Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Καταδίκη της Χρυσής Αυγής: Η πιο μεγάλη πορεία

7/10, Το μεγάλο αντιφασιστικό συλλαλητήριο στο Εφετείο. Φωτό: Χρήστος Αβραμίδης

Πολλές δεκάδες χιλιάδες βροντοφώναξαν “Οι ναζί στη φυλακή” στις 7 Οκτώβρη, στη μεγαλύτερη αντιφασιστική διαδήλωση των τελευταίων δεκαετιών. Η λεωφόρος Αλεξάνδρας από την Κηφισίας μέχρι την Πατησίων και οι γύρω κάθετοι πλημμύρισαν με αντιφασίστριες και αντιφασίστες. 

Από τις 8:30 το πρωί χιλιάδες είχαν ήδη αρχίσει να μαζεύονται στο Εφετείο και στον σταθμό των Αμπελοκήπων. Πολλοί και πολλές είχαν πάρει άδειες από τις δουλειές τους για να είναι εκεί. Πολλά σωματεία είχαν κηρύξει πρόσθετες στάσεις εργασίας νωρίτερα από τις 11πμ που καλούσαν η ΑΔΕΔΥ και το ΕΚΑ. Από τα πρώτα πανό που άνοιξαν, ήταν αυτό των απολυμένων μεταναστριών καθαριστριών στους δήμους. Η Λιντίτα δήλωσε: “Τα μεγάλα κεφάλια είναι ρατσιστές και μας πέταξαν στο δρόμο ύστερα από 30 χρόνια στην Ελλάδα και στη δουλειά αυτή. Είμαστε εδώ σήμερα γιατί ζητάμε τα δικαιώματά μας, αλλά και γιατί υποστηρίζουμε αυτό το αίτημα, να μπουν οι φασίστες φυλακή. Και ο κόσμος που είναι εδώ σήμερα στηρίζει εμάς”.

Η παρουσία του μαθητικού κινήματος ήταν έντονη από νωρίς. Η Τζέση, μαθήτρια από τον Κολωνό, είπε στην ΕΑ: “Σήμερα είμαστε εδώ μαζί με όλο τον υπόλοιπο κόσμο: καθηγητές, μαθητές, γονείς, για να στηρίξουμε την άποψη ότι ο ρατσισμός και ο φασισμός είναι από τα μεγαλύτερα εγκλήματα. Θέλουμε να καταδικαστούν όλοι οι φασίστες. Θα συνεχίζουμε δυνατά μέχρι να τα καταφέρουμε γιατί θέλουμε να υπάρχει σεβασμός στη διαφορετικότητα”.

Την προσυγκέντρωση που καλούσε η ΚΕΕΡΦΑ στους Αμπελόκηπους ακολούθησε μια επιβλητική πορεία προς το Εφετείο, στην οποία μπορούσε κανείς να διακρίνει όλο το φάσμα των δυνάμεων που έδωσαν την πολυετή αυτή μάχη: σωματεία, συνδικάτα, ομοσπονδίες, φοιτητικοί σύλλογοι, καταλήψεις σχολείων, κοινότητες μεταναστών, ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις, χιλιάδες εργαζόμενοι και εργαζόμενες, και στην κεφαλή οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες μαζί με τους συνηγόρους τους. 

Εκτός από την οργανωμένη παρουσία μεταναστών με τις κοινότητες, το παρών έδωσαν και πολλοί πρόσφυγες. Ο Κόκου μας είπε: “Σήμερα η διαδήλωση είναι τεράστια και πολύ ειρηνική. Είναι μια φοβερή διαδήλωση. Πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε και θα κάνουμε ακόμα μεγαλύτερα πράγματα. Και θα αναγκάσουμε την κυβέρνηση να βρει μια λύση και για τους πρόσφυγες, να πούμε ότι ‘οι ζωές των μαύρων μετράνε'”.

