Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες - Άσυλο και στέγη για όλους

17/10, Καμπ Ελαιώνα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Λιγότερες από 10 μέρες πάνε από τότε που ο Μητσοτάκης διεκδικούσε αντιφασιστικές δάφνες για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής. Το Σαββατοκύριακο πραγματοποίησε επίσκεψη στον Έβρο, όπου παρουσίασε το νέο τερατώδες σχέδιο “φύλαξης των συνόρων”. Συνεχίζοντας τον πόλεμο ενάντια στους πρόσφυγες που άνοιξε τον περασμένο Μάρτη, ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε επέκταση του φράχτη του Έβρου, με ακόμα 26 χιλιόμετρα τσιμέντου και χάλυβα που προορίζονται να τσακίσουν τα όνειρα των προσφύγων για μια καλύτερη ζωή. Χωρίς να έχει ενισχύσει το ΕΣΥ στο ελάχιστο για να σώσει ζωές, η Νέα Δημοκρατία ετοιμάζεται να ρίξει κι άλλα εκατομμύρια στον φράχτη του θανάτου. Χωρίς ούτε μία μόνιμη πρόσληψη στις χιλιάδες θέσεις που έχουμε όλοι και όλες ανάγκη να στελεχωθούν σε σχολεία, δήμους, νοσοκομεία, έχει κάνει προσλήψεις 400 μόνιμων συνοριοφυλάκων για την περιοχή του Έβρου.

Θα βρει απέναντί του όλο τον κόσμο που παλεύει ενάντια στον ρατσισμό. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, από τη Μόρια μέχρι τα Διαβατά κι από την Ξάνθη μέχρι το Ηράκλειο της Κρήτης, είναι καζάνι που βράζει. Και δεν είναι μόνοι: μέσα στην Ελλάδα και διεθνώς, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν βγει τους τελευταίους μήνες στους δρόμους ενάντια σε αυτές τις φονικές ρατσιστικές πολιτικές. Το ότι ο ρατσισμός είναι θερμοκήπιο των φασιστών, και το ότι ο αντιρατσιστικός αγώνας και οι μάχες των ίδιων των μεταναστών και των προσφύγων έσπρωξαν προς τα εμπρός τη μάχη για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής είναι στις συνειδήσεις ενός μεγάλου κομματιού κόσμου πανευρωπαϊκά. Η νίκη απέναντι στη Χρυσή Αυγή δίνει δύναμη και σε αυτή τη μάχη. Στις 17 Οκτώβρη, σε συντονισμό με τους μετανάστες “Χωρίς Χαρτιά” που διαδήλωναν κατά δεκάδες χιλιάδες στο Παρίσι, η ΚΕΕΡΦΑ οργάνωσε επισκέψεις αλληλεγγύης στα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων σε όλη την Ελλάδα.

Η Δήμητρα, από την ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης, σημείωσε: “Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρέμβαση αλληλεγγύης έξω από το καμπ των Διαβατών. Μέλη της ΚΕΕΡΦΑ, εργαζόμενοι σε ΜΚΟ, αγωνιστές των δικτύων αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, πολιτικές οργανώσεις ενώθηκαν με τους πρόσφυγες από το καμπ ζητώντας να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, να ανοίξουν οι πόλεις και τα σύνορα. Οι πρόσφυγες καλωσόρισαν την παρέμβαση με ενθουσιασμό ενώνοντας τις φωνές τους με τις δικές μας για ελευθερία. Από τις σημαντικότερες στιγμές η έξοδος των προσφύγων στην πύλη του στρατοπέδου όπου φώναξαν τα αιτήματα τους για χαρτιά και αξιοπρεπής συνθήκες διαβίωσης”.

