Διεθνή
Κύπρος: Κρίσιμες εκλογές στο Βορρά

Τα αποτελέσματα των τουρκοκυπριακών εκλογών της περασμένης Κυριακής ανέδειξαν τη πόλωση που υπάρχει μέσα στη τουρκοκυπριακή κοινότητα όπως αυτή εκφράζεται απο τους Ερσίν Τατάρ, (32,35%) τον υποψήφιο του Κόμματος Εθνικιστικής Ενότητας, και του νυν ηγέτη των τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί (29,84%) οι οποίοι πέρασαν στον δεύτερο γύρο και θα είναι υποψήφιοι την ερχόμενη Κυριακή στη τελική αναμέτρηση. Τρίτος κατετάγει ο Τουφάν Ερχιουρμάν (21,68%) του αριστερού Τουρκικού Ρεπουμπλικάνικου κόμματος που μάλλον θα είναι και ο ρυθμιστής για το αποτέλεσμα της ερχόμενης Κυριακής. Οι άλλοι υποψήφιοι πήραν χαμηλά ποσοστά και μάλλον δεν θα παίξουν καθοριστικό ρόλο. 

Το μακρύ χέρι της Αγκυρας

Πολλοί αναλυτές χαρακτήρισαν σαν δημοψήφισμα τις εκλογές της περασμένης Κυριακής ανάμεσα στις δυο τάσεις που αντιπροσωπεύουν οι δυο νικητές. Ο Μουσταφά Ακιντζί εκφράζει μια ισχυρή τάση που αναπτύσσεται μέσα στους τουρκοκύπριους υπέρ της διαφύλαξης του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους αλλά και της αυτονομίας τους από το Τουρκικό κράτος. Στηρίζει την προοπτική των συνομιλιών για διζωνική δικοινοτική Ομοσπονδία. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του που έπαιζαν κατά την προεκλογική περίοδο: «Θέλουμε την ομοσπονδιακή επίλυση στη βάση της πολιτικής ισότητας με τους Ε/Κ, δεν είμαστε μειονότητα. Θέλουμε μια υγιή σχέση με την Τουρκία. Δεν είμαστε υποτελείς και υποτακτικοί σε κανένα. Έχουμε τη δική μας κοσμική και διακριτή ταυτότητα, αναζητούμε μια θέση στον σύγχρονο κόσμο». Και δηλώνει έτοιμος να συμμετάσχει σε μια νέα πενταμερή τύπου Κραν Μοντανά όπως εξάγγειλε ο Γ.Γ, των Ηνωμένων Εθνών για μετά τις εκλογές. 

Ο Ερσίν Τατάρ είναι ακριβώς το αντίθετο σε όλα. Υποστηρίζει την σκληρή εθνικιστική γραμμή για δύο κράτη και δηλώνει προσήλωση στην μητέρα – πατρίδα. Και φυσικά παίρνει όλη τη στήριξη της μητέρας – πατρίδας. Ελάχιστες μόνο μέρες πρίν τις εκλογές εξάγγειλαν μαζί με τον Ερντογάν από την Άγκυρα το άνοιγμα ενός κομματιού του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου. Ανακοίνωσαν την λειτουργία αγωγού για την μεταφορά νερού απο την Τουρκία στο φράγμα των Πανάγρων καθώς και ενός νέου οικονομικού πακέτου στήριξης προς την κυβέρνηση Τατάρ. Αυτή η τριπλή παρέμβαση του Ερντογάν προς τον Τατάρ και τα απαξιωτικά του σχόλια για τον Ακιντζί περίμεναν ότι θα έδιναν μια  γερή ώθηση στην υποψηφιότητα Τατάρ.

Παρ΄όλα αυτά ο Τατάρ δεν κατάφερε να συγκεντρώσει ούτε τα ποσοστά του κόμματος του που στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές ξεπέρασαν το 36%. Αντίθετα ο Ακιντζί που στηρίζεται απο διάφορα μικρά κόμματα κατάφερε να ξεπεράσει κατά τρείς μονάδες το ποσοστό που πήρε στις προηγούμενες εκλογές το 2015. Το ποσοστό του μαζί με αυτό του Τουφάν Ερχιουρμάν που κινείται λίγο πολύ πιο κοντά στις απόψεις του Ακιντζί  ξεπερνούν το 50%. Κάτι που ο τουρκοκύπριος ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ χαρακτήρισε ιστορικό γιατί για πρώτη φορά καταγράφεται φανερά μια τέτοια δυσαρέσκεια για τη προσπάθεια της Αγκυρας να ποδηγετήσει την τουρκοκυπριακή κοινότητα και να της επιβάλει τον εκλεκτό της.

