Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Συνέλευση της ΚΕΕΡΦΑ­­­­: Έμπνευση για τη συνέχεια

18/10, Συνέλευση της ΚΕΕΡΦΑ στο Τριανόν. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

18/10, Συνέλευση της ΚΕΕΡΦΑ στο Τριανόν. Oι Αιγύπτιοι ψαράδες ανεβαίνουν στη σκηνή. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

 

Σε κλίμα ενθουσιασμού και συγκίνησης έγινε η συνέλευση της ΚΕΕΡΦΑ στις 18 Οκτώβρη στο Τριανόν: είχε τη συμμετοχή δικηγόρων πολιτικής αγωγής, θυμάτων της ναζιστικής βίας, προσφύγων, μεταναστών και εκατοντάδων αγωνιστών και αγωνιστριών από όλη την Ελλάδα. Τόσο οι ομιλίες όσο και οι τοποθετήσεις και οι χαιρετισμοί πάλλονταν από την αισιοδοξία της μεγάλης νίκης, αλλά και ξεχείλιζαν από περιεχόμενο για τους επόμενους στόχους που το αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα πάει να πετύχει με καλύτερους πλέον όρους. 

Μπορείτε να διαβάσετε την Απόφαση της συνέλευσης στη σελίδα 2. Η εκδήλωση έκλεισε με το κομμάτι “Η ζωή ξυπνάει για δουλειά” να παίζει στα ηχεία μέσα στον κινηματογράφο και έξω στον δρόμο. Πρόκειται για το κομμάτι που έγραψαν οι Αργύρης Μπακιρτζής και Βαγγέλης Καζαντζής στη μνήμη του Σαχζάτ Λουκμάν.


Γιώργος Πίττας

Σ' αυτή τη γειτονιά που σήμερα γιορτάζουμε την καταδίκη της ΧΑ, το 1992 μετά το εθνικιστικό συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, τα τάγματα εφόδου της ΧΑ έκαναν την εμφάνισή τους με τρεις επιθέσεις. Στοπ στις ναζιστικές συμμορίες – καταδικάστε τους νεοναζί – κλείστε τα γραφεία των φασιστών, έλεγε το πρωτοσέλιδο της Εργατικής Αλληλεγγύης πριν 21 χρόνια εν όψει της δίκης μελών της Χρυσής Αυγής. Για να καταδικαστούν οι ναζί χρειάστηκαν μια σειρά κρίσιμες επιλογές όλα αυτά τα χρόνια.

Μία από αυτές ήταν η αναγνώριση ότι υπάρχει φασιστική απειλή. Άλλη κρίσιμη επιλογή ήταν πώς απαντάς στη φασιστική απειλή. Και η απάντηση ήταν και είναι το μαζικό κίνημα. Χρειαζόταν η τακτική του Τρότσκι από τη δεκαετία του '30: το ενιαίο μέτωπο. Μπορεί να βαδίζουμε χώρια αλλά χτυπάμε μαζί. Έτσι μπορέσαμε να χτίσουμε ενότητες των οποίων το μεγαλύτερο παράδειγμα ήταν το συλλαλητήριο έξω από το Εφετείο στις 7 Οκτώβρη. 

Το ενιαίο μέτωπο έχει έναν δικό του πολιορκητικό κριό: τα συνδικάτα, την ενωμένη εργατική τάξη. Όταν η ΧΑ είχε μπει στη Βουλή έκανε καμπάνια “αίμα μόνο για Έλληνες”. Τη σταμάτησαν τα συνδικάτα των υγειονομικών. Καμπάνια “έξω τα παιδιά των μεταναστών από τα νηπιαγωγεία”, τη σταμάτησαν τα σωματεία των εργαζόμενων στους Δήμους. Η ΠΟΣΠΕΡΤ έκλεισε τα μικρόφωνα στους φασίστες. Στα εργοστάσια Παπουτσάνη προσπάθησε η ΧΑ να κάνει τον εργολάβο για να δίνει δουλειές “μόνο για Έλληνες”, ούτε αυτό πέρασε. Στη Ζώνη του Περάματος επίσης. Με δεκάδες μικρές και μεγάλες μάχες το εργατικό κίνημα τσάκισε όλες τις προσπάθειές τους.