“Το Σάββατο 17/10 πήγαμε στο στρατόπεδο του Κατσικά το οποίο είναι σε καραντίνα από τις 6 Οκτώβρη, δεύτερη μέσα σε δυο μήνες”, μας είπε η Αρετή από την ΚΕΕΡΦΑ Ιωαννίνων. “Όπως μας κατήγγειλαν οι πρόσφυγες δεν τους δίνεται φαγητό και εξαρτώνται από κόσμο εκτός στρατοπέδου στο να τους φέρει αφού δεν τους επιτρέπουν να βγουν να ψωνίσουν. Τα παιδιά πλέον δεν πάνε σχολείο αλλά τους γίνεται μάθημα μέσα στο στρατόπεδο. Τα βασικά αιτήματα που βάζουν είναι να τους δοθούν χαρτιά (για πολλούς έχει βγει ότι τα δικαιούνται εδώ και 5 μήνες αλλά έχει παγώσει η διαδικασία) και η δυνατότητα να μάθουν ελληνικά ώστε να δουλέψουν. Αν και η καραντίνα δυσκολεύει τα πράγματα, θα βάλουμε στο πρόγραμμά μας στόχο να οργανώσουμε επόμενη κινητοποίηση”.

Ο Παντελής, από την ΚΕΕΡΦΑ Ξάνθης, περιέγραψε στην Εργατική Αλληλεγγύη: “Στο πλαίσιο του αντιρατσιστικού διημέρου της ΚΕΕΡΦΑ, αντιπροσωπεία της τοπικής επιτροπής Ξάνθης επισκεφτήκαμε το πρώην στρατόπεδο Ασημακοπούλου, στην ανατολική είσοδο της Καβάλας, στο ύψος του Περιγιαλίου. Περίπου χίλιοι πρόσφυγες, κυρίως πολυμελείς οικογένειες (πάνω από 500 παιδιά) από το Αφγανιστάν, τη Συρία, την Παλαιστίνη, τη Ροτζάβα, ζουν εκεί σε μονόχωρες κατασκευές ΠΡΟΚΑΤ (ακόμη και ανά δέκα άτομα). Για όλο αυτό τον κόσμο δεν υπάρχει ούτε γιατρός, ούτε φάρμακα, μόνο δύο νοσοκόμες. Τα δωμάτια είναι γεμάτα κοριούς και στον αύλειο χώρο υπάρχουν φίδια. Μας είπαν ότι ένα παιδί έχασε το πόδι του από τσίμπημα φιδιού”.

Καμία πρόσβαση

“Πολλά παιδιά του δημοτικού, ιδιαίτερα αυτά που μεταφέρθηκαν τους τελευταίους μήνες από άλλα στρατόπεδα (κυρίως από τη Μόρια) δεν έχουν ακόμα καμία πρόσβαση στη δημόσια εκπαίδευση. Αλλά όπως είναι γνωστό ούτε τμήματα ένταξης υπάρχουν, με αποτέλεσμα τα παιδιά που πηγαίνουν στο γυμνάσιο να δυσκολεύονται στα μαθήματα. Οι πρόσφυγες έχουν ανάγκη νομικής υποστήριξης και σίγουρα θα χρειαστούν ζεστά ρούχα για το χειμώνα. Πάνω απ’ όλα όμως χρειαζόμαστε ένα δυνατό κίνημα αλληλεγγύης για να κλείσουμε όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, να ζήσουμε μαζί στις ίδιες γειτονιές, σε σπίτια κανονικά και να παλέψουμε μαζί για να ξηλώσουμε το ρατσισμό”.

“Εξόρμηση στη δομή που διαμένουν πρόσφυγες στην Άλλη Μεριά Βόλου πραγματοποίησε η τοπική ΚΕΕΡΦΑ το Σάββατο 17/10. Εκεί διαμένουν 70 περίπου πρόσφυγες από τη Συρία, το Βόρειο Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Σομαλία που προσπαθούν να τελειώσουν τις διαδικασίες για να τους χορηγηθεί άσυλο”, σημειώνει ο Τάσος, από την ΚΕΕΡΦΑ Βόλου.

