Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Αγώνας για να πάνε φυλακή οι ναζί

Ένα βήμα πριν την ολοκλήρωσή της βρισκόταν η δίκη της Χρυσής Αυγής την Τρίτη 20 Οκτώβρη, όταν το δικαστήριο διέκοψε για την επόμενη μέρα. 

Τρία ήταν τα στάδια που ακολούθησαν την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης στις 7 Οκτώβρη. Στο πρώτο, αυτό των ελαφρυντικών, η απόφαση του δικαστηρίου ήταν αρνητική για την συντριπτική πλειοψηφία των κατηγορουμένων. Από τους 57 καταδικασθέντες μόλις σε 14 αναγνώρισε κάποιο ελαφρυντικό. Στο δεύτερο στάδιο, αυτό των ποινών, μετά από μια εισαγγελική πρόταση που ήταν ανοιχτά υπέρ των κατηγορουμένων,  το δικαστήριο ήρθε να επιβάλλει ποινές  χαμηλότερες των ανώτερων προβλεπόμενων για τα εγκλήματά τους.

Το τρίτο και τελευταίο στάδιο, αυτό των αναστολών, σημαδεύτηκε από νέες προσπάθειες όλων των καταδικασθέντων της εγκληματικής οργάνωσης να γλυτώσουν το κελί μέχρι την εκδίκαση της έφεσης. Το μόνο που κατάφεραν να δείξουν είναι ότι ο τρόμος της φυλακής είχε απλωθεί από τα τάγματα εφόδου μέχρι την ηγεσία.

Αυτή που ανέλαβε για άλλη μια φορά να τους τον διώξει ήταν η εισαγγελέας. Μένοντας πιστή στην αθωωτική της πρόταση ένα χρόνο πριν, πρότεινε την αναστολή των ποινών τους (πλην Ρουπακιά). Έφτασε μάλιστα στο σημείο να αποδεχτεί την τοποθέτηση του συνηγόρου του Μιχαλολιάκου ότι η Χρυσή Αυγή είναι υπό διάλυση, υποτίθεται σαν απόδειξη ότι δεν υπάρχει ο κίνδυνος τέλεσης νέων πράξεων.

Ωστόσο, η πρόεδρος του δικαστηρίου πριν διακόψει για την Τετάρτη 21/10 ζήτησε από την εισαγγελέα να ερευνήσει και να προσκομίσει συγκεκριμένα στοιχεία που στερούν τη δυνατότητα αναστολής για τον Λαγό ενώ αποκατέστησε την αλήθεια και σχετικά με τα ποινικά μητρώα για πολλούς από τους καταδικασμένους Χρυσαυγίτες.

«Η πρόταση της κυρίας εισαγγελέως να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα η ασκηθείσα έφεση των κατηγορουμένων έχει την ίδια βαρύτητα με την πρότασή της περί αθωότητας των κατηγορουμένων και περί μη ύπαρξης εγκληματικής οργάνωσης», δήλωσε αμέσως μετά την εισαγγελική πρόταση ο Π. Σαπουντζάκης, δικηγόρος Πολιτικής Αγωγής των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ.

«Η εισαγγελέας της έδρας δεν κρατάει ούτε τα προσχήματα», συνέχισε ο Θ.Καμπαγιάννης, δικηγόρος Πολιτικής Αγωγής των Αιγύπτιων αλιεργατών. «Δικαιολογεί τον τίτλο που κέρδισε επάξια στη διάρκεια της διαδικασίας: Εισαγγελέας υπεράσπισης της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή».

«Η εισαγγελέας έχει μετατραπεί απροκάλυπτα σε συνήγορο υπεράσπισης των κατηγορουμένων», δήλωσε και ο Κ. Παπαδάκης, δικηγόρος Πολιτικής Αγωγής των Αιγύπτιων αλιεργατών. «[Αν γίνει δεκτή η πρότασή της] θα είναι η πρώτη εγκληματική οργάνωση στη δικαστική ιστορία της χώρας που θα έχουν καταδικαστεί 50 μέλη της και θα έχουν αφεθεί οι 49 ελεύθεροι».