Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Καταδίκη της Χρυσής Αυγής: Η εισαγγελέας υπέρ τους μέχρι τέλους

Αυτό που παρατηρεί κανείς στην πρόταση της εισαγγελέως επί των ποινών είναι ότι πρόκειται για πρόταση υπέρ των κατηγορούμενων. Σε ανακολουθία με αυτό που είχε πει ότι από τη στιγμή που το δικαστήριο έκανε δεκτή μια εγκληματική οργάνωση με διαρκή δράση που πλήττει το πολίτευμα και την έννομη τάξη δεν προτείνει ελαφρυντικά, προτείνει ποινές σαφώς ευμενέστερες από τις ανώτατες. Προτείνει 13 χρόνια κάθειρξη για τους διευθυντές αντί για το ανώτατο των 15 χρόνων, 7 χρόνια για τους ενταχθέντες αντί για 10, και γι΄αυτούς που τους έχουν αναγνωριστεί ελαφρυντικά 5 έτη αντί για 6. Και όσον αφορά την ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα, οι ποινές που προτείνει είναι χαμηλές. Προτείνει 8 χρόνια, ενώ με διαφορετική ερμηνεία του ΠΚ η συνέργεια σε ανθρωποκτονία επιτρέπει μεγαλύτερη ποινή. Το ίδιο και για όσους τους έχουν αναγνωριστεί ελαφρυντικό και προτείνει 6 χρόνια. Πέρα του Ρουπακιά που προτείνει την ισόβια κάθειρξη έτσι όπως πρέπει, όλους τους άλλους επιχειρεί να τους ρίξει στα μαλακά.

Βέβαια η πρότασή της είναι σε πλήρη ακολουθία με τη δήλωση της την Παρασκευή, μια δήλωση ομολογία πίστεως στην αθωότητα των κατηγορούμενων. Παρά τη δικαστική απόφαση, αισθάνθηκε υποχρεωμένη να απολογηθεί στην υπεράσπιση για το γεγονός ότι δεν πρότεινε ελαφρυντικά, κάτι παντελώς ασυνήθιστο στα ποινικά δικαστήρια. Τελικά η απόφαση ήταν μια απόφαση που έδωσε ελαφρυντικά κυρίως της μετεφηβικής ηλικίας και κάποια άλλα σε αυτούς που είχαν δώσει δείγματα διαφοροποίησης. Όσον αφορά τους διευθυντές και την πλειοψηφία των ενταχθέντων όμως δεν χορήγησε ελαφρυντικά κι αυτό ανοίγει το δρόμο τόσο για μεγάλες ποινές, ακόμα και για τις ανώτατες, όσο και για να μη δεχτεί το δικαστήριο αναστέλλουσα ισχύ στην έφεση.

Ο Λαγός ήρθε στο δικαστήριο για να κάνει ένα θέατρο. Ήξερε ότι δεν είχε καμιά τύχη δικονομικά η αίτηση που έκανε, ήταν προφανώς καταχρηστική. Θα μπορούσε να την απορρίψει και το ίδιο το δικαστήριο, κατέβηκε όμως διαφορετική σύνθεση και την απέρριψε. Είχε να κάνει περισσότερο με μια αντιπαράθεση εσωτερική ανάμεσα στους χρυσαυγίτες για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι την επόμενη μέρα μετά το τέλος της δίκης και με προφανή εκτίμηση του Λαγού ότι θα καταλήξουν όλοι φυλακή. Δεν κάνεις τις ενέργειες αυτές αν δεν έχεις την εκτίμηση ότι έχουν ανοίξει οι πύλες της φυλακής και σε περιμένουν. Γι' αυτό το λόγο έκανε αυτές τις ενέργειες, αλλά ήταν τόσο απέλπιδες που δεν κατάφερε καν να πείσει καν τους δυο συνηγόρους του να υποβάλλουν τη συγκεκριμένη αίτηση. Αναγκάστηκε έτσι να φέρει άλλον συνήγορο και ο μόνος που μπορούσε να φέρει ήταν ο Κ. Πλεύρης που είναι γνωστός για τις εθνικοσοσιαλιστικές του απόψεις, εκθέτοντας με αυτό τον τρόπο απόλυτα και τον εθνικοσοσιαλισμό της ίδιας της οργάνωσης.

Ευελπιστούμε ότι το δικαστήριο, όπως αναγνώρισε ότι δεν υπάρχουν ελαφρυντικά για τη διευθυντική ομάδα, θα δώσει τις ανώτατες ποινές. Με αυτό τον τρόπο θα στείλει ένα μήνυμα που θα αντιστοιχεί με την ιστορικότητα της απόφασης στις 7 Οκτώβρη. Αυτό σίγουρα περιμένουν τα θύματα και ο κόσμος έξω κι αυτό βέβαια θα σημάνει και τη μη χορήγηση αναστέλλουσας ισχύος στην έφεση και την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης.

Θανάσης Καμπαγιάννης
Πολιτική Αγωγή στη δίκη της ΧΑ