Εργατικό κίνημα
15 Oκτώβρη: ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

16/6, Απεργία στα νοσοκομεία. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Όλοι/ες στο δρόμο για την Υγεία! Από σύνθημα μπορεί να γίνει πραγματικότητα αυτή την Πέμπτη 15 Οκτώβρη, καθώς όλοι οι εργαζόμενοι του δημοσίου απεργούν και διαδηλώνουν μαζί με τους εργαζόμενους των δημόσιων νοσοκομείων. 24ωρη απεργία έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ, μετά από πρόταση των Παρεμβάσεων στο τελευταίο της Γενικό Συμβούλιο, δίνοντας πανδημοσιοϋπαλληλική έκταση στην ήδη προκηρυγμένη 24ωρη απεργία της ΠΟΕΔΗΝ. Στις 8:30πμ στην πλ. Μαβίλη καλούν απεργιακή συγκέντρωση οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων. Στις 10πμ στην πλατεία Κλαυθμώνος η ΑΔΕΔΥ, με την προοπτική να ενωθούν οι απεργοί του δημοσίου με τους υγειονομικούς που θα έχουν φτάσει με πορεία. Ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης καλεί το Εργατικό Κέντρο Αθήνας κι όλα τα εργατικά κέντρα να κηρύξουν απεργιακή κινητοποίηση στις 15/10, δίνοντάς της χαρακτηριστικά πανεργατικού ξεσηκωμού. Ήδη η ΟΣΜΕ, το συνδικάτο των εργαζόμενων στις μεταφορές που υπάγεται στη ΓΣΕΕ, καλεί σε 24ωρη απεργία και οι εργαζόμενοι στις Σταθερές Συγκοινωνίες (Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ) συμμετέχουν με στάση εργασίας 2μμ-5μμ.

Η μαζική απεργία είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να σταματήσει την τραγωδία του κορονοϊού πριν πάρει ολέθριες διαστάσεις. Καθημερινά καταγράφονται εκατοντάδες νέα κρούσματα, ενώ 500 συνάνθρωποί μας έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους. Και η κυβέρνηση κάνει αυτό που έκανε από την αρχή. Προσπαθεί να αντιμετωπίσει την πανδημία με (παράλογα τις περισσότερες φορές) περιοριστικά μέτρα, χωρίς να δίνει φράγκο για να φτιάξει δημόσια νοσοκομεία που να μπορούν να ανταποκριθούν στην πρόκληση. Αντίθετα σπαταλάει εκατομμύρια σε πολεμικούς εξοπλισμούς. Ενισχύει φίλους της κλινικάρχες δίνοντας προτεραιότητα στην ιδιωτική Υγεία, εις βάρος της δημόσιας. Χρηματοδοτεί αθρόα τις αστυνομικές της δυνάμεις για να επιτίθενται με ασφυξιογόνα εναντίον μαθητών/

τριών και αντιφασιστών/τριών όπως είδαμε μέσα σε ελάχιστες μέρες την περασμένη εβδομάδα. Και φυσικά κάθε τόσο δίνει το απαραίτητο χαρτζιλίκι στα αγαπημένα της ΜΜΕ για να συντηρείται η προπαγανδιστική μηχανή του Μητσοτάκη. Πόσους γιατρούς, νοσηλευτές, καθαρίστριες, πόσα δωρεάν τεστ, πόσες νέες ΜΕΘ σε δημόσια νοσοκομεία ισοδυναμούν με αυτή τη σπατάλη; Αλλά και πόσους νέους εκπαιδευτικούς, νέες σχολικές αίθουσες, νέους εργάτες καθαριότητας, νέα περισσότερα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς θα μπορούσαν να παρέχουν προκειμένου να αλλάξουν οι συνθήκες που ευνοούν την εξάπλωση του κορονοϊού. 

Γι' αυτό και η απεργία της 15/10 δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους των νοσοκομείων. Ενώνει τον διαρκή αγώνα των υγειονομικών με τις μαθητικές καταλήψεις και τους απεργούς εκπαιδευτικούς. Με τους εργαζόμενους των δήμων που – όπως έδειξε η κατάληψη του ληξιαρχείου στον Πειραιά - αναλαμβάνουν δράση για ασφαλείς συνθήκες εργασίας. Με τους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες που αντιστέκονται στη διάλυση και την ιδιωτικοποίηση των ΜΜΜ. Με τους εργαζόμενους στο πολιτισμό, τον τουρισμό, τον επισιτισμό και κάθε κλάδο που αντιμετωπίζει “τα σπασμένα” της κρίσης που επιδείνωσε η πανδημία.