Τρίτη επιλογή, η μάχη ενάντια στον ρατσισμό. Θα μπορούσε κανείς τη δεκαετία του '30 να δώσει τη μάχη ενάντια στον Χίτλερ χωρίς να παλέψει τον αντισημιτισμό; Ακούγεται προφανές αλλά ακόμη και σε αυτό υπήρχαν αντιρρήσεις. Τελικά το αντιρατσιστικό κίνημα αποδείχθηκε δύναμη για το αντιφασιστικό και ήρθε και έγινε κι αυτό πολιτική αγωγή μέσα στη δίκη. 

Η μάχη δεν έχει κλείσει γιατί έχουμε ένα σύστημα σε βαθιά κρίση. Μπροστά μας έχουμε ξανά τέτοιες μάχες αλλά τώρα πια έχουμε την εμπειρία και την αισιοδοξία ότι θα μπορέσουμε να τις κερδίσουμε.

 

Μαρία Χαρχαρίδου

Προερχόμενη από τον χώρο των νοσοκομείων και ως μέλος του συνδικαλιστικού κινήματος θα σταθώ σε σημεία που ήταν κρίσιμα για να φτάσουμε ως εδώ. 

25 Σεπτέμβρη 2013, απεργιακό συλλαλητήριο με σύνθημα “Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί”. Ξεκίνησε από το Σύνταγμα για να καταλήξει στα γραφεία της ΧΑ. Σημαντικό μπλοκ ήταν αυτό της ΠΟΣΠΕΡΤ με σύνθημα “Η ΥΕΝΕΔ ζει, ζει με τους ναζί”. 

Απρίλης 2015, έναρξη της δίκης στον Κορυδαλλό. Υπήρχαν αντιφασιστικές συγκεντρώσεις με απεργούς της ΑΔΕΔΥ και ελάχιστοι φασίστες που προστατεύονταν από την αστυνομία. 

7 Οκτωβρίου 2020: ανακοίνωση της απόφασης στη δίκη της ΧΑ. Χιλιάδες κόσμος πλημμύρισαν την λ. Αλεξάνδρας για να ορθώσουν το ανάστημά τους σε όλη την προσπάθεια συγκάλυψης και στήριξης της ΧΑ τις τελευταίες δεκαετίες. 

Αυτές οι σημαντικές στιγμές δεν προέκυψαν ξαφνικά, ούτε όμως ήταν δεδομένο ότι θα συμβούν. Υπήρξε μια συνεχής σύνδεση του αντιφασιστικού κινήματος με το εργατικό. Από τον χώρο των νοσοκομείων θα θυμίσω τις αιμοδοσίες μόνο για Έλληνες που δεν πέρασαν. Το ΑΜΚΑ που καταφέραμε και δόθηκε σε όλους τους ανασφάλιστους, πρόσφυγες και μετανάστες. Να θυμίσω επίσης και την έμπνευση από τις μάχες των γυναικών τα τελευταία δυο χρόνια με την απεργιακή 8 Μάρτη. Οι καθαρίστριες που απεργούσαν εκείνο το διάστημα ήταν πρωτοπόρες στην πορεία που κάναμε την ημέρα της γυναίκας προς τη βουλή.

