Εργατικό κίνημα
Συνταξιούχοι: Μαζική συγκέντρωση 8/10

8/10, Συγκέντρωση συνταξιούχων. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Μαζική ήταν η παναττική συγκέντρωση των συνταξιούχων στην Πλατεία Κλαυθμώνος την Πέμπτη 8/10. Διεκδικούν άμεση πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών, δημιουργία ΜΕΘ, να αποδοθούν αμέσως όλες οι συντάξεις τώρα και να δοθούν τα αναδρομικά χωρίς δικαστήρια και προαπαιτούμενα. 

Με πανό στη συγκέντρωση συμμετείχαν τα Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ Νίκαιας-Κορυδαλλού, Ηλιούπολης-Δάφνης-Υμηττού, Αθήνας, Αιγάλεω-Χαϊδάρι-Αγ.Βαρβάρα και Νέας Ιωνίας, η Ένωση Συνταξ. ΟΑΕΕ, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Συνταξ. ΕΛΤΑ και ο Σύνδεσμος Συνταξ. Δ.Υ. Αθήνας. Αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον Υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση για να πάρουν ουσιαστικά την απάντηση ότι τα δημοσιονομικά δεν επιτρέπουν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

“Συνεχίζουμε τον αγώνα για τα δικαιώματα που μας αφαιρέθηκαν από τη δεκαετία του '90 και ειδικά τα τελευταία δέκα χρόνια της κρίσης”, τόνισε στην ομιλία του ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ . “Να αποδοθούν όλες οι περικοπές στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις, στην υγεία, στα φάρμακα, στο ΚΑΣ, και δεν τελειώνει ο κατάλογος. Με τη δουλειά και τον ιδρώτα μας παίρνουμε σύνταξη, δεν είναι χάρισμα κυβερνήσεων και δανειστών. Οι συνταξιούχοι πληρώνουμε 7,5 δις ευρώ κάθε χρόνο από τις παρακρατήσεις. Που πήγαν αυτά τα δις; Πήγαν στη νέα γενιά; Αυξήθηκαν μισθοί;  Πήγαν στις ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών και σε πλούσιους βιομήχανους.

Με τον αγώνα μας εμποδίσαμε ορισμένα μέτρα και πήραμε πίσω περικοπές. Διεκδικούμε όλα μας τα δικαιώματα στην Υγεία. Με την έξαρση της πανδημίας, έτσι όπως αποψιλώθηκαν τα νοσοκομεία, τα πράγματα θα οδηγηθούν στο να ψάχνουν να βρουν ποιος είναι νεότερος και οι άλλοι να πεθαίνουν. Να προσληφθούν γιατροί και νοσηλευτές, να επιταχτούν οι κλίνες και οι άλλες υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα στη δικαιοδοσία της δημόσιας υγείας. 

Να μην προχωρήσουν στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης. Ξέρουμε τα επαγγελματικά ταμεία τι τύχη είχαν. Η ασφαλιστική εταιρία σε παγκόσμιο επίπεδο Alliance έριξε κανόνι και μια σειρά συνταξιούχοι που είχαν επενδύσει εκεί τα λεφτά τους, τα έχασαν. Γι' αυτό έχει σημασία η ασφάλιση να είναι κοινωνική.

Οι συντάξεις να εκδίδονται άμεσα, εκατοντάδες χιλιάδες παίρνουν προσωρινή υποτυπώδη σύνταξη”.