Καθώς περνούσε η ώρα, όλο και περισσότερο πλημμύριζε ο κόσμος τη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Τα αντιφασιστικά συνθήματα ανάμεσα στους χαιρετισμούς και τις ομιλίες δεν σταμάτησαν λεπτό. 

Πανηγυρισμοί

Όταν ανακοινώθηκε η απόφαση το πλήθος ξέσπασε σε πανηγυρισμούς. Ο Θανάσης Διαβολάκης, δημοτικός σύμβουλος Πειραιά, είπε στην ΕΑ για την απόφαση: “Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι. Είναι δική μας απόφαση, κερδήθηκε από το αντιφασιστικό κίνημα, οι δεκάδες χιλιάδες λαού δεν άφησε το παραμικρό περιθώριο για κάτι διαφορετικό. Στον Πειραιά θα αγωνιστούμε για να κλείσουν οριστικά τα γραφεία της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης. Ώρα να μπουν για πάντα φυλακή και αυτοί που τους έθρεψαν θα βρουν στο δρόμο απέναντί του όλον αυτόν τον κόσμο”.

Η Ελίζα, δήλωσε στην ΕΑ: “Και κλάψαμε και φοβηθήκαμε όλα αυτά τα χρόνια. Το αντίθετο της ελευθερίας είναι ο φόβος, αλλά σήμερα φοβόμαστε λίγο λιγότερο. Σήμερα κλαίμε άλλα από ανακούφιση, κι όχι από τα δακρυγόνα. Θα συναντηθούμε ξανά σε κάθε μάχη, με επόμενη τη δίκη για τον δολοφονημένο από φασίστες Ζακ Κωστόπουλο στις 21/10. Μέχρι να δικαιωθούν όλοι μας οι νεκροί κι όλες μας οι νεκρές, μέχρι να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, μέχρι την επανάσταση”.

Ο Αντώνης, εργαζόμενος στο Υπ. Πολιτισμού, τόνισε: “Σήμερα είναι μια καταπληκτική ημέρα, μια τεράστια νίκη. Το εργατικό κίνημα ήταν παρόν. Από το Υπουργείο Πολιτισμού κατέβηκαν οργανωμένα μπλοκ τόσο των μονίμων όσο και των συμβασιούχων με αντιφασιστική απεργία. Συνεχίζουμε τις μάχες, όπως και να εξελιχθεί με τις ποινές. Η κυβέρνηση της ΝΔ, η ΕΕ και η κρίση είναι αυτά που θρέφουν τα φασιστικά μορφώματα και τις ρατσιστικές ιδέες. Παλεύουμε ενάντια σε αυτές τις ιδέες ταυτόχρονα όπως παλεύουμε και για τα εργατικά μας δικαιώματα”. Η Σοφία, ιδιωτική υπάλληλος, συμπλήρωσε: “Συγκινηθήκαμε από αυτή τη μεγάλη νίκη, μια φίλη μου είπε ότι σήμερα αποφάσισε να μπει πλέον ενεργά στους αγώνες κι εγώ αισθάνομαι ότι δεν θα σταματήσω ποτέ μετά από αυτό”.

Ο Νίκος, εργαζόμενος στο Υπ. Οικονομικών υπογράμμισε: “Ήταν η μεγαλύτερη πολιτική πορεία των τελευταίων χρόνων. Παρά την επίθεση των ΜΑΤ ξανασυγκροτηθήκαμε και βαδίζουμε μέχρι τη Βουλή για να δείξουμε ότι δεν ξεχνάμε την υπόγεια σύνδεση της πολιτικής της κυβέρνησης με τη δράση των φασιστών. Για την επόμενη μέρα έχουμε την καλύτερη αφετηρία γιατί σήμερα είχε πολύ έντονη παρουσία ο οργανωμένος εργατόκοσμος. Έτσι πάμε για τις μάχες, είτε είναι η πανελλαδική απεργία της 15 Οκτώβρη, είτε είναι ο αγώνας για να ανατραπεί η κυβέρνηση”.