Σε διήμερο δράσης κατά του ρατσισμού και του φασισμού καλεί η ΚΕΕΡΦΑ στις 17-18 Οκτώβρη. Την πρώτη μέρα θα γίνουν επισκέψεις-εξορμήσεις αλληλεγγύης της ΚΕΕΡΦΑ σε στρατόπεδα προσφύγων. Τη δεύτερη θα πραγματοποιηθεί πανηγυρική εκδήλωση-συνέλευση για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής με τη συμμετοχή των συνηγόρων πολιτικής αγωγής στο Τριανόν.
Συγκεκριμένα, το Σάββατο 17/10 με αίτημα “Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, Κλείστε τα στρατόπεδα-ανοίξτε τις πόλεις!” θα πραγματοποιηθούν εξορμήσεις στα εξής σημεία: Σχιστό 12μεσ, Ελευσίνα 1.30 μμ, Μαλακάσα 3μμ, Ελαιώνας 5μμ, Θεσσαλονίκη Διαβατά 5μμ, Γιάννενα Κατσικάς 5μμ, Βόλος Άλλη Μεριά 12μεσ., Καβάλα πρώην στρατόπεδο, Ασημακοπούλου 2μμ, Πάτρα πλατεία Γεωργίου 12μεσ., Χανιά Αγορά 12μεσ., Ηράκλειο Λιοντάρια 6μμ.
Την Kυριακή 18/10 στις 3μμ στον Κινηματογράφο ΤΡΙΑΝΟΝ (Κοδριγκτώνος 21) στην πανηγυρική εκδήλωση-συνέλευση δράσης με θέμα “Μετά την ιστορική καταδίκη της Χρυσής Αυγής, συνεχίζουμε!”, θα μιλήσουν οι: Κώστας Παπαδάκης - Θανάσης Καμπαγιάννης - Δημήτρης Ζώτος - Kώστας Σκαρμέας, δικηγόροι Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της ΧΑ, Γιώργος Πίττας, δημοσιογράφος Εργατική Αλληλεγγύη, Μαρία Χαρχαρίδου, νοσηλεύτρια μέλος ΔΣ Σωματείου Γεννηματάς, Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας, Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ. Την εκδήλωση θα μπορεί να παρακολουθήσει κανείς και μέσω διαδικτυακής σύνδεσης Ζοοm (https://tinyurl.com/syneleysikeerfa) καθώς και να ενισχύσει οικονομικά την ΚΕΕΡΦΑ (Τιμή ενίσχυσης 5 ευρώ (Λογαριασμός Εθνικής Τράπεζας ΙΒΑΝ GR 7801101670000016747083265).
“Η καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης είναι μια ιστορική νίκη του αντιφασιστικού κινήματος που σκορπίζει χαρά και ενθουσιασμό στην Ελλάδα και διεθνώς!” αναφέρει στο κάλεσμά της η ΚΕΕΡΦΑ. “Αυτή τη νίκη την έφερε η επιμονή του αντιφασιστικού κινήματος τα τελευταία τριάντα χρόνια, με τη διαρκή παρέμβαση κατά των εγκληματικών ενεργειών της Χρυσής Αυγής, τη στήριξη των θυμάτων των ρατσιστικών και φασιστικών επιθέσεων μέσα και έξω από τα δικαστήρια. Ως ΚΕΕΡΦΑ παίξαμε ρόλο σ’ αυτό το προχώρημα, από την ίδρυσή μας το 2009 μέχρι σήμερα.
Προειδοποιήσαμε έγκαιρα για την ανάγκη να συγκρουστούμε με τη φασιστική απειλή και να μην την υποτιμήσουμε ως υπαρκτό κίνδυνο για τις δημοκρατικές ελευθερίες.
Πάνω απ’ όλα, επιμείναμε ότι με την ενωτική κοινή δράση όλου του κινήματος και της Αριστεράς, με κορμό τη δύναμη της εργατικής τάξης και των συνδικάτων, μπορούμε να απομονώσουμε και να τσακίσουμε τους νεοναζί. Έτσι φτάσαμε να τους πετάξουμε έξω από τη Βουλή, ανοίγοντας το δρόμο για τη σημερινή τους καταδίκη. Πατώντας σ’ αυτήν την δύναμη θα συνεχίσουμε!”.