“Πάνω σε αυτό ήταν και ο βασικός προβληματισμός τους. Κάποιοι βρίσκονται στη δομή ένα ή και δύο χρόνια και δεν τους έχει χορηγηθεί άσυλο. Αλλά και τα μέσα για να το επιτύχουν. Για να τρέξουν τη διαδικασία πρέπει να μεταβεί όλη η οικογένεια στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη και δεν έχουν τα χρήματα να το κάνουν. Επίσης, δεν υπάρχουν αρκετοί δικηγόροι για να εξετάσουν τόσες υποθέσεις. Τέλος, μας μίλησαν για τα καθημερινά ζητήματα που αντιμετωπίζουν. Δεν έχουν όλοι ΑΜΚΑ, για παράδειγμα, και δεν έχουν γιατρούς να τους επισκέπτονται ενώ υπάρχουν παιδιά που χρειάζονται ειδική επίβλεψη. Παίρνουν πολύ λίγα χρήματα, έχουν έλλειψη σε ρούχα και δεν μπορούν να μεταβούν εύκολα στο Βόλο λόγων των λίγων δρομολογίων αστικού.

Από την μεριά μας μιλήσαμε για την πολιτική της Ελλάδας και της ΕΕ που ευθύνονται για αυτή την κατάσταση. Για το νόμο για τους αιτούντες άσυλο που πέρασε πέρυσι η ΝΔ πέρυσι αλλά και γενικότερα για τη σκλήρυνση της ρατσιστικής πολιτικής. Τέλος, δώσαμε την εικόνα της καταδίκης των ναζί και του κινήματος που το επέβαλε. Και πως έτσι πρέπει να συνεχίσουμε για τα δικαιώματα των προσφύγων,για άσυλο, χαρτιά, στέγη”.

Η Δήμητρα, από την ΚΕΕΡΦΑ Βορείων Προαστίων της Αθήνας, περιγράφει: “Το στρατόπεδο της Μαλακάσας άνοιξε πριν λίγες ημέρες ύστερα από πάνω από 5 εβδομάδες υγειονομικού αποκλεισμού. Γύρω στα 20 μέλη από τις τοπικές επιτροπές ΚΕΕΡΦΑ των Βορείων προαστίων, ανάμεσά μας ο Τζοχόβα, πρόσφυγας από την Κόρινθο, επισκεφτήκαμε τους πρόσφυγες που ζουν εκεί. Τους μεταφέραμε το μήνυμα του θριάμβου στη δίκη της Χρυσής Αυγής και την εικόνα του διεθνούς κινήματος που από τη Γαλλία μέχρι την Ελλάδα παλεύει ενάντια στις πολιτικές της ΕΕ φρούριο και διεκδικεί χαρτιά και στέγη για όλους και όλες. 

Η αστυνομία για μια ακόμη φορά επιχείρησε να μας εμποδίσει να προσεγγίσουμε την πύλη του στρατοπέδου. Οι ίδιοι οι πρόσφυγες όμως, με μπροστάρισσες δεκάδες γυναίκες, ανέτρεψαν αυτόν τον σχεδιασμό, βγαίνοντας μαζικά από το στρατόπεδο και πλησιάζοντάς μας μόλις είδαν το πανό της ΚΕΕΡΦΑ και την Εργατική Αλληλεγγύη. Η φωτογραφία της διαδήλωσης έξω από το Εφετείο στο πρωτοσέλιδο εντυπωσίασε και γέμισε χαρά τους πρόσφυγες. 

Πήραν την κινητοποίηση στα χέρια τους, φωνάζοντας οι ίδιες συνθήματα με την ντουντούκα και μετατρέποντας την επίσκεψη σε μια πανηγυρική συγκέντρωση, που συνδύαζε τη χαρά που άνοιξε το στρατόπεδο και μπορέσαμε να ξανασυναντηθούμε -καθώς με δεκάδες από αυτούς τους ανθρώπους έχουμε διαδηλώσει μαζί στις 8 Μάρτη, στις 26 Ιούνη και σε άλλες κινητοποιήσεις- και την οργή για τις ρατσιστικές πολιτικές της κυβέρνησης και της ΕΕ φρούριο. Πολλοί κατήγγειλαν στην Εργατική Αλληλεγγύη τις άθλιες συνθήκες του στρατοπέδου και ιδιαίτερα την έλλειψη υγειονομικής περίθαλψης.