Έχουμε βέβαια πάντα στο μυαλό ότι για να πετύχει η σύνδεση χρειάζεται να συνεχίσουμε τις συγκρούσεις μέσα στα συνδικάτα και τα σωματεία με τις δυνάμεις της δεξιάς και κεντροδεξιάς που φλερτάρουν πάντα με τον ρατσισμό και χαϊδεύουν πολιτικούς τύπου Σαμαρά, Δένδια, Μητσοτάκη, ακόμα και Βελόπουλο. Θα συνεχίσουμε με όλη τη δύναμη  που πήραμε στις 7 Οκτώβρη -νιώθω ότι είναι μια δύναμη που πήρα για όλη μου τη ζωή. Με αισιοδοξία και με επίγνωση των σκληρών μαχών που έχουμε να δώσουμε με την κυβέρνηση της ΝΔ. Ένα είναι βέβαιο: οι ξυπόλητοι και πάλι θα κερδίσουμε!

 

Τζαβεντ Ασλάμ

Σήμερα είμαστε περήφανοι. Μαζί με τους δικηγόρους μας, που δούλεψαν μέσα στο δικαστήριο και δουλέψαμε όλοι μαζί έξω από αυτό, φτάσαμε στις 7 Οκτώβρη το δικαστήριο, η κυβέρνηση, όλοι να λένε αυτό που λέγαμε εμείς, ότι η ΧΑ είναι εγκληματική ομάδα. Μας έλεγαν τρελούς, αλλά τα καταφέραμε.

Η ΝΔ λέει ότι έπαιξε ρόλο στην καταδίκη της ΧΑ. Θα πω ότι εμείς ξέρουμε ότι αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο ψέμα! Δεν έχουμε ξεχάσει! Το διάστημα 2012-14 χτυπήσανε 700 με 1000 εργάτες, οι περισσότεροι μετανάστες. Ούτε ένας χρυσαυγίτης δεν συνελήφθη. Στη Νίκαια είχε χρειαστεί κινητοποίηση, μαζί με δασκάλους και καθηγητές, όλη νύχτα έξω από το Αστυνομικό Τμήμα για να γίνει δεκτή μια μήνυση για τον Λατίφ. Μετά από 24 ώρες τα καταφέραμε. Απίστευτα πράγματα για χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κι όμως αληθινά.

Γράφτηκε ιστορία. Αν δεν ήταν κάθε στιγμή δίπλα μου η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας δεν θα μπορούσαμε να είχαμε φτάσει ως εδώ. Η Χρυσή Αυγή ήθελε όλοι να είμαστε φοβισμένοι. Κάθε μέρα μας έπαιρναν τηλέφωνα, έγραφαν έξω από τα γραφεία της Πακιστανικής Κοινότητας, κάθε μέρα όταν έδινα συνεντεύξεις μου έλεγαν “σήμερα είναι η τελευταία σου ανάσα Τζαβέντ, μη μιλάς”. Θα μιλάω μέχρι να σβήσει η φασιστική απειλή. Ζήτω τα συνδικάτα! Ζήτω η ΚΕΕΡΦΑ! Ζήτω κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα που πάλεψαν και έδειξαν ότι μπορούμε! Δεν σταματάμε, συνεχίζουμε τον αγώνα μέχρι την τελική νίκη.

 

Πέτρος Κωνσταντίνου

 Η ΚΕΕΡΦΑ ήταν και είναι κομμάτι του διεθνούς αντιφασιστικού κινήματος που έλεγε ότι μέσα σε αυτές τις συνθήκες που βλέπουμε να θυμίζουν τη δεκαετία του '30, υπάρχει δυνατότητα να μη ζήσουμε ξανά τη φρίκη του Ολοκαυτώματος.

Είχαμε ένα τρίπτυχο σαν αντιφασιστικό κίνημα: εγκληματική οργάνωση η ΧΑ – ισόβια στους φονιάδες του Παύλου Φύσσα – ποτέ ξανά φασισμός. Η 7 Οκτώβρη έδωσε τη δυνατότητα να λέμε ότι μπορούμε να τα πετύχουμε και τα τρία. Πετύχαμε το πρώτο, εξακολουθούμε να διεκδικούμε το δεύτερο, ότι οι ναζιστές έχουν θέση μόνο στα κελιά, ούτε στη Βουλή, ούτε στους δήμους. Το “ποτέ ξανά φασισμός” είναι μπροστά μας. 

