάνων. Μολυσμένοι από την ανεύθυνη συμπεριφορά του κύκλου του Τραμπ είναι και αρκετοί δημοσιογράφοι που καλύπτουν το Λευκό Οίκο.

Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που κορυφώνεται η προεκλογική μάχη, τόσο όσον αφορά στις περιοδείες ανά τη χώρα, στα τηλεοπτικά ντιμπέιτ και την κινητοποίηση του μηχανισμού και κρατικού μηχανισμού.

Ανώτατο δικαστήριο

Η κατάσταση περιπλέκεται και όσον αφορά την ανάδειξη της Κόνι-Μπάρετ στο Ανώτατο Δικαστήριο. Ο Τραμπ είχε βάλει μπρος για την εξπρές αντικατάσταση μετά το θάνατο της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνζμπουργκ, ώστε να εξασφαλίσει συντηρητικό έλεγχο στο Δικαστήριο. Δεν έχει ξαναϋπάρξει στην ιστορία τέτοια διαδικασία τόσο κοντά σε εκλογές. Είναι πλέον ανοιχτή συζήτηση στο κατεστημένο (και όχι μόνο) τι θα γίνει σε περίπτωση που ο Τραμπ δεν αποδεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών, ή αν το αποτέλεσμα κριθεί στο ποσοστό των επιστολικών ψήφων που θα βγουν άκυρες. Το ισοζύγιο μέσα στο Ανώτατο Δικαστήριο είναι ένα από τα όπλα που επιστρατεύονται. Όμως τώρα οι αναγκαίες ψηφοφορίες στη Γερουσία βρίσκουν δυσκολίες λόγω της απουσίας ασθενών Γερουσιαστών. Στις 19 Οκτώβρη θα πρέπει οι Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές να βρίσκονται στα έδρανά τους.

Ο Τραμπ λοιπόν βγήκε άρον-άρον από το νοσοκομείο, αφού προηγουμένως οι γιατροί είχαν δώσει αντιφατικές πληροφορίες στα ΜΜΕ για την κατάσταση της υγείας του. Επέστρεψε στο Λευκό Οίκο, όντας φορέας του ιού και κάνει σαν μην συμβαίνει τίποτα. Κάλεσε τον κόσμο να μην φοβάται γιατί πλέον υπάρχουν φάρμακα. 210 χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις ΗΠΑ από τον κορονοϊό. Οι φτωχοί και οι μαύροι υπεραντιπροσωπεύονται μέσα στον μακρύ κατάλογο των θυμάτων. Δεν τους πήρε ελικόπτερο από το σπίτι τους για να τους πάει στο νοσοκομείο. Δεν τους χορηγήθηκαν οι πιο σύγχρονες πειραματικές θεραπείες. Στον Τραμπ έδωσαν συνδυασμό στεροειδών για τα οποία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά χρήση μόνο σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις, και τεχνητά αντισώματα. Ο στόχος ήταν να γυρίσει, να σταθεί όρθιος μπροστά στο Λευκό Οίκο και να στείλει μήνυμα νίκης στα ΜΜΕ.

Λίγες μέρες πριν από την ανακοίνωση της ασθένειάς του, είχε έρθει στο φως από τους Τάιμς της Νέας Υόρκης ότι ο Τραμπ είχε πληρώσει φόρους το 2016 και το 2017 μόνο 750 δολάρια. 10 από τις 15 προηγούμενες χρονιές δεν είχε πληρώσει ούτε ένα δολάριο. Ήθελε να “κάνει την Αμερική μεγάλη”, αλλά από τις τσέπες των φτωχών. Ο παντοδύναμος Τραμπ ξεμπροστιάζεται μπροστά στο ίδιο του το ακροατήριο, πηγαίνοντας προς τις εκλογές την ώρα που οι μεγάλες επιχειρήσεις ανακοινώνουν καθημερινά χιλιάδες καινούργιες απολύσεις.

Η μόνη βοήθεια που έχει ο Τραμπ είναι από την ηγεσία των Δημοκρατικών και τον Τζο Μπάιντεν, που όχι μόνο δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν αυτή την κατάρρευση, αλλά και δείχνουν να τρέμουν περισσότερο μπροστά στην αποσταθεροποίηση του συστήματος παρά σε πιθανή ήττα τους.