Η απόφαση της δίκης είναι μια τεράστια νίκη του αντιφασιστικού κινήματος, για την οποία αγωνιζόμασταν πολλά χρόνια. Η ΚΕΕΡΦΑ έχει σημαντικό μερίδιο αυτής της νίκης. Σήμερα όλοι ορκίζονται στη δίκη και αναγνωρίζουν την τεράστια σημασία που είχε η καταδικαστική απόφαση για όλη την κοινωνία, για τα θύματα, για τις πολιτικές εξελίξεις.
Δεν ήταν πάντα έτσι. Αντίθετα, ήταν πολλοί εκείνοι που μας εγκαλούσαν γιατί θέλαμε να είμαστε πολιτική αγωγή σε αυτή τη δίκη. Ως ΚΕΕΡΦΑ, τον Οκτώβρη του 2013, αναλάβαμε την υποχρέωση ότι το αντιφασιστικό κίνημα πρέπει να είναι πολιτική αγωγή. Αυτό, ότι μας εμπιστεύτηκαν οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες που είναι σήμερα εδώ, ήταν που βοήθησε το αντιφασιστικό κίνημα να έχει μια καταλυτική παρουσία μέσα και έξω από τη δίκη. Είχαμε την εμπειρία ότι δεν απευθύνεται μόνο ή κυρίως στο δικαστήριο. Απευθύνεται κυρίως έξω από το δικαστήριο για να κινητοποιηθούν όλοι ενάντια σε έναν κίνδυνο για το εργατικό κίνημα, για τη νεολαία, για κάθε οργάνωση της εργατικής τάξης.
Το ξέραμε γιατί είχαμε χρησιμοποιήσει αυτή τη μέθοδο πολλά χρόνια πριν. Ήδη από το 1996, από τις πρώτες επιθέσεις της ΧΑ ενάντια σε αγωνιστές της αριστεράς, όπως του ΣΕΚ, κάναμε τις δίκες των φασιστών πολιτικές μάχες και καμπάνιες μέσα σε όλο το εργατικό κίνημα, τα συνδικάτα, τη νεολαία. Μέχρι τώρα η εμπειρία αυτή μας έχει δικαιώσει. Η πρώτη επίθεση ήταν το 1996 στη Φωκίωνος Νέγρη με θύματα συντρόφους του ΣΕΚ. Κατηγορούμενοι οι τότε υπαρχηγοί της ΧΑ, Κουσουμβρής - Ζαφειρόπουλος. Αποτέλεσμα: καταδικαστική απόφαση. Επόμενες το 2000, επίθεση στην Κυψέλη και το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο. Ξανά με τον ίδιο τρόπο, καταδικαστικό αποτέλεσμα. Παπαγεωργίου για επίθεση στο Σταμάτη Χατζηδήμου, καταδίκη για τον πρώτο, αθώωση για τον δεύτερο.
Όμως οι φασίστες δεν έκαναν μόνο τρομοκρατικές και δολοφονικές επιθέσεις σε αγωνιστές. Στράφηκαν και ενάντια στην Εργατική Αλληλεγγύη, την εφημερίδα που στήριζε αυτή τη μέθοδο. Ο Ανδριόπουλος που έκανε μήνυση στην ΕΑ ήταν τότε συνεργάτης της ΧΑ και του ίδιου του Μιχαλολιάκου. Με τον ίδιο τρόπο κερδίσαμε το δικαστήριο. Πάντα η συμπαράσταση εκφραζόταν και στους μάρτυρες. Στην πρώτη δίκη το 1996 μάρτυρας ήταν ο Μανώλης Γλέζος, όπως και ο πρόεδρος του ΕΚΑ, ενώ αναγνώσθηκε και ανακοίνωση του ΕΚ Πειραιά που δήλωνε τη συμπαράστασή του. Ήταν σημαντικές παρακαταθήκες, εμπειρίες και πολιτικά διδάγματα για το εργατικό και αντιφασιστικό κίνημα.
Κορυφαία στιγμή σε αυτή την πορεία ήταν η δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν. Ήταν η δολοφονία που έγινε αφορμή για μια τεράστια, υποδειγματική θα έλεγα, αντιφασιστική κινητοποίηση και πολιτική καμπάνια για το πώς οργανώνει κανείς μια δικαστική μάχη έξω από το δικαστήριο, για να αντιμετωπίσει δικαστικούς και διωκτικούς μηχανισμούς που μιλούσαν για έναν καβγά του δρόμου. Για να ανατρέψεις το κλίμα, για να φτάσει το ίδιο το δικαστήριο στο τέλος να αναγνωρίζει ότι ήταν ένα ρατσιστικό έγκλημα και οι δυο δολοφόνοι χρυσαυγίτες -και πλέον καταδικασμένοι και στη δίκη της ΧΑ- να καταλήγουν στη φυλακή, χρειάστηκαν συγκεντρώσεις στην Αθήνα και όλη την Ελλάδα με κινητήρα, όπως λέει και ο πατέρας του Λουκμάν, την ΚΕΕΡΦΑ. Έτσι οδηγηθήκαμε στην αντιφασιστική έκρηξη μετά τη δολοφονία Φύσσα.
Υπήρχαν πολλές και διαφορετικές ενστάσεις σχετικά με τα δικαστήρια. Εμείς ακολουθήσαμε την επαναστατική παράδοση της Ρόζας Λούξεμπουργκ, που το 1914, όταν αντιμετώπιζε τις διώξεις του Κάιζερ για την αντιμιλιταριστική της δράση, κινητοποίησε κόντρα στην ηγεσία του τότε σοσιαλδημοκρατικού κόμματος την εργατική τάξη της Γερμανίας και τις οργανώσεις του κόμματος σε όλη τη χώρα. Κι έτσι νίκησε.
Έχουμε δουλειά ακόμα. Πρώτα να κλείσουμε όλα τα γραφεία της ΧΑ που έχουν μείνει ανοιχτά. Να πετύχουμε να εκδιωχθούν από τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια όλοι οι εκλεγμένοι με τα ψηφοδέλτια της ΧΑ. Τα δεσμευμένα λεφτά της κρατικής χρηματοδότησης να δοθούν στα θύματα της ΧΑ και τα υπόλοιπα στους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Να αντιμετωπίσουμε τα υβρίδια που φιλοδοξούν να διαδεχτούν τη ΧΑ, σαν του Βελόπουλου. Να κλείσουμε τα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών γιατί αυτή η ρατσιστική πολιτική είναι το θερμοκήπιο των φασιστών. Νικήσαμε και προχωράμε.
Τάκης Ζώτος
Πολιτική Αγωγή στη δίκη της ΧΑ
(τοποθέτηση στη συνέλευση της ΚΕΕΡΦΑ 18/10)