Έχουμε να χτυπήσουμε τον Μητσοτάκη και τον ρατσισμό. Υπάρχει ο Βελόπουλος μέσα στη Βουλή. Η κυβέρνηση μιλάει για τα δυο άκρα, διάφοροι λένε ότι “τελειώσαμε με τη ΧΑ αλλά έχουμε τους αντιφασίστες της ΚΕΕΡΦΑ που κάψανε τη Μαρφίν”. Ξέρουμε ότι το μόρφωμα του Βελόπουλου μπορεί να γίνει το θερμοκήπιο νέων ομάδων κρούσης σαν αυτές που βλέπουμε στη Λέσβο, στον Έβρο ή στο Τυμπάκι. 

Χτες έγινε μεγάλη κινητοποίηση μεταναστών χωρίς χαρτιά στη Γαλλία. Στη Γερμανία υπάρχουν 170 πόλεις που λένε “οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι εδώ”. Κι εδώ πρέπει να πούμε ότι οι δικές μας πόλεις είναι φιλόξενες και ανοιχτές για τους πρόσφυγες. Χωράμε όλοι. Αυτή θα είναι κεντρική και μεγάλη καμπάνια της ΚΕΕΡΦΑ το επόμενο διάστημα. Μαζί με το διεθνές κίνημα θα οργανώσουμε την 20 Μάρτη που θα είναι πραγματικός σεισμός. Ήδη από χθες έχουν δηλώσει συμμετοχή όλες οι μεγάλες οργανώσεις του αντιρατσιστικού και αντιφασιστικού κινήματος. 

Ενάντια σε ένα σύστημα χυδαίο και απάνθρωπο που δε διστάζει να απλώνει το χέρι στους φασίστες. Αυτό το χέρι, με την καταδίκη της ΧΑ, δείξαμε ότι μπορούμε να το κόψουμε. Εμπρός να χτίσουμε τοπικές επιτροπές ΚΕΕΡΦΑ παντού για να συνεχίσουμε με επιμονή και συστηματικά αυτή τη δράση μέχρι τη νίκη.


Χαιρετισμούς απεύθυναν στην πανηγυρική εκδήλωση αγωνιστές από το διεθνές αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα. Ο Γουέιμαν Μπένετ, από το Stand Up To Racism στη Βρετανία τόνισε μεταξύ άλλων ότι η νίκη στην Ελλάδα έστειλε σε όλο τον κόσμο το μήνυμα ότι ο ναζισμός δεν είναι ασταμάτητος. Ο Ιάννης Δελατόλας, από το United Against Racism and Fascism στη Νέα Υόρκη, είπε ότι ο Τραμπ έχει καταφέρει για πρώτη φορά να δώσει οργανωμένη μορφή στο φασιστικό κίνημα. Απέναντι σε αυτή τη μάχη που ανοίγει το παράδειγμα του αντιφασιστικού κινήματος στην Ελλάδα εμπνέει και στις ΗΠΑ. “Δεν θα περάσουν οι φασίστες!” έκλεισε. Ο Αντζουμάνε Σίσοκο, εκπρόσωπος των Sans Papiers που διαδήλωναν στο Παρίσι την προηγούμενη ημέρα τόνισε: “Είχαμε 60 με 70 χιλιάδες στους δρόμους του Παρισιού. Η ΚΕΕΡΦΑ οργάνωσε κινητοποιήσεις και στην Ελλάδα σε συντονισμό με μας και μαζί με τους πρόσφυγες, αμέσως μετά από μια ιστορική νίκη απέναντι στους φασίστες. Σας στέλνω χαιρετισμό για να σας πω ότι κι εμείς εδώ στηρίζουμε την ΚΕΕΡΦΑ, στηρίζουμε τους αγώνες σας στην Ελλάδα. Αλληλεγγύη σε όλους τους πρόσφυγες, στη Μόρια και παντού. Είμαστε μαζί σας μέχρι τη νίκη!”