Η Φ., ανήλικη πρόσφυγας που έχει διαδηλώσει στην Αθήνα πολλές φορές, φώναξε μέσα από τη ντουντούκα 'Open the borders – Open the cities' ενώ και άλλες γυναίκες πήραν τον λόγο ξεσηκώνοντας τον κόσμο με το γνωστό σύνθημα ‘Αζαντί – λευτεριά'. Η Μ., άλλη μια ανήλικη πρόσφυγας που έχει πρωτοστατήσει στην οργάνωση της συμμετοχής των προσφύγων από τη Μαλακάσα στις μεγάλες διαδηλώσεις, μας είπε ότι τις επόμενες μέρες δεκάδες προσφυγόπουλα ετοιμάζονται να κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας μέσα στο στρατόπεδο για να τα αφήσουν να πάνε σχολείο, τώρα που έληξε η καραντίνα. Ήταν η εικόνα ενός κόσμου που διψάει για δράση, που θέλει να παλέψει μαζί με τους ντόπιους ενάντια στον αποκλεισμό και τις ρατσιστικές πολιτικές. Και δίνει σε όλες και όλους μας δύναμη για να παλέψουμε ώστε το σύνθημα 'Αζαντί' να γίνει πράξη.

Την επόμενη ημέρα, στην πανηγυρική συνέλευση της ΚΕΕΡΦΑ συμμετείχαν δυο πρόσφυγες που γνωρίσαμε σε αυτήν την κινητοποίηση”.

Ο Δημήτρης από την ΚΕΕΡΦΑ Πετραλώνων υπογραμμίζει: “Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης είναι χώροι που αυτή τη περίοδο βράζουν. Και μεταφορικά και κυριολεκτικά. Το Σάββατο βρεθήκαμε στο καμπ προσφύγων στον Ελαιώνα. Καθώς πλησίαζε η διαδήλωση οι πρόσφυγες χτυπώντας την περίφραξη του καμπ στέλνανε το μήνυμα ότι η κατάσταση εσωτερικά δεν αντέχεται. Στη είσοδο του καμπ οι προσφυγομάνες με τα παιδιά μας ζητούσαν να τους βγάλουμε έξω, να τους ελευθερώσουμε από τη φυλακή γιατί δεν έχουν τίποτα, ούτε γιατρούς, ούτε ρούχα, ούτε καθαρό φαΐ. 

Στην κινητοποίηση συμμετείχε κόσμος από τις γειτονιές γύρω από το στρατόπεδο, συνδικαλιστές, φοιτητές και πρόσφυγες. Πήραν το λόγο στη ντουντούκα η Τάνια Βριζάκη, κοινοτική σύμβουλος με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, ο Μάριος Ναθαναηλίδης, φοιτητής γεωπονικής, Γιάννης Μαραβελάκης από την ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Λεϊλά, Αιγύπτια πρόσφυγας και ο Σουάν Ιρακινός πρόσφυγας που κάλεσε στην κινητοποίηση των προσφύγων την Τρίτη στο Σύνταγμα για να διεκδικήσουν άσυλο.

Να ανοίξουν τα Camp

Κοινός τόπος των τοποθετήσεων είναι ότι η έμπνευση της νίκης του αντιφασιστικού κινήματος στην καταδίκη των νεοναζί, δίνει τον τόνο για να κερδίσουμε ότι τα καμπ θα ανοίξουν και οι πρόσφυγες θα μπουν στις πόλεις, στις γειτονιές, στα σχολεία, στα νοσοκομεία. Το αυτονόητο δηλαδή κόντρα στη κυβέρνηση που θέλει να τους φυλακίσει σε άθλια στρατόπεδα συγκέντρωσης από τη Μυτιλήνη μέχρι τον Ελαιώνα. Θα συνεχίσουμε τη μάχη μαζί τους πρόσφυγες για να τους ελευθερώσουμε από τις φυλακές που χτίσανε για να 'λύσουν' το προσφυγικό”.

