Εργατικό κίνημα
ΛΑΡΚΟ: Καθολική συμμετοχή στην απεργία 17/10

Καθολική συμμετοχή είχε η απεργία που κάλεσαν τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ το Σάββατο 17 Οκτώβρη. Στη συγκέντρωση που έγινε στο εργοστάσιο της Λάρυμνας μαζική ήταν η παρουσία των εργαζόμενων της εταιρίας, ενώ αντιπροσωπείες από εργατικά κέντρα, συνδικάτα μετάλλου και τοπικούς φορείς παρευρέθηκαν για συμπαράσταση. “Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες”, σημειώνει το δελτίο Τύπου του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας μετά την κινητοποίηση.

Δύο μέρες πριν, όταν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ψήφιζε στη Βουλή ρυθμίσεις για ιδιωτικοποιήσεις στις ΛΑΡΚΟ, ΔΕΗ και ΔΕΠΑ, οι εργαζόμενοι έκαναν κατάληψη στα κεντρικά γραφεία της ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα. 

Επίσης, τις προηγούμενες μέρες από την απεργία, μαζεύτηκαν υπογραφές από πολλούς συλλόγους και σωματεία σε κείμενο υπογραφών, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην πολιτική που εφαρμόζει η Κυβέρνηση στη ΛΑΡΚΟ.

“Οι ανακοινώσεις της Κυβέρνησης να περπατήσει «δύο διαγωνισμούς για την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, απολύοντας όλους τους εργαζομένους, χωρίς να διασφαλίζει τη συνέχιση της λειτουργίας της και ούτε μία θέση εργασίας», είναι πλήγμα τόσο για τους εργαζόμενους της ίδιας, όσο και για τους εργαζόμενους άλλων επιχειρήσεων γύρω από αυτή,  αυτοαπασχολούμενους, την νεολαία, όλους τους κατοίκους γενικότερα. Στερεά, Εύβοια, Καστοριά, συνολικά η χώρας μας πλήττεται”, αναφέρει το κείμενο και συνεχίζει:

“Οι θέσεις των εργαζομένων που έχουν κατατεθεί στη Βουλή στηριζόμενες από μεγάλα συλλαλητήρια όλο το προηγούμενο διάστημα είναι ρεαλιστικές, δίνουν προοπτική ανάπτυξης της ΛΑΡΚΟ, στην βιομηχανία της χώρας μας. Δίνουν προοπτική διασφάλισης χιλιάδων θέσεων εργασίας σήμερα, δημιουργίας πολλαπλάσιων μελλοντικά. Καλούμε την κυβέρνηση να τις υλοποιήσει.

Μέτρα

Σε κάθε περίπτωση καλούμε την κυβέρνηση να πάρει τα απαραίτητα μέτρα, τις απαραίτητες δεσμεύσεις, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ενιαία παραγωγική διαδικασία της ΛΑΡΚΟ, εργοστασίου και μεταλλείων, ο παραγωγικός της χαρακτήρας, να μην σταματήσει ούτε για ένα λεπτό της ώρας η λειτουργία της. Να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας, «μονίμων» και εργαζομένων των εργολαβιών. Να διασφαλιστούν όλα τα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα που είχαν οι εργαζόμενοι προ ειδικής διαχείρισης σε σκληρές, απάνθρωπες και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας.

Η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ είναι οικονομικός «πνεύμονας». Οι τοπικές κοινωνίες της Στερεάς, της Καστοριάς, της Εύβοιας, από τα μέτρα που κατάργησαν τα δώρα εορτών, το επίδομα αδείας, που έκοψαν πάνω από το 25% του μηνιαίου μισθού των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, που έριξαν«κανόνι» σε δεκάδες αυτοαπασχολούμενους, έχουν ήδη πληγεί. Δεν σηκώνουν νέα ανεργία”.  

“Το σημαντικό βήμα που έγινε σε αυτήν την απεργία ήταν η μεγαλύτερη συμμετοχή από την προηγούμενη φορά των ίδιων των εργαζόμενων της ΛΑΡΚΟ”, μας είπε ο Νίκος Ρήνας, από το συνδικάτο Μετάλλου Ν. Φθιώτιδας. “Αυτό δείχνει την ανησυχία που υπάρχει για το μέλλον. Παρά τους εφησυχασμούς της ΔΑΚΕ για το κοινωνικό ταμείο που έχουν πει ότι θα φτιάξουν για τους εργαζόμενους, η πραγματικότητα είναι ότι δεν έχουμε εγγυήσεις, μόνο λόγια. Δεν μας ενδιαφέρει να είμαστε άνεργοι με 400 ευρώ από το κοινωνικό ταμείο, αλλά να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και η λειτουργία του εργοστασίου και της εταιρίας. Θα γίνει συνάντηση με το Υπουργείο και μετά προετοιμαζόμαστε για δεύτερη 24ωρη απεργία μέσα στον Οκτώβρη”.