Το αν μπορεί να νικήσει αυτός ο κόσμος το έδειξε η αντιφασιστική επιτυχία της 7 Οκτώβρη. Με απεργία τους αναγκάσαμε να συλλάβουν τους νεοναζί, με απεργία ξεκίνησε η δίκη, με απεργία καταδικάστηκαν ως εγκληματική οργάνωση. Με τον ίδιο τρόπο δίνουμε και τη μάχη απέναντι στην πανδημία και την εγκληματική διαχείρισή της από την κυβέρνηση. 

Στέλιος Μιχαηλίδης

Νοσοκομεία

Η απεργία στις 15 Οκτώβρη βγήκε από μια πραγματική ανάγκη που γίνεται όλο και πιο έντονη. Την ανάγκη για ένα δημόσιο σύστημα Υγείας που να μπορεί να αντιμετωπίσει την πανδημία. Την ανάγκη για μαζικές προσλήψεις στη δημόσια Υγεία, για μονιμοποιήσεις, για αύξηση της χρηματοδότησης, για επίταξη της ιδιωτικής Υγείας. 

Είναι πιο ξεκάθαρη από ποτέ η εικόνα των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης πάνω στο ζήτημα. Δίνονται ξεδιάντροπα μεγάλα ποσά χρημάτων στον ιδιωτικό τομέα στερώντας τα από το δημόσιο. Οι ανεπάρκειες έτσι γίνονται πιο έντονες, στα ήδη δοκιμαζόμενα από τις ελλείψεις, νοσοκομεία. Όλο και περισσότερος κόσμος το βλέπει και γι' αυτό η οργή εκφράζεται από περισσότερους εργαζόμενους αλλά και πιο οργανωμένα σε σχέση με ένα προηγούμενο διάστημα. Όλους τους μήνες από την άνοιξη μέχρι σήμερα είδαμε τι σημαίνει κοροϊδία από τη μεριά της κυβέρνησης, αλλά κι ότι όταν πιέζεις αγωνιστικά μπορείς να κατακτάς τα αυτονόητα που ζητάς. Το είδαμε με τα υλικά, με την παραμονή στη δουλειά επικουρικών και συμβασιούχων που απειλούνταν με απόλυση κλπ. Πολύ περισσότερο είδαμε τι σημαίνει να παλεύεις και να νικάς με την καταδίκη της ναζιστικής συμμορίας της Χ.Α. Η αυτοπεποίθηση όλων έχει ανέβει και η απεργία στις 15/10 θα είναι το επόμενο βήμα. Τους περικυκλώσαμε όλοι μαζί και αναγκάσαμε να τους καταδικάσουν. Τους περικυκλώνουμε ξανά για να σώσουμε ζωές, για τα ζητήματα που αφορούν την Υγεία μας και τις δουλειές μας.

Στο νοσοκομείο Αγ.Σάββας οργανώνουμε καθημερινά την απεργία. Με συνεχείς περιοδείες, με ορισμό προσωπικού ασφαλείας από την Επιτροπή Αγώνα, τους ίδιους τους εργαζόμενους, αλλά και με την μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια ότι εκείνη την ημέρα κλείνουμε απεργιακά.

Δεν μας αρκούν υποσχέσεις και μέτρα με το σταγονόμετρο. Χρειαζόμαστε μόνιμες μαζικές προσλήψεις που σημαίνει κάλυψη όλων των κενών θέσεων, που φτάνουν τις δεκάδες χιλιάδες. 

Σε αυτή τη μάχη δεν είμαστε μόνοι μας. Η Υγεία αφορά όλη την εργατική τάξη γιατί αυτή είναι η πρώτη που την πληρώνει ειδικά σε περιόδους κρίσης όπως η σημερινή.