"Μια σημαντική μάχη σήμερα κερδήθηκε. Τα αισθήματα είναι τόσο δυνατά που θα μας καθοδηγήσουν στις επόμενες μάχες για να τελειώσουμε επιτέλους οριστικά με τη φασιστική απειλή και με τον ρατσισμό. Έχουμε αγώνες μπροστά μας, η δύναμη που πήραμε σήμερα θα μας οδηγήσει και σε άλλες νίκες!" δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη έξω από το Εφετείο η Μαρία Χαρχαρίδου, νοσηλεύτρια, μέλος ΔΣ Σωματείου Γεννηματάς και μια εκ των ομιλητών στην εκδήλωση.
Διεθνής δράση
Το διήμερο γίνεται ταυτόχρονα και σε συντονισμό με τις διεθνείς δράσεις ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό σε χώρες της Ευρώπης. Οι αντιρατσιστικές εξορμήσεις στην Ελλάδα στις 17/10 πραγματοποιούνται τη μέρα που στο Παρίσι, μετά από δεκάδες πόλεις, θα κορυφώνεται ο γύρος των διαδηλώσεων των “Xωρίς Χαρτιά”. Ενώ στις 17-18/10 το Stand up to racism στην Βρετανία οργανώνει την ετήσιά του Διεθνή Συνδιάσκεψη με διεθνή πάνελ και ομιλητές από το Black Lives Matter στις ΗΠΑ, από το αντιφασιστικό κίνημα στην Ελλάδα αλλά και όλο τον κόσμο.
Γαλλία
Στις 17 Οκτώβρη θα έχουμε παν-γαλλική διαδήλωση στο Παρίσι με αίτημα τη νομιμοποίηση των sans-papiers (μετανάστες χωρίς χαρτιά) και το κλείσιμο των κέντρων κράτησης. Αυτή η μέρα θα είναι η κορύφωση ενός ιστορικού νέου κινήματος για ίσα δικαιώματα στο οποίο πρωτοστατούν εδώ και περίπου πέντε μήνες οι Sans Papiers.
Ενός κινήματος που γέννησε η επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας μέσα στην καραντίνα. Είτε στις εστίες μεταναστών, είτε στις καταλήψεις είτε στα κάμπ ή στα κέντρα κράτησης, τα μέτρα υγιεινής που επέβαλε η κυβέρνηση ήταν αδύνατον να τηρηθούν. Επίσης πολλά άτομα χωρίς χαρτιά έχασαν τη δουλειά τους στην αρχή της καραντίνας και παραμένουν άνεργοι μέχρι τώρα.
Πολλοί άλλοι βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στην πανδημία δίπλα στους υγιειονομικούς, για να απολυμάνουν τα νοσοκομεία, τους χώρους εργασίας, τα μετρό και τα λεωφορεία, μαγειρεύοντας ή δουλεύοντας σαν ντελιβεράδες στην εστίαση. Ενώ η οικονομία είχε σχεδόν παραλύσει, ήταν εκείνοι που βοηθούσαν τη χώρα να αντέξει την υγιειονομική κρίση - εκείνοι που θεωρούνταν παράνομοι και κινδύνευαν με φυλάκιση και απέλαση. Ο Μακρόν όμως, δεν είπε μια λέξη ούτε έκανε καμιά χειρονομία καλής θέλησης προς αυτούς.
Αυτές οι συνθήκες αλλά και η αποφασιστικότητα των sans-papiers οδήγησαν στις κινητοποιήσεις τους στις 30 Μάη και 20 Ιούνη, ενώ η αριστερά και τα συνδικάτα ήταν σε καραντίνα και δεν έπαιρναν πρωτοβουλία, και ενώ δυνάμωνε το αυταρχικό και κατασταλτικό κράτος. Έτσι είχαμε στις 30 Μάη διαδήλωση 10.000 sans-papiers μέσα στο Παρίσι, που κέρδισαν έτσι το δικαίωμα όλων μας να διαδηλώνουμε μέσα στις συνθήκες έκτακτης ανάγκης λόγω κορονοϊού. Στις 20 Ιούνη πάνω από 50.000 sans-papiers διαδήλωσαν ξανά στο Παρίσι και σε μια εικοσαριά πόλεις στη Γαλλία. Παρ' όλη τη μαζικότητα αυτών των διαδηλώσεων ο Μακρόν δεν είπε λέξη. Έτσι φτάσαμε στην οργάνωση μιας πανεθνικής πορείας προς τα Ηλύσια Πεδία στις 17 Οκτώβρη.
