«Οι επιβληθείσες ποινές κάθειρξης για το επταμελές διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης (13 έτη ποινή κάθειρξης με εξαίρεση τα 10 έτη κάθειρξης για τον Ματθαιόπουλο) είναι υψηλές, αλλά όχι οι ανώτατες (15 έτη κάθειρξης)», ανέφεραν οι δικηγόροι της Πολιτικής Αγωγής των Αιγύπτιων αλιεργατών. «Για τους υποψήφιους δολοφόνους του Αμπουζίντ Εμπάρακ που καταδικάσθηκαν για δύο αδικήματα το δικαστήριο επέλεξε να επιβάλει μικρότερες ποινές από τις αρμόζουσες (10 έτη κάθειρξης στον έναν δράστη και 7 έτη κάθειρξης σε όσους αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά)... Για τους ενταχθέντες σε εγκληματική οργάνωση (βουλευτές εκτός Πολιτικού Συμβουλίου και κατηγορούμενους χωρίς επιμέρους κακούργημα), οι ποινές είναι 5 έως 7 έτη κάθειρξης, δηλαδή χαμηλότερες από τις ανώτερες προβλεπόμενες (10 έτη κάθειρξης)».
Με βάση τα παραπάνω, οι τρεις δικηγόροι καλούν τον Εισαγγελέα Εφετών «να αναλάβει τη θεσμική του ευθύνη» και να προσβάλλει την απόφαση, τουλάχιστον για τους κατηγορούμενους της απόπειρας ανθρωποκτονίας του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ τον οποίο εκπροσωπούν.
Ανακοίνωση για το θέμα των ποινών κυκλοφόρησε και η Πολιτική Αγωγή των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ. «Το Δικαστήριο όχι μόνο δεν εξάντλησε τα ήδη σημαντικά μειωμένα πλαίσια ποινών που προβλέπει ο νέος Ποινικός Κώδικας, αλλά το ύψος των ποινών είναι χαμηλότερο από το συνηθισμένο για τέτοια αδικήματα.
Ειδικά, μάλιστα, στην υπόθεση της δολοφονικής ενέδρας σε βάρος των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, επέβαλε τελικές συγχωνευτικές ποινές κατώτερες ακόμη και από αυτές που η εισαγγελέας πρότεινε. Είναι το αρνητικό επιστέγασμα της εσφαλμένης μετατροπής του κατηγορητηρίου από το κακούργημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας στα πλημμελήματα της επικίνδυνης και απλής σωματικής βλάβης».