ΤΟ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΚΙΝΗΜΑ: Οι εργάτες της ΔΕΗ έχουν τη δύναμη

Η συγκέντρωση έγινε στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην Χαλκοκονδύλη. Ο δρόμος αποδείχτηκε μικρός για να χωρέσει τους διαδηλωτές που απλώθηκαν στην Πατησίων και την Γ' Σεπτεμβρίου περιμένοντας να ξεκινήσει το συλλαλητήριο. Στην κορυφή, γερανοί και φορτηγά της ΔΕΗ οδηγούσαν την πορεία.

Ολα τα Σωματεία της ΓΕΝΟΠ συμμετείχαν με τα πανό και τα συνθήματα τους. “Θέλουμε να αποτρέψουμε τα σχέδια των κυβερνώντων να ξεπουλήσουν την επιχείρηση του ελληνικού λαού διότι αυτό θα φέρει πολλά δεινά”, μας είπε ο Κωνσταντίνος Θεοχάρης, πρόεδρος του Σωματείου Ενέργειας 'Η Ενωση', χειριστής εκσκαφέα, “Οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες όπως οι πολύτεκνοι, οι άνεργοι, οι αγρότες μας δε θα έχουν τα σημερινά φτηνά τιμολόγια. Η χώρα θα είναι εξαρτώμενη ενεργειακά. Αν θέλουν κάποιοι να δουν αν οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ είναι ρετιρέ, ας έρθουν μια βόλτα εκεί που γίνεται η παραγωγή ενέργειας, να δει σε τι συνθήκες δουλεύουμε. Το καλοκαίρι με 40 βαθμούς θερμοκρασία και το χειμώνα με μείον 20. Αν πιάσεις με γυμνά χέρια τα μηχανήματα, αφήνεις πάνω κομμάτια από τη σάρκα σου. Ας κάνουν τον κόπο όλοι αυτοί που συμβουλεύουν για την πώληση της επιχείρησης να έρθουν να δουν. Θα συνεχίσουμε μέχρι τέλος. Οι μόνοι που δεν φταίμε είμαστε εμείς οι εργαζόμενοι. Οσα πήραμε τα κερδίσαμε, τα δικαιούμαστε και είναι και πολύ λίγα”.

Τεχνογνωσία

“Στόχος μας είναι να μην ξεπουληθεί η ΔΕΗ, να μη δώσουν το 17%, να μην μετοχοποιηθεί, να μην ιδιωτικοποιηθεί”, συνέχισε ο Ηλίας Στογιάννης, οργανωτικός γραμματέας του Σωματείου, “Κατεβήκαμε εκατοντάδες εργαζόμενοι σήμερα από την Κοζάνη για να είμαστε στο συλλαλητήριο της ΓΕΝΟΠ. Ιδιώτες στη ΔΕΗ σημαίνει τρεις και τέσσερις φορές ακριβότερο ρεύμα. Οι εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους. Θα χαθεί τεχνογνωσία. Θα συνεχίσουμε με πιο δυνατούς αγώνες”.

Χιλιάδες εργαζόμενοι είχαν έρθει κυριολεκτικά από κάθε γωνιά της χώρας, Πελλοπόννησο, Μακεδονία, Θράκη, Θεσσαλία, Στερεά, Ηπειρο, Κρήτη και άλλα Νησιά. “Εχουμε έρθει από τα Τρίκαλα, τη Λάρισα, Καρδίτσα, όλη τη Θεσσαλία”, μας είπε ο Δημήτρης Στραπάτσας, εναερίτης από τα Τρίκαλα, “Οι κινητοποιήσεις μας αφορούν όλο το λαό για φτηνή ενέργεια, για να μην εξαρτάται η χώρα από πολυεθνικές. Για να ξεπληρώσει τα γραμμάτια της στο ΔΝΤ, η κυβέρνηση κάνει πόλεμο εναντίον μας. Μας λένε υψηλόμισθους όταν έχουμε να πάρουμε αυξήσεις από το 1992, όταν έχουμε 13-14 μέσο όρο νεκρούς το χρόνο, όταν αντιμετωπίζουμε πολλές επαγγελματικές ασθένειες χωρίς να είμαστε στα ΒΑΕ. Και τώρα, τα λεφτά που μας έκοψαν πήγαν στους μετόχους όχι στο δημόσιο. Μας δίνουν υπερωρίες χωρίς να το επιλέξουμε, δουλεύουμε 12 και 13 και 14 ώρες τη μέρα ενώ θα μπορούσαν με τα ίδια λεφτά να πάρουν πέντε χιλιάδες κόσμο και έτσι να βοηθήσουν τους ανέργους, αλλά και να βελτιώσουν τα οικονομικά της χώρας γιατί αυτοί οι νέοι εργαζόμενοι θα φορολογούνταν. Οι απεργίες μπορούν να ξεκινήσουν ανά πάσα στιγμή και θα είναι καθοριστικές. Ολα τα σωματεία είναι ενωμένα”.