«Νικήσαμε και προχωράμε, όλοι μαζί, μέχρι να γίνουν σε αυτή τη χώρα όλοι καλοί, μέχρι να έχουμε μόνο δουλειά και αγάπη», είπε ο Αιγύπτιος αλιεργάτης Σαάντ Αμπού Χαμέντ, στο σπίτι του οποίου έγινε η παρολίγον δολοφονική χρυσαυγίτικη επίθεση το 2012. Δίπλα του στεκόταν ο Αμπουζίντ Εμπάρακ, το βασικό της θύμα. Ολόκληρο το ακροατήριο σηκώθηκε μπροστά τους για να τους χειροκροτήσει.

Είχε προβληθεί και επίσης καταχειροκροτηθεί, στο ξεκίνημα της συνέλευσης, το βίντεο με το μήνυμα του πατέρα του Σαχζάτ Λουκμάν, Χαντίμ Χουσεΐν, που ευχαριστούσε όλο τον κόσμο που κινητοποιήθηκε για να καταδικαστεί η Χρυσή Αυγή και ιδιαίτερα τους δικηγόρους της Πολιτικής Αγωγής, τον συντονιστή και τα μέλη της ΚΕΕΡΦΑ για τον ρόλο τους. 

Δήλωση των Ιρακινών προσφύγων στην Ελλάδα διάβασε ο Σουάντ, προβάλλοντας τόσο τους λόγους που τους οδήγησαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους (πόλεμος, διαφθορά, δολοφονίες) όσο και τις διεκδικήσεις τους απέναντι στην κυβέρνηση για άσυλο, στέγη, χαρτιά.

Την χαρά του για τον αντιφασιστικό ξεσηκωμό της 7 Οκτώβρη και την ικανοποίησή του για την καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου, έκφρασε ο Τζοχόβα, από τους πρόσφυγες στο στρατόπεδο της Κορίνθου, καλώντας όλους και όλες να συνεχίσουν τον κοινό τους αγώνα ενάντια στο ρατσισμό και τα στρατόπεδα, για ελευθερία και δικαιοσύνη.


Νικήσαμε! Και η ανακούφιση είναι πάρα πολύ μεγάλη. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην πολιτική αγωγή που έκανε τα όνειρά μας πραγματικότητα. Δεν ήταν μόνο ένα χτύπημα στους φασίστες, ήταν ένα χτύπημα στον φόβο. Ο κόσμος φοβόταν πάρα πολύ και απέφευγε να καταγγείλει επιθέσεις ή να πάει στη δικαιοσύνη. Η επίθεση στον Αμπουζίντ δεν είχε προηγούμενο, υπήρχαν και ανήλικα παιδιά μέσα στο σπίτι, ο ίδιος από τύχη έζησε. Όταν έβγαινε ο Λαγός και έλεγε “οι Αιγύπτιοι θα λογαριαστούν μαζί μου” και το βράδυ τους χτυπούσανε, ήταν στοχευμένη δολοφονική επίθεση.

Όταν άρχισαν οι δολοφονίες και η συγκάλυψη ο φόβος έφερνε κι άλλο φόβο. Στη δίκη έσπασε η σιωπή και οι μάρτυρες κατηγορίας άνοιξαν το στόμα τους, όλα χάρη στην πολιτική αγωγή. Απλός κόσμος, όπως οι Καμερουνέζοι, που μέχρι τότε φοβόταν, μίλησε μέσα στο δικαστήριο. Και οι επόμενοι που ήρθανε βρήκαν μια κατάσταση που έλεγε ότι εδώ δε φοβόμαστε. Αυτό δεν γυρίζει πίσω. Δεν είναι για να εφησυχάζουμε. Αυτή η νίκη είναι εφαλτήριο για να προχωρήσουμε μπροστά.