Γι' αυτό κι απεργούμε όλοι μαζί την Πέμπτη αλλά μαζευόμαστε και συζητάμε για τα επόμενα αγωνιστικά βήματα την Κυριακή 18/10, στη συνέλευση που καλεί ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης. Για να ανταλλάξουμε όλες τις εικόνες της αντίστασης πανελλαδικά και να δώσουμε συνέχεια.

Ζαννέτα Λυσικάτου
γιατρός,μέλος Δ.Σ Συλλόγου Εργαζομένων νοσοκομείο Αγ.Σάββας, Συντονιστικό Νοσοκομείων

7/10, Αντιφασιστικό συλλαλητήριο στα Χανιά. Φωτό: Ειρηναίος Μαράκης

 

Σχολεία

Είμαστε λίγες μέρες μετά τη μεγαλειώδη νίκη του αντιφασιστικού κινήματος όπου η Χρυσή Αυγή χαρακτηρίστηκε κι επίσημα ως εγκληματική οργάνωση. Ήταν μια μεγάλη ιστορική νίκη για όλη την κοινωνία όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. 

Μας έχει δώσει μεγάλη αυτοπεποίθηση ότι μπορούμε να νικάμε όταν κάνουμε τις κατάλληλες επιλογές και δρούμε συντονισμένα, από τα κάτω κι ενιαιομετωπικά. Ήταν μια μεγάλη νίκη και για το κίνημα των εκπαιδευτικών γιατί έχουμε δώσει μεγάλες μάχες ενάντια στους φασίστες και το ρατσισμό. Για να μπουν τα προσφυγόπουλα στα σχολεία, για να μην αφήσουμε να χυθεί το ρατσιστικό δηλητήριο στις σχολικές τάξεις. 

Συνεχίζουμε με την απεργία στις 15 Οκτώβρη. Έχουμε μπροστά μας μεγάλες μάχες. Τα σχολεία άνοιξαν με τεράστιες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό και καθαρίστριες. Υπάρχουν σχολεία που δεν έχουν καν αντισηπτικά. Οι προσλήψεις που υπόσχονται δεν έχουν πραγματοποιηθεί. Αντ' αυτών εφαρμόζουν ελαστικές σχέσεις εργασίας, τρίμηνες συμβάσεις αναπληρωτών κλπ. Εξελίσσεται μια ολομέτωπη επίθεση της Νέας Δημοκρατίας. 

Απεργούμε μαζί με τους υγειονομικούς γιατί η Υγεία και η Παιδεία είναι τα δύο δημόσια αγαθά που βρίσκονται στο προσκήνιο καθώς αφορούν όλη την κοινωνία. Ζητάμε από τη μεριά μας επαναλαμβανόμενα τεστ covid σε μαθητές κι εκπαιδευτικούς, 15 μαθητές ανά τάξη και μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών για να τηρούνται οι αποστάσεις και να γίνεται μάθημα με ασφάλεια.

Γι' αυτό είναι κομβικής σημασίας η απεργία στις 15/10. Χρειάζεται να δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας για την επιτυχία της αλλά και για την κλιμάκωσή της. Στα Χανιά θα είμαστε στην απεργιακή συγκέντρωση το πρωί της Πέμπτης στην πλατεία Αγοράς. Χρειάζεται να δώσουμε συνέχεια με ακόμα πιο δυναμικές απεργίες προκειμένου να ξηλώσουμε την κυβέρνηση. Οι μεγάλες νίκες έρχονται με τις μεγάλες απεργίες.

Αλί Μουσταφάογλου
δάσκαλος, αντιπρόεδρος ΣΕΠΕ Χανίων

24/6, Κινητοποίηση εργαζόμενων στους δήμους. Φωτό: Μάνος Νικολάου

 

Δήμοι

Επιτέλους βγήκε η απεργία που χρειαζόταν να γίνει εδώ και καιρό. Γιατί αυτή είναι η 15η Οκτώβρη. Μια απεργία που μας ενώνει με τους εργαζόμενους της Υγείας και όλους όσους διεκδικούν υπηρεσίες που να ανταποκρίνονται στις κοινωνικές ανάγκες. 