Αντίσταση από τα κάτω

Βέβαια αυτό δεν έγινε τυχαία. Είναι το αποτέλεσμα μιας ολόκληρης περιόδου που ο Ερντογάν προσπάθησε να επιβάλει την πολιτική του στους τουρκοκύπριους και βρήκε δυναμική αντίδραση. Στον τομέα της εκπαίδευσης προσπάθησε να επιβάλει τα θρησκευτικά σχολεία αλλά έπεσε πάνω στα συνδικάτα των εκπαιδευτικών που παραμένουν πάντα πολύ δυνατά και αντιστέκονται. 

Χρησιμοποίησε το οικονομικό πρωτόκολλο με το οποίο στηρίζει το τουρκοκυπριακό κράτος για να εκβιάζει τους δημόσιους υπάλληλους οι οποίοι επίσης απάντησαν με κινητοποιήσεις. Η κάθετη πτώση της τουρκικής λίρας κάνει ακόμη χειρότερη τη κατάσταση και αυξάνει τη λαϊκή δυσαρέκεια προς την κυβέρνηση Τατάρ που τους κρατά προσκολλημένους στην Αγκυρά.

Παρά την επιβολή του κλεισίματος των οδοφραγμάτων μια σειρά απο δικοινοτικές πρωτοβουλίες συνεχίζουν να αναπτύσσονται κυρίως διαδικτυακά και να φέρνουν πολύ κόσμο κοντά, κυριως νεολαίους.

Αν ο Ακιντζί κερδίσει την ερχόμενη Κυριακή  είναι σίγουρο ότι τα πράγματα θα κινηθούν αρκετά γρήγορα. Υπάρχει η εξαγγελμένη πρόθεση του Γ.Γ. των ΗΕ για πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό. Οι πιέσεις να ανοίξουν τα οδοφράγματα, να βελτιωθεί το κλίμα και να δοθεί μια ώθηση στην οικονομία των τουρκοκυπρίων θα ενταθούν. Σαφώς θα είναι μια θετική εξέλιξη η εκλογή Ακιντζί. Ο μόνος που θα στενοχωρηθεί  από την πιθανή εκλογή Ακιντζί θα είναι ο Αναστασιάδης που συνήθισε να κρύβεται πίσω από την τουρκική αδιαλλαξία για να συντηρεί το σημερινό στάτους κβο μέσα από το οποίο νέμεται την εξουσία και κερδοσκοπεί και αυτός και οι φίλοι του με τα χρυσά διαβατήρια σε απατεώνες κλπ. 

Μέσα σε αυτή τη συγκυρία ο Ερσίν Τατάρ εκτός απο τον Ερντογάν και την τουρκοκυπριακή ακροδεξιά βρήκε άλλον ένα ανέλπιστο σύμμαχο. Την ελληνοκυπριακή ακροδεξιά και το ΕΛΑΜ. Το βράδυ της Κυριακής μια ομάδα 200 ατόμων με μαύρες στολές, κουκούλες και χωρίς διακριτικά έκαναν πορεία στο οδόφραγμα της Δερύνειας και αφού έσπασαν το κιγκλίδωμα της αστυνομίας μπήκαν μέσα στη νεκρή ζώνη και άρχισαν να ρίχνουν πυρσούς με στόχο να βάλουν φωτιά στη νεκρή ζώνη. Στην περιοχή υπάρχουν ναρκοπέδια και αν η φωτιά επεκτείνονταν σε αυτά κανείς δεν ξέρει ποιες θα ήταν οι συνέπειες. Είναι φανερό πως τέτοιες ενέργειες δυναμιτίζουν το κλίμα και στηρίζουν τους οπαδούς των δύο χωριστών κρατών και της στρατιωτικής περιχαράκωσης.