Άννα Στάμου
Μουσουλμανική Ένωση Ελλάδας

 

Νικήσαμε! Η καταδίκη του νεοφασισμού από την αστική δικαιοσύνη μπορεί να μην είναι πανάκεια αλλά είναι μια νίκη του αντιφασιστικού κινήματος, μέλη του οποίου είμαστε όλοι εμείς. Το κίνημα ήταν μέσα και έξω από τα δικαστήρια. Στις γειτονιές με εκδηλώσεις ενημέρωνε τον κόσμο. Στα σχολεία με τους συλλόγους και τους καθηγητές για να μπουν τα προσφυγόπουλα. Στις σχολές, στους χώρους εργασίας. Ακόμα και στα οικογενειακά τραπέζια, όταν έπρεπε να υποστηρίξουνε το δίκιο.

Παράλληλο κίνημα ήταν το αντιρατσιστικό και από την πρώτη στιγμή έδειξε ότι θέλει τους πρόσφυγες στην Ελλάδα. Μπήκαμε σε όλα τα στρατόπεδα ακόμα και όταν ο Μητσοτάκης, προ-covid απαγόρευσε στους αλληλέγγυους να μπαίνουν. Τους πήραμε και στα σπίτια μας, όπως λένε. Τους κάναμε φίλους, τους θέλουμε γείτονές μας. Ζούμε ιστορικές στιγμές και είμαι συγκινημένη που αυτές τις στιγμές τις ζούμε από τη σωστή πλευρά της Ιστορίας όλοι μαζί.

Χρύσα Δουζένη

 

Φέρνω χαιρετισμό από τις γειτονιές του Πειραιά, τις γειτονιές του Παύλου Φύσσα, των Αιγύπτιων ψαράδων, των ναυτεργατών της Ζώνης. Σαν σήμερα είχαμε διαδήλωση στη Νίκαια για τη δολοφονία του Μοχάμεντ Καμράν από τα βασανιστήρια στο ΑΤ Νίκαιας, που διοικητής του ήταν ο Γιοβανίδης, μέλος της Χρυσής Αυγής. Τέτοιες διαδηλώσεις έχουν γίνει δεκάδες και εκατοντάδες, στη Σαλαμίνα, στο Πέραμα, στο Κερατσίνι, στον Πειραιά, στα Καμίνια, στην Παλιά Κοκκινιά. Καμία ανοιχτή συγκέντρωση δεν έκανε η ΧΑ στις γειτονιές μας, μόνο περικυκλωμένη από το αντιφασιστικό κίνημα.

Στον Πειραιά έχουμε να κλείσουμε τα γραφεία τους και να τους πετάξουμε έξω από το δημοτικό συμβούλια. Θα δώσουμε τη μάχη να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στην περιοχή μας έχουμε το Σχιστό, με άθλιες συνθήκες. Οι μεγάλες πολιτικές μάχες κερδίζονται όταν μπορείς να κινητοποιήσεις τον πολύ, τον πλατύ κόσμο. Και η 7 Οκτώβρη έδειξε ότι ο πολύς κόσμος είναι αντιφασίστας και αριστερός. Έχει μέσα του το όραμα μιας καλύτερης κοινωνίας.

