Συνεντεύξεις
Νοσοκομεία: Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη

Γιάννης Κούτρας

Συνέντευξη με τον Γιάννη Κούτρα

 

Είσαι γιατρός στο Ιπποκράτειο αλλά και σαν μέλος του Δ.Σ της ΕΝΙΘ θα έχεις συνολική εικόνα της Υγείας στη Θεσσαλονίκη. Ποια είναι η κατάσταση των νοσοκομείων; 

Η Θεσσαλονίκη είναι στα κόκκινα. Ο αριθμός των κρουσμάτων πολλαπλασιάζεται ραγδαία κι ο μόνος λόγος που τα επίσημα νούμερα παραμένουν τριψήφια είναι γιατί δεν γίνονται καθολικά τεστ. Όπου έγιναν μαζικά τεστ τα θετικά στον covid 19 έφταναν στο 10%. Τα δημόσια νοσοκομεία φτάνουν και ξεπερνούν τα όριά τους. Στο Ιπποκράτειο, μετά την εφημερία του Σαββάτου νοσηλεύονται 95 ασθενείς παρότι η κλινική covid έχει χωρητικότητα 35 κρεβατιών. Σχεδόν ο τριπλάσιος αριθμός απ' όσο μπορεί να σηκώσει, κι αυτό στις δύο τελευταίες εφημερίες. Έγινε ένα έκτακτο σχέδιο επέκτασης στα 100 κρεβάτια, αλλά δεν υπάρχει το προσωπικό. Την Κυριακή για παράδειγμα τους 95 ασθενείς τους περιέθαλπταν ένας ειδικός γιατρός και δύο ειδικευόμενοι. 

Το ίδιο και χειρότερα ισχύει στα άλλα νοσοκομεία της πόλης. Στο Παπανικολάου η κλινική covid έχει επεκταθεί σε τρεις ορόφους και στην εφημερία το καλύπτουν 2 ειδικοί γιατροί και 3 ειδικευόμενοι. Στην εφημερία του Παπαγεωργίου γέμισε η κλινική covid, το ίδιο και τα 18 κρεβάτια που επιτάχτηκαν άρον άρον και κάποιοι ασθενείς έμειναν στη βραχεία νοσηλεία. Τα ίδια και στο ΑΧΕΠΑ. Εν ολίγοις όλα τα νοσοκομεία της πόλης έχουν γεμάτες της κορονοκλινικές τους και φυσικά δεν θα σταματήσουν να έρχονται κι άλλοι. Περιμένουμε να δούμε την αντίδραση των διοικήσεων. Αυτό που ήδη έχει ξεκινήσει και θα επεκταθεί είναι μαζικές μετακινήσεις προσωπικού στις κορονοκλινικές, διάλυση των άλλων κλινικών και μετατροπή των νοσοκομείων σε νοσοκομεία μιας νόσου. Ταυτόχρονα έχουν αναβληθεί όλα τα τακτικά χειρουργεία και τα ραντεβού. Αυτό σημαίνει αύξηση της νοσηρότητας και τις θνητότητας από άλλες αιτίες. Μόνο όσοι έχουν λεφτά θα μπορούν να καταφεύγουν στην ιδιωτική Υγεία, γεγονός που δείχνει και το πόσο ταξική είναι η αντιμετώπιση της κυβέρνησης. Επίσης αυξάνεται ο αριθμός των συναδέλφων που νοσεί από κορονοϊό. Στο Ιπποκράτειο μετρήσαμε 13 κρούσματα, χωρίς να δίνει επίσημη εικόνα η διοίκηση, ούτε καν στο σωματείο. Στο Παπανικολάου πάνω από 30 συνάδελφοι. Πολύ περισσότερα τα κρούσματα μεταξύ συναδέλφων στο ΑΧΕΠΑ. Στο αντικαρκινικό Θεαγένειο είχαμε 10 κρούσματα. Στο Παπαγεωργίου μόνο τις τελευταίες μέρες είχαμε πάνω από 16 κρούσματα μεταξύ των οποίων 5 γιατροί και 3 νοσηλεύτριες-ες στην κορονοκλινική. Στο ΨΝΘ μετράμε 4 κρούσματα στο προσωπικό. Κι όλα αυτά θα αυξηθούν τις επόμενες ημέρες. Σε αυτά τα κρούσματα θα πρέπει να υπολογίσουμε κι έναν πολλαπλάσιο αριθμό συναδέλφων που μπαίνει σε καραντίνα. Άρα μιλάμε για νοσοκομεία που έχουν να αντιμετωπίσουν μια τεράστια αύξηση ασθενών την ίδια στιγμή που το ήδη ελάχιστο προσωπικό συνεχώς μειώνεται. 