Όλες οι υπηρεσίες των δήμων είναι “στο κόκκινο” αυτή τη στιγμή, λόγω της έλλειψης προσωπικού. Προσπαθούν συνεχώς να μπαλώνουν τρύπες με 8μηνες, 4μηνες συμβάσεις ή άλλες συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Όλος ο κόσμος καταλαβαίνει ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Ήταν απαίτηση προς την ομοσπονδία να προχωρήσει σε απεργιακή κινητοποίηση κι έτσι την Πέμπτη 15/10 θα είμαστε όλοι μαζί στο δρόμο. 

Διεκδικούμε μαζικές προσλήψεις. Καμία υπηρεσία δεν έχει επαρκές προσωπικό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα από το Βοήθεια στο Σπίτι (ΒσΣ) που εργάζομαι: Τον καιρό της καραντίνας προστέθηκαν ενισχυτικά στο ΒσΣ, συνάδελφοι που έκλεισαν οι υπηρεσίες τους. Έτσι από τα 150 άτομα που βοηθούσαμε, φτάσαμε να βοηθάμε άλλους τόσους. Ανοίγοντας οι υπηρεσίες ξανά, οι συνάδελφοι επέστρεψαν στα πόστα τους, δεν προσελήφθησαν όμως άλλοι για να διατηρηθεί η ενίσχυση του ΒσΣ. Έτσι είτε γινόμαστε λάστιχο για να εξυπηρετούμε διπλάσιο κόσμο σε σχέση με πριν, είτε μένει κόσμος ξεκρέμαστος. Και πολλοί καταλήγουν σε ιδιωτικά γηροκομεία και κλινικές που γίνονται εστίες διάδοσης του κορονοϊού με δεκάδες κρούσματα. Ανάλογα προβλήματα λόγω ελλείψεων υπάρχουν στην καθαριότητα και παντού.

Απεργούμε λοιπόν στις 15/10 και στη Θεσσαλονίκη. Στις 10:30πμ οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων συγκεντρώνονται στην Υγειονομική Περιφέρεια και στις 11:30πμ, όλοι μαζί στο Αγαλμα Βενιζέλου. Και συνεχίζουμε.

Δεν θα τελειώσει η μάχη με την απεργία της Πέμπτης. Χρειάζεται συνέχεια και κλιμάκωση. Γι' αυτό θα συμμετέχουμε κι εμείς στη συνέλευση του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης την Κυριακή 18/10, για να συντονιστούμε πανεργατικά και να δούμε πως προχωράμε παρακάτω.

Νίκος Χατζάρας
εργαζόμενος Βοήθεια στο Σπίτι,
μέλος ΔΣ Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Αμπελοκήπων - Μενεμένης

Λεωφορεία

Χειρόφρενο τραβάνε τα λεωφορεία στις 15 Οκτώβρη, με την 24ωρη απεργία που κήρυξε η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας. Οι εργαζόμενοι των συγκοινωνιών προστίθενται στους κλάδους που θα απεργήσουν τη συγκεκριμένη ημέρα και θέτουν σαν κεντρική αιχμή την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης που επιχειρεί η κυβέρνηση αναθέτοντας μέρος του συγκοινωνιακού έργου στα ΚΤΕΛ. Ουσιαστικά και στον τομέα των συγκοινωνιών, η κυβέρνηση πράττει με παρόμοιο με την Υγεία τρόπο. Αντί για να ενισχύσει τις δημόσιες υπηρεσίες, χρησιμοποιεί την πανδημία ως ευκαιρία για να προωθήσει το ξεπούλημά τους και να θησαυρίσουν οι ιδιώτες φίλοι της.

“Ενώ τουλάχιστον 500 λεωφορεία ιδιοκτησίας ΟΣΥ, που έχουν αγοραστεί με χρήματα του ελληνικού λαού παραμένουν παροπλισμένα στα αμαξοστάσια και μπορούν να επισκευαστούν με αμελητέο κόστος, η κυβέρνηση με τη σύμπραξη της διοίκησης της ΟΣΥ και του ΟΑΣΑ, σκέφτηκε ως 'λύση'  για να πυκνώσουν τα δρομολόγια να αναθέσει, χωρίς κανόνες, χωρίς διαφάνεια και χωρίς έλεγχο, το έργο της αστικής συγκοινωνίας στους ιδιώτες των ΚΤΕΛ” καταγγέλει η ΟΣΜΕ. 

“Οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, αλλά και οι εργαζόμενοι των ΚΤΕΛ που αποτελούν τα πρώτα θύματα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της κυβέρνησης, δεν θα ανεχθούν την απαξίωση και την παράδοση της δημόσια συγκοινωνίας στους ιδιώτες των ΚΤΕΛ, οι οποίοι, μετά και την κατάργηση του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού ΚΤΕΛ, ανεξέλεγκτα απομυζούν την εργασιακή δύναμη του προσωπικού, σε βάρος και της οδικής ασφάλειας” καταλήγει η Ομοσπονδία.


Συνέλευση Συντονισμού 18/10

Συνέχεια με συνέλευση δίνει ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης στις 18 Οκτώβρη στις 11πμ, στο Τριανόν, προκειμένου να οργανωθούν τα επόμενα βήματα της μάχης μετά την απεργία της Πέμπτης. Θα υπάρχει δυνατότητα και για διαδικτυακή συμμετοχή στη συνέλευση μέσω της πλατφόρμας zoom.

“Μέσα σε αυτό το εκρηκτικό τοπίο είναι αναγκαίο να συζητήσουμε συλλογικά για την συνέχεια των αγώνων σε όλους τους εργατικούς κλάδους, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Και συνολικά πως οργανώνουμε την κλιμάκωση και τον συντονισμό απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και την εγκληματική πολιτική της, σε συνθήκες πανδημίας, οικονομικής κρίσης και άπλωμα της φτώχειας και της ανεργίας”, λένε αγωνιστές και αγωνίστριες του Συντονισμού. Συνεχίζουν στο κάλεσμά τους:

“Φτάνει πια! Δεν θα αφήσουμε καμιά κυβέρνηση να μας πάει στο δεύτερο γύρο πανδημίας με περικοπές, λιτότητα, ιδιωτικοποιήσεις και απολύσεις.

Διεκδικούμε όλα τα αιτήματα που ανέδειξε το εργατικό κίνημα να γίνουνε πράξη. Απαιτούμε μαζικές προσλήψεις στην Υγεία, την Παιδεία και τους Δήμους. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Στα σχολεία μέχρι 15 παιδιά στην τάξη. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας σε όλο το δημόσιο. Άμεση ενίσχυση του στόλου και του προσωπικού των ΜΜΜ. Επίταξη χωρίς αποζημίωση στα αφεντικά, των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, των ξενοδοχείων και όλων των επιχειρήσεων που κλείνουν. Καμιά περικοπή μισθών και συντάξεων, εγγυημένο μηνιάτικο για όλους. Δωρεάν μαζικά τέστ και μέσων προστασίας για όλους. Να καταργηθούν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των προσφύγων και των μεταναστών, να ανοίξουν όλα τα άδεια κτήρια για να βρουν στέγη όλα τα ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού, άστεγοι, πρόσφυγες, Ρομά, μετανάστες χωρίς χαρτιά. Τέρμα στα αστυνομικά μέτρα, τις απαγορεύσεις και την επίθεση σε συνδικάτα και συνδικαλισμό.

Η εργατική απάντηση γενικεύεται σε ένα κεντρικό αίτημα. Λεφτά για τις ανάγκες μας! Φορολογήστε τους πλούσιους! Σταματήστε τους εξοπλισμούς και την χρηματοδότηση του ΝΑΤΟ. Και πάνω από όλα στάση πληρωμών και διαγραφή του χρέους. Έτσι μπορούμε να εξασφαλίσουμε να μην μείνει καμιά και κανένας άνεργος, απλήρωτος, με κομμένο μισθό ή σύνταξη, χωρίς προστασία στο νέο γύρο της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης.

Για κάθε αγωνιστή και αγωνίστρια που παλεύει για αυτή την προοπτική, την Κυριακή 18 Οκτώβρη συντονιζόμαστε στην ανοιχτή συνέλευση που καλεί ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης, στον κινηματογράφο Τριανόν  για να συζητήσουμε και να οργανώσουμε τα επόμενα βήματα αγωνιστικής κλιμάκωσης και σύγκρουσης με την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τις επιθέσεις της”.