Η Μαρία, από την ΚΕΕΡΦΑ Πειραιά, ανέφερε: “Με τη συμμετοχή μελών της ΚΕΕΡΦΑ από την Νίκαια, τα Νότια και τον Πειραιά αλλά και αλληλέγγυων, έγινε πορεία από το πάρκινγκ του Σχιστού προς την κεντρική είσοδο του στρατοπέδου. Για πρώτη φορά ήταν κλειστή ακόμα και η σιδηρόφρακτη πόρτα. Εκεί σταματήσαμε και απευθύναμε χαιρετισμό στους πρόσφυγες και τους είπαμε ότι στηρίζουμε τα αιτήματά τους για να βγουν από αυτή την κατάσταση. Οι πρόσφυγες άρχισαν να χειροκροτάνε και να φωνάζουν συνθήματα. Ζήτησαν να πάρουν τον λόγο στη συγκέντρωση αλλά δεν τους το επέτρεψε η αστυνομία. 

Ένας πρόσφυγας μίλησε για τα προβλήματα που έχουν επιδεινωθεί λόγω του κορονοϊού. Είναι κλεισμένοι 40 μέρες και δεν υπάρχουν τρόφιμα, δεν διαθέτει γιατρό το στρατόπεδο κλπ. Αν και δεν μπορέσαμε να μιλήσουμε τετ α τετ, κάναμε ανακοίνωση σε τρεις γλώσσες -στη μία μας βοήθησε πρόσφυγας από την ίδια την αντιπροσωπεία της ΚΕΕΡΦΑ ο οποίος ζει πλέον στην πόλη- ενημερώνοντας ανάμεσα στα άλλα και για τη μεγάλη νίκη απέναντι στη Χρυσή Αυγή. Επιστρέψαμε στο πάρκινγκ επίσης με πορεία. Εκεί μαζεύτηκαν οικογένειες προσφύγων που και αυτοί φώναζαν συνθήματα”. 

“Με μεγάλη συμμετοχή από μέλη της ΚΕΕΡΦΑ στα Δυτικά προάστια, συμμετείχαμε στην καμπάνια της Κίνησης για ανοικτές πόλεις για τους πρόσφυγες, να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών, στα καμπ Σκαραμαγκά και Ελευσίνας”, είπε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Κώστας από την ΚΕΕΡΦΑ Περιστερίου. “Το μεσημέρι του Σαββάτου πάνω από είκοσι άτομα μέλη της ΚΕΕΡΦΑ, ντόπιοι και μετανάστες από τις γειτονίες των δυτικών συγκεντρωθήκαμε έξω από το στρατόπεδο του Σκαραμαγκά με πανό ‘Πόλεις ανοικτές, σχολεία ανοικτά για την προσφυγιά', σημαίες και ντουντούκα, φωνάζοντας αντιρατσιστικά συνθήματα ενάντια στην κυβέρνηση. Από τους πρόσφυγες που συγκεντρώθηκαν στην είσοδο ενημερωθήκαμε για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στο στρατόπεδο, τις ελλείψεις σε φαγητό, την απαγόρευση εξόδου πριν τις επτά το απόγευμα και δώσαμε ραντεβού για επόμενη παρέμβαση ώστε να οργανώσουμε μαζί την διεθνή κινητοποίηση της ΚΕΕΡΦΑ. 

Σε αντίστοιχο κλίμα συνεχίσαμε για το καμπ της Ελευσίνας, όπου η υποδοχή από τους πρόσφυγες ήταν εντυπωσιακή. Πολλές οικογένειες προσφύγων, από το Ιράκ και την Συρία με μικρά παιδιά (δυο εκ των οποίων είναι ασυνόδευτα), μας υποδέχτηκαν βγαίνοντας έξω από το στρατόπεδο και ανοίγοντας την συζήτηση, μας είπαν ότι ενώ οι συνθήκες είναι λίγο καλύτερες από τους πρόσφυγες που ζουν σε σκηνές, τα παιδιά τους που πηγαίνουν στα σχολεία της Ελευσίνας δεν καταλαβαίνουν την γλώσσα, με αποτέλεσμα να μην μαθαίνουν ουσιαστικά τίποτα, επίσης όσοι αρρωσταίνουν στο καμπ δεν τους επιτρέπεται να πάνε σε νοσοκομείο αλλά και να αντιμετωπίζουν συνεχώς συλλήψεις στις εξόδους τους, καθώς οι αιτήσεις τους για να πάρουν χαρτιά απορρίπτονται συνεχώς.