Δεκάδες ήταν οι Ομοσπονδίες, τα Σωματεία και τα Εργατικά Κέντρα από όλη τη χώρα που δήλωσαν τη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους της ΔΕΗ, ενώ μήνυμα αλληλεγγύης έστειλε και η πρωτοβουλία “Ενα καράβι για τη Γάζα”.

Φτάνοντας στο Σύνταγμα, η πορεία ενώθηκε με τους δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές που για πρώτη φορά εκείνο το απόγευμα συγκεντρώνονταν για να διαμαρτυρηθούν για τα μέτρα της κυβέρνησης.

Χειροκροτήματα

Τα πορτοκαλί καπέλα και σημαίες των εργαζόμενων της ΔΕΗ έδωσαν χρώμα στη συγκέντρωση, ενώ, όταν οι γερανοί της ΔΕΗ ύψωσαν το γιγάντιο πανό “Εμείς δεν πουλάμε και δεν πουλιόμαστε” μπροστά στο υπουργείο Οικονομικών, τα χειροκροτήματα έπεφταν βροχή.

“Τη φυλάμε - δεν την πουλάμε”, ήταν το ευρηματικό σύνθημα στο πανό του Πανελλήνιου Συλλόγου Προσωπικού Ασφάλειας ΔΕΗ. “Να ξεκαθαρίσω ότι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τους εργαζόμενους σε εταιρίες σεκιούριτι, έχουμε πρόβλημα με το εργασιακό καθεστώς που υπάρχει σε αυτές τις εταιρίες που είναι καθεστώς δουλοπάροικου και ευνοεί τα κέρδη των εργολάβων”, μας είπε ο Αριστοτέλης Βασιλάκης, πρόεδρος του Συλλόγου. “Εχουν μπει τέτοιες εταιρίες σεκιούριτι στη ΔΕΗ εδώ και χρόνια με παράνομους και αδιαφανείς τρόπους. Ημασταν πάντα απέναντι σε αυτή τη λογική γιατί η είσοδος αυτών των συνεργείων στο δημόσιο είναι ο δούρειος ίππος για να καταστρατηγηθούν οι εργασιακές σχέσεις. Καταφέραμε αρκετές φορές να το παγώσουμε αλλά με το σταμάτημα των προσλήψεων σιγά σιγά σαν ειδικότητα εξαφανιζόμαστε.

Σήμερα η κινητοποίηση δεν αφορά μόνο τους υπαλλήλους της ΔΕΗ, αφορά όλους τους εργαζόμενους. Παρά τα προβλήματα του συνδικαλισμού, η ΔΕΗ είναι κάτι πολύ μεγάλο, κάνει πολλές επενδύσεις και μεγάλα έργα κι αυτά τα πράγματα δεν έχουν τιμή. Το 17% πάει να πουληθεί για 500 εκατομμύρια περίπου, τη στιγμή που ένα εργοστάσιο της ΔΕΗ μπορεί να αξίζει ενάμιση δισεκατομμύριο. Η πώληση της ΔΕΗ είναι δηλαδή ξεπούλημα. Σήμερα η ΓΕΝΟΠ δείχνει μεγάλη δύναμη, ότι έπεισε τους εργαζόμενους της ΔΕΗ. Θα συνεχίσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να μη θιγεί η κοινωνία. Στόχος μας δεν είναι να κόψουμε το ρεύμα του κόσμου, αλλά αν χρειαστεί το ρεύμα του υπουργού θα το κόψουμε”.

Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ έστειλαν στην κυβέρνηση και τους φίλους της το μήνυμα ότι δε θα αφήσουν κανέναν ιδιώτη να απλώσει χέρι στη ΔΕΗ. Η ηγεσία της ΓΕΝΟΠ πρέπει τώρα να κάνει το μήνυμα πράξη. Κηρύσσοντας τις 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες που έχει υποσχεθεί και συντονίζοντας τον αγώνα της με όλες τις ΔΕΚΟ που αυτή τη στιγμή βγαίνουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, η ΓΕΝΟΠ έχει τη δύναμη να νικήσει.

Διαβάστε επίσης

Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο - Οι εργαζόμενοι ενάντια στο “σινάφι των τραπεζιτών”

Φίλκεραμ – Τζόνσον

ΟΤΕ – Όχι στο ξεπούλημα

ΛΙΜΑΝΙΑ – Όχι στο ξεπούλημα

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Κλιμάκωση, συντονισμός, οργάνωση στη βάση - το τρίπτυχο της ΕΠΑΣΣ. Συνέντευξη με τον Τάσο Αναστασιάδη, συντονιστή της ΕΠΑΣΣ

ΕΥΑΘ - Κάτω τα χέρια από το νερό

ΕΑΣ