Ποια είναι τα μέτρα που θα έπρεπε να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση; 

Τα μέτρα έπρεπε να έχουν παρθεί. Ακόμα και τώρα που ξέφυγε η κατάσταση αυτό που πρέπει να γίνει πρώτα απ’ όλα είναι άμεσες μαζικές προσλήψεις υγειονομικών και μονιμοποιήσεις των συμβασιούχων. Δυστυχώς ο Μητσοτάκης στο διάγγελμά του δεν είπε τίποτα επ' αυτού. Δεύτερον η επίταξη της ιδιωτικής Υγείας. Δεν είναι δυνατόν την ώρα που τα δημόσια νοσοκομεία ασφυκτιούν να υπάρχουν άλλα ιδιωτικά δίπλα που ζητούν χιλιάρικα για να σε περιθάλψουν. Όλες τους οι υπηρεσίες -αν είμαστε όπως λένε σε “κατάσταση πολέμου”- θα πρέπει να μπουν στην υπηρεσία της δημόσιας Υγείας. Τρίτον χρειάζονται ευρύτερα μέτρα που έχουν να κάνουν με τις συνθήκες διαβίωσης της εργατικής τάξης. Να ενισχυθούν οι συγκοινωνίες για να μην συνωστίζεται ο κόσμος. Ειδικά στη Θεσσαλονίκη αυτό είναι μεγάλο ζήτημα. Στα σχολεία να γίνουν προσλήψεις και να φτιαχτούν μικρότερα τμήματα με 15 παιδιά, να εφαρμοστούν τα απαραίτητα μέτρα στους χώρους δουλειάς όπως στα εργοστάσια όπου οι συνθήκες είναι ανεξέλεγκτες. Και προφανώς τα μαζικά τεστ, η άμεση ιχνηλάτηση όλων των επαφών και η ασφαλής και επαρκής απομόνωση των θετικών κρουσμάτων που δεν εφαρμόστηκαν πουθενά, ούτε καν στα δημόσια νοσοκομεία. 

Πως σχολιάζεις τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση; 

Η κυβέρνηση αδιαφορεί για τη δημόσια Υγεία, για τις ζωές των απλών ανθρώπων. Τώρα μόλις ανακοίνωσαν λοκντάουν στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες. Το ότι κατέληξαν ξανά σε αυτό δείχνει ότι απέτυχαν με ό,τι έκαναν μέχρι τώρα. Παίρνουν τυφλά μέτρα χωρίς κανένα σχεδιασμό κι επιμένουν να μην κάνουν τίποτα για την κατάσταση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Κι αφού τους ξέφυγε η κατάσταση τώρα είναι σε πανικό. Νομίζουν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν μια πανδημία με ανόητες απαγορεύσεις και καταστολή. Επιμένουν σε αυτή. Στοχοποιούν τη νεολαία, την πολιτική δράση και τους αγώνες. Αυτές είναι οι επιλογές τους γιατί οι προτεραιότητές τους είναι το κέρδος, η επιχορήγηση των φίλων τους μιντιαρχών, η σπατάλη στις αγορές πολεμικών εξοπλισμών. Ενώ για την Υγεία το έργο της κυβέρνησης είναι μείωση δαπανών και λιγότερο προσωπικό από πέρυσι. 

Το κίνημα των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία πως πρέπει να απαντήσει; 

Στο Ιπποκράτειο καλούμε σε συνέλευση την Παρασκευή 6/11. Στόχος μας είναι σαν Συντονιστικό Νοσοκομείων στις 12 Νοέμβρη να προχωρήσουμε σε μια νέα πανελλαδική ημέρα δράσης για τη δημόσια Υγεία, όπου θα γίνουν κινητοποιήσεις των υγειονομικών και συμπαραστατών τους στην πύλη κάθε νοσοκομείου. Η ΕΝΙΘ κινείται σε παρόμοια κατεύθυνση. Έχουμε την επιτυχημένη εμπειρία της 7ης Απρίλη. Από την αρχή της πανδημίας οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία μετράμε εφτά μεγάλες πανελλαδικές απεργιακές κινητοποιήσεις και μια σειρά κατά τόπους. Έτσι θα συνεχίσουμε και θα κλιμακώσουμε. Είδαμε το επιτυχημένο παράδειγμα των εργαζόμενων του Αγ.Σάββα που ξεσηκώθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Η οργή είναι μεγάλη. Σε κάθε νοσοκομείο θέλουμε να σημάνει ξεσηκωμός για να πετύχουμε μέτρα που θα σώσουν το ΕΣΥ και όλο τον κόσμο. Θέλουμε με αυτό τον τρόπο να δώσουμε κι απάντηση στην αντίληψη που προσπαθούν να επιβάλουν οι διοικήσεις και η κυβέρνηση, που λέει “τρέχτε τώρα, δουλεύετε και μη μιλάτε”. Είμαστε στην πρώτη γραμμή και γι' αυτό έχουμε και την καλύτερη εικόνα για το τι πρέπει να γίνει, αλλά και τη δύναμη για να το επιβάλουμε. 

Ο Γ. Κούτρας μίλησε στον Στέλιο Μιχαηλίδη