Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Οι αμερικάνικες εκλογές: Σημαδεμένες από το κίνημα ενάντια στον ρατσισμό

Αντιρατσιστική διαδήλωση στη Φιλαδέλφεια. Φωτό: Charles Fox

Την περασμένη Δευτέρα, ο Γουόλτερ Γουάλας, 27 χρόνων, έπεφτε νεκρός από τις σφαίρες της αστυνομίας. Λίγα μέτρα μακριά από το σπίτι του, σε μια μαύρη γειτονιά της Δυτικής Φιλαδέλφεια, μπροστά στα μάτια της μάνας του. 

Μόλις μια εβδομάδα πριν τις αμερικάνικες εκλογές, μια νέα εν ψυχρώ δολοφονία μαύρου από μπάτσους, αναζωπύρωσε τη φωτιά που καίει στις ΗΠΑ το τελευταίο εξάμηνο.

Το Black Lives Matter κίνημα ξαναβγήκε στους δρόμους φωνάζοντας το όνομα του δολοφονημένου και συγκρούστηκε με την αστυνομία. Η απάντηση από τη μεριά των αρχών ήταν το κατέβασμα της Εθνοφρουράς. Μόνο την Πέμπτη συνελήφθησαν περισσότεροι από 90 διαδηλωτές.

Η μάνα του Γουάλας λέει ότι ο γιος της υπέφερε από ψυχολογικά προβλήματα. Όταν δολοφονήθηκε βρισκόταν σε κρίση. Οι μπάτσοι που τον πυροβόλησαν παραμένουν στο σώμα. Η μόνη “τιμωρία” ήταν ότι μπήκαν σε δουλειές γραφείου. Η Ένωση Αστυνομικών υπερασπίστηκε τα μέλη της ότι “έκαναν τη δουλειά τους κρατώντας ασφαλή τη γειτονιά”. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι “δεν μπορούμε να αφήσουμε τον όχλο να κάνει κουμάντο” και συνέχισε λέγοντας ότι “η κυβέρνηση στέκεται περήφανα στο πλευρό της αστυνομίας και είναι έτοιμη αν της ζητηθεί να παρέχει οποιαδήποτε βοήθεια για τον τερματισμό των ταραχών”. Ο ίδιος ο Τραμπ μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στην Αριζόνα είπε ακόμα πιο ξεδιάντροπα ότι στη Φιλαδέλφεια έχουν βγει στο δρόμο “βίαιες συμμορίες και υποστηρικτές του Μπάιντεν”. 

Άδειασμα Μπάιντεν

Ο Τραμπ το 2016, είχε κερδίσει την, κρίσιμη για το εκλογικό αποτέλεσμα, πολιτεία της Πενσυλβάνια χρησιμοποιώντας τη ρητορική περί ασφάλειας. Τώρα υπολείπεται στις δημοσκοπήσεις κατά 6 μονάδες. Όπως φάνηκε καμιά ασφάλεια δεν υπήρξε στις γειτονιές της Φιλαδέλφεια, όταν η αστυνομία μπορεί να δολοφονεί μέρα μεσημέρι. Βέβαια και ο Μπάιντεν άδειασε τον αντιρατσιστικό ξεσηκωμό λέγοντας ότι “δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη βία και το πλιάτσικο”. 

Ωστόσο η δολοφονία του Γουάλας και το ξέσπασμα που ακολούθησε ξύπνησε μνήμες από το παρελθόν. Η γειτονιά του Κομπς Κρικ όπου δολοφονήθηκε ο Γουάλας έχει γνωρίσει από τα πιο εξωφρενικά επεισόδια ρατσιστικής κρατικής καταστολής. Το 1985 το αμερικάνικο κράτος έφτασε να τη βομβαρδίσει από αέρος, σε μια επιχείρηση εξόντωσης της Μαύρης οργάνωσης ΜOVE, αφήνοντας πίσω 11 νεκρούς, μεταξύ αυτών πέντε παιδιά, κι 61 κατεστραμμένα σπίτια. Και δεν ήταν το τελευταίο επεισόδιο. Το 2014 ένας ντελιβεράς θα τραυματιζόταν σοβαρά από τα περίστροφα των αστυνομικών. Το 2016, 109 αστυνομικές σφαίρες θα άφηναν νεκρό τον 32χρονο μαύρο Κρίστοφερ Σόουελ. Σύμφωνα με την Ένωση για τα Πολιτικά Δικαιώματα, το 82% των αστυνομικών ελέγχων στους δρόμους της Φιλαδέλφεια γίνονται σε μαύρους. 

“Ο κόσμος στη γειτονιά έχει από παλιά πολύ οδυνηρή και τραυματική σχέση με την αστυνομία. Χρειάζεται δουλειά για να αρχίσουν οι λειτουργοί του νόμου να αντιμετωπίζουν τους κατοίκους της σαν ανθρώπινα όντα” ήταν η δήλωση της μαύρης δημοτικής συμβούλου, Τζέιμι Γκοτιέ, μετά τη δολοφονία του Γουάλας.