Στις 19 Σεπτέμβρη ξεκίνησαν τέσσερις πορείες πεζές περνώντας απ’ όλη τη Γαλλία, με στάσεις σε 92 πόλεις όπου υπήρχε υποδοχή από δίκτυα αλληλέγγυων. Στο κέντρο αυτής της οργάνωσης ήταν μια εικοσαριά συλλογικότητες sans-papiers και αλληλέγγυοι (μερικές μάλιστα φτιάχτηκαν μέσα σ’ αυτή τη μάχη) και οι εστίες των μεταναστών, όπου ζουν εκατοντάδες εργάτες με ή χωρίς χαρτιά.
Όλα αυτά την στιγμή που η κυβέρνηση προωθεί μια καινούργια επίθεση μ’ ένα νέο ισλαμοφοβικό νόμο, που οι υπουργοί της θέλουν να επιβάλλουν στις μαθήτριες του λυκείου την «ενδυμασία της Δημοκρατίας» και στην κοινωνία το αφήγημα της τάχα “εξαγρίωσης” ενός μέρους της κοινωνίας “λόγω των μεταναστών” ενώ η φασίστρια Μαρίν Λεπέν καλείται στο προεδρικό μέγαρο να “συζητήσει” για τη θέση του Ισλάμ στη Γαλλία.
Παρόλα αυτά οι συλλογικότητες των sans-papiers επέβαλαν την ατζέντα τους στην κοινωνία και στο κίνημα. Πάνω από 250 συλλογικότητες και οργανώσεις, τοπικά και σε κεντρικό επίπεδο, υπέγραψαν το κάλεσμα για την πορεία -ανάμεσά τους το Extinction Rebellion, τα Κίτρινα Γιλέκα, ανθρωπιστικοί σύλλογοι, η CGT και το συνδικάτο Solidaires – και οργανώνουν αυτή την πορεία στο πλευρό των sans-papiers. Ακόμα και το Δημοτικό Συμβούλιο του Παρισιού αναγκάστηκε να βοηθήσει, παρόλο που είναι στο πλευρό της καταστολής δίπλα στο κράτος.
Στον απόηχο των διεθνών κινητοποιήσεων μετά τη δολοφονία του Τζόρτζ Φλόιντ, η ενότητα και η αποφασιστικότητα των sans-papiers μας δίνει μια εικόνα της πολιτικής δύναμης των καταπιεσμένων και των εκμεταλλευομένων όταν είναι ενωμένοι ενάντια στη νεοφιλελεύθερη και ρατσιστική επίθεση.
Βρετανία
Στη διήμερη Διεθνή Συνδιάσκεψη που οργανώνει το Stand up to Racism στις 17-18 Οκτώβρη ανάμεσα στους ομιλητές θα είναι μια σειρά από συνδικαλιστές, βουλευτές -ανάμεσά τους η Diane Abbott, εκπρόσωποι του Black Lives Matter από τις ΗΠΑ και αντιρατσιστές από την Βραζιλία, ο Θανάσης Καμπαγιάννης από την Πολιτική Αγωγή στην δίκη της Χ.Α, ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, η Αργυρή Ερωτοκρίτου, νοσοκομειακή ιατρός από την Ελλάδα, η Κριστίνε Μπούχολτζ, βουλευτίνα του Die Linke από το Aufstehen Gegen Rasismuss στην Γερμανία, ο Mahamadou Camara από το κίνημα των Χωρίς Χαρτιά στην Γαλλία και πολλοί άλλοι.
“Ως αντιφασιστές στη Βρετανία αποτίουμε φόρο τιμής στην ΚΕΕΡΦΑ για την τεράστια προσπάθειά της”, δήλωσε ο Γουέιμαν Μπένετ από το Stand Up To Racism. “Είναι πολύ σημαντικό ότι τα ελληνικά δικαστήρια αναγνώρισαν την Χ.Α σαν εγκληματική οργάνωση και καταδίκασαν τους δολοφόνους του Παύλου Φύσσα”, δήλωσε ο Στιβ Χαρτ, από το Unite Against Fascism. “Η Χ.Α ήταν το πιο προχωρημένο παράδειγμα ανάπτυξης των ναζί σε όλη την Ευρώπη”.