Σαν πρώτη δράση που βάζουμε άμεσα να οργανώσουμε μαζί τους, είναι ότι με τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών της Ελευσίνας να βοηθήσουν ώστε στις τάξεις που υπάρχουν προσφυγόπουλα να γίνεται μετάφραση των μαθημάτων στην γλώσσα τους. Η παρέμβαση μας στα καμπ θα συνεχιστεί για να οργανώσουμε μαζί την καμπάνια για την διεθνή κινητοποίηση στις 20 Μάρτη, αλλά και για να κλείσουμε οριστικά τα στρατόπεδα και να ανοίξουμε τις πόλεις και τις γειτονιές μας για όλους”.

 

17/10, Καμπ Ελευσίνας. Φωτό: ΚΕΕΡΦΑ Περιστερίου

 

17/10, Στρατόπεδο Ασημακοπούλου, Καβάλα. Φωτό: ΚΕΕΡΦΑ Ξάνθης


ΚΕΕΡΦΑ-ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ 
ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣΙΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΕΝΩΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ 
 
Κοινή ανακοίνωση,10/10/2020 

Με μεθόδους Ν.Μανωλάδας απάντησε αφεντικό σε μετανάστη εργάτη που ζήτησε τα λεφτά του στο Βαρθολομιό. 

Ο μετανάστης εργάτης γης Μπιλάλ Οντίν την Κυριακή 18/10 το πρωί στο Βαρθολομιό Ηλείας ζήτησε από το αφεντικό του που του χρωστούσε 5.000 ευρώ να τον πληρώσει. Ο γιός του αφεντικού προχώρησε σε άγριο ξυλοδαρμό, συνεχίζοντας την γνωστή παράδοση των ρατσιστών αφεντικών της Ν.Μανωλάδας, όταν έβαψαν τα φραουλοχώραφα με το αίμα των εργατών γης που απαιτούσαν τα δεδουλευμένα. Τον μετέφεραν χωρίς τη θέληση του από το κατάστημα τους όπου πουλάνε πατάτες σε χωράφι και τον χτύπησαν εκεί. 

Ο εργάτης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται με χτυπήματα στο κεφάλι, στο πρόσωπο και το σώμα.

Οι μέθοδοι των αφεντικών τύπου Ν. Μανωλάδας όχι μόνο δεν έχουν εξαλειφθεί αλλά καλά κρατούν, εκβιάζοντας ιδιαίτερα τους μετανάστες εργάτες χωρίς χαρτιά να δουλεύουν εξοντωτικά ωράρια και να πληρώνονται όποτε επιθυμεί το κάθε αφεντικό. 

Καλούμε τα συνδικάτα, τα Εργατικά Κέντρα Ηλείας, Αμαλιάδας, Πύργου και Πάτρας, τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών και το αντιρατσιστικό κίνημα που οργάνωσε τη μεγάλη κινητοποίηση στη Ν. Μανωλάδα, να καταδικάσουν τη ρατσιστική εργοδοτική επίθεση κατά του μετανάστη εργάτη, να απαιτήσουν την τιμωρία του δράστη και την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων μεροκάματων. 

Είναι ώρα να μπει τέλος στην ομηρία χιλιάδων μεταναστών εργατών γης και να νομιμοποιηθούν εδώ και τώρα όλοι.

 

Ο Μπιλάλ Οντίν μετά την επίθεση

 

Πρόσφυγες από το Ιράκ συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της ΕΕ την Τρίτη 20/10 το πρωί διεκδικώντας τα δικαιώματά τους. Φωτό: Ρόμπερτ Γκάις