Θανάσης Διαβολάκης
δημοτικός σύμβουλος Πειραιά

 

Η ΚΕΕΡΦΑ μαζί με όλους τους ανθρώπους που ήταν μέσα στις δικαστικές αίθουσες, μαζί με τη Μάγδα Φύσσα, κατόρθωσαν να πετύχουν αυτή τη νίκη. Το ζήτημα είναι να συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα εναντίον του νεοναζισμού. Ενάντια στο δηλητήριο που έχει διεισδύσει μέσα στην κοινωνία. Η 'κοινοτοπία του κακού' για την οποία έγραψε η Χάνα Άρεντ. Προσπαθούν τώρα όλοι αυτοί να το παίξουν άνθρωποι, ακόμα και ο Κασιδιάρης λέει ότι θα πάει στο Άγιο Όρος. Το παίζουν φιλόζωοι. Οι ναζί σκοτώνανε ανθρώπους και μετά παίζανε με τα παιδάκια τους. Αυτή η κοινοτοπία του κακού πρέπει να χτυπηθεί από τη ρίζα της. Και για να χτυπηθεί πρέπει εμείς όλοι, στη γειτονιά, παντού, να μιλάμε για τον ρατσισμό. Ενυπάρχει ο ρατσισμός μέσα στον ναζισμό. Ο ρατσισμός εναντίον του διαφορετικού, του μαύρου, του ομοφυλόφιλου, αυτού που σκέφτεται διαφορετικά, του αριστερού. Πρέπει να μιλάμε στους ανθρώπους και να ενημερώνουμε.

Λήδα Καζαντζάκη
ιστορικός


Τις επιθέσεις της ναζιστικής συμμορίας στην Ξάνθη τα προηγούμενα χρόνια και τις μεγάλες μάχες που έδωσε το αντιφασιστικό κίνημα στην πόλη εναντίον της, θύμισε ο Τζεμαλή Μηλιαζήμ, εκπαιδευτικός από την τουρκική μειονότητα, με πιο χαρακτηριστική επιτυχία το κλείσιμο δυο φορές των γραφείων της.

Τις εικόνες από τις επισκέψεις των τοπικών επιτροπών της ΚΕΕΡΦΑ στα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων του Ελαιώνα και της Μαλακάσας την προηγούμενη μέρα, μετέφεραν αντίστοιχα ο Στέλιος Μιχαηλίδης και η Αφροδίτη Φράγκου από την Εργατική Αλληλεγγύη. Και οι δύο τόνισαν πόσο οι άθλιες συνθήκες κράτησης δημιουργούν οργή -και όχι απογοήτευση ή αδυναμία- στους πρόσφυγες. Η Α.Φράγκου αναφέρθηκε και στη μάχη για να καταδικαστούν οι δολοφόνοι του Ζακ/Zackie Κωστόπουλου, καλώντας στις 21 Οκτώβρη στο Εφετείο.

Από τις μεγαλύτερες ήταν η απεργιακή αντιφασιστική διαδήλωση στις 7 Οκτώβρη και στη Θεσσαλονίκη, όπως περιέγραψε η Δήμητρα Κομνιανού, συνεχίζοντας με την κινητοποίηση στο στρατόπεδο προσφύγων στα Διαβατά την προηγούμενη μέρα καθώς και με όλα τα επόμενα αγωνιστικά βήματα ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες στην πόλη.

«Δεν ξεχνάμε στιγμή σε ποιον ανήκει η νίκη της 7 Οκτώβρη», είπε ο Πάνος Γκαργκάνας, διευθυντής της Εργατικής Αλληλεγγύης, «Ανήκει πλατιά, στον κόσμο της δουλειάς και της νεολαίας. Στους εργάτες/τριες της Β' Πειραιά, στους εργάτες γης από τη Γκορυτσά μέχρι τη Μανωλάδα και τη Σπάρτη. Σε κάθε εκπαιδευτικό, σε κάθε μαθητή/τρια. Είμαστε περήφανοι για όλες τις επιλογές που κάναμε για να χτιστεί αυτό το κίνημα και από όλες πιο πολύ για την επιλογή να είμαστε ανοιχτοί», συνέχισε, φέρνοντας παραδείγματα από την δύναμη που έχει στο αντιφασιστικό κίνημα η τακτική της κοινής δράσης και του ενιαίου μετώπου.