Καταστολή
Χρυσοχοΐδη παραιτήσου!

30/10, Έξω από τα γραφεία του ΣΕΚ. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Η αστυνομική επιδρομή στα γραφεία του ΣΕΚ ασφαλώς δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο περιστατικό αυτές τις μέρες. Ακριβώς επειδή βρισκόμαστε στη συγκεκριμένη συγκυρία, η συμπαράσταση ήταν άμεση και υπογραμμίζει όλα τα ζητήματα που ανοίγουν.

Στην ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ τονίζεται ότι: «Η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη-Χρυσοχοΐδη δίνει το πράσινο φως για τέτοιες προκλητικές επιθέσεις. Μετά τα αίσχη της αστυνομίας στο μεγαλειώδες αντιφασιστικό συλλαλητήριο της 7 Οκτώβρη, η αστυνομία του Χρυσοχοΐδη δεν «μπορεί» να βρει τον φυγόδικο ναζί Παππά αλλά ξέρει πολύ καλά να στοχοποιεί αντιφασίστες, πρόσφυγες και μετανάστες, αγωνιστές και αγωνίστριες της Αριστεράς. Η κλιμάκωση των αγώνων της εργατικής τάξης και της νεολαίας μέχρι τη νίκη θα είναι η απάντηση».

Η ανακοίνωση από την Αριστερή Συσπείρωση επίσης καταλήγει: «Μετά την καταστολή του μεγαλειώδους αντιφασιστικού συλλαλητηρίου της 7ης Οκτώβρη η αστυνομία συνεχίζει να στοχοποιεί αυτούς που αποκάλυψαν τον ρόλο των φασιστών της ΧΑ και τις σχέσεις ΧΑ Κράτους. Η τρομοκρατία δεν θα περάσει».

Το ΜέΡΑ25 προσθέτει ότι: «Η επίθεση στο ΣΕΚ θυμίζει άλλες εποχές». 

Πιο αναλυτική, η καταγγελία της ΚΕΕΡΦΑ δίνει την εικόνα των συνδέσεων: «Οι επιθέσεις της ΕΛΑΣ στην αντιφασιστική πορεία στις 7 Οκτώβρη, στην μαθητική πορεία, στους απεργούς γιατρούς, στα γραφεία του ΣΕΚ, με ενορχηστρωτή τον Χρυσοχοίδη, τον άνθρωπο που του “ξέφυγε” από την σύλληψη ο υπαρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, δεν θα μείνουν αναπάντητες. Είναι οι ίδιοι που καταδιώκουν πρόσφυγες και αλληλέγγυους στη πιο βρώμικη δολοφονική ρατσιστική εκστρατεία που υπερασπίζονται Βελόπουλοι και Μπογδάνοι.

Ο Μπογδάνος που διαδήλωνε πριν από λίγο καιρό δίπλα – δίπλα με τον Κασιδιάρη στην πλατεία Βικτωρίας ενάντια στους πρόσφυγες, κατέθεσε ερώτηση στον Χρυσοχοΐδη στην Βουλή με τα εξής ερωτήματα: γιατί η αστυνομία δεν διέλυσε την μαθητική διαδήλωση στις 22 Οκτώβρη και για ποιο λόγο δεν διαλύθηκε η συγκέντρωση προσφύγων από το Ιράκ με την στήριξη της ΚΕΕΡΦΑ».

Είναι γεγονός ότι στα υπόγεια της δεξιάς πολυκατοικίας, μέσα κι έξω από τη ΝΔ, όλα τα ακροδεξιά κυκλώματα αναζητούν με μανία τρόπους να αξιοποιήσουν τη «θεωρία των δυο άκρων» για να ισοσκελίσουν την καταδίκη της Χρυσής Αυγής με επιθέσεις στην Αριστερά. Ο Χρυσοχοΐδης τους δίνει την καλύτερη ευκαιρία με τις ρατσιστικές εξορμήσεις της αστυνομίας σε βάρος μεταναστών και προσφύγων. Και αποθρασύνονται όταν ο Μακρόν ξεσηκώνει την Ευρώπη κατά των μεταναστών με ισλαμική καταγωγή.

Η οδός Αναξαγόρα όπου βρίσκονται τα γραφεία του ΣΕΚ είναι γεμάτη από μαγαζιά μεταναστών. Απέναντι από τα γραφεία λειτουργεί Τζαμί όπου έρχονται πλήθος μετανάστες να προσευχηθούν και συχνά για να κηδέψουν νεκρούς συγγενείς και φίλους. Πενήντα μέτρα πιο πέρα βρίσκεται το Ρομάντζο, χώρος φιλόξενος για τη νεολαία με τις συναυλίες που οργανώνει. Αστυνομικοί έλεγχοι και μπλόκα στην Αναξαγόρα είναι μια συστηματική ρατσιστική πρακτική που το ΣΕΚ έχει καταγγείλει ξανά και ξανά. 

Η σύνδεση των επιθέσεων στην Αριστερά με την ρατσιστική ισλαμοφοβική εκστρατεία που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτό τον καιρό έχει διεθνείς διαστάσεις. Στη Γαλλία, η Λεπέν απαιτεί λυντσάρισμα της Αριστεράς και η κυβέρνηση του Μακρόν ανταποκρίνεται στοχοποιώντας όχι μόνο τις οργανώσεις των μεταναστών αλλά και τους συμπαραστάτες τους, από την επαναστατική αριστερά μέχρι την κοινοβουλευτική, ακόμη και το ΓΚΚ και τον Μελανσόν.  Στη Βρετανία, η αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη βαφτίζεται «αντισημιτισμός» και αυτή η λαθροχειρία φτάνει μέχρι τη διαγραφή του Κόρμπιν από το Εργατικό κόμμα.

Σύντροφοι και συντρόφισσες που αντιμετωπίζουν τέτοιες εκστρατείες έκφρασαν άμεσα τη συμπαράστασή τους στο ΣΕΚ μεταφράζοντας την καταγγελία για την επίθεση στα γραφεία του στα γαλλικά, στα αγγλικά, στα γερμανικά:

«Polizeiterror gegen Sozialisten in Griechenland! Solidaritet mit Panos Garganas und der SEK». «Solidarity with the Greek comrades of SEK (Socialist Workers Party) who suffered an attack by the Greek Police today at their offices in Athens».  «30/10/20 - Attaque de la police contre les bureaux du SEK (Parti Socialiste Ouvrier)».

Ευχαριστούμε θερμά όλους και όλες που έστειλαν μηνύματα αλληλεγγύης άμεσα και μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μαζί μπορούμε να βάλουμε τέρμα και σε αυτή την εκστρατεία. Όπως λέει  και το σύνθημα των διαδηλωτών ενάντια στην αστυνομική βία στη Νιγηρία «Η δύναμη του κόσμου είναι πιο μεγάλη από τη δύναμη αυτών που κατέχουν την εξουσία».

Πάνος Γκαργκάνας

Σήμερα Παρασκευή 30 Οκτώβρη και ώρα 5μμ ομάδα αστυνομικών αποτελούμενη από τρία οχήματα και πολλές μηχανές επιχείρησε να προσαγάγει τον σ. Παντελή Παναγιωτακόπουλο, μέλος της Κ.Ε, από την είσοδο των γραφείων του κόμματος στην οδό Αναξαγόρα 14Α.

Στις διαμαρτυρίες συντρόφων για το γεγονός οι αστυνομικοί απάντησαν με απειλές και προπηλακισμούς. Έριξαν στο έδαφος τον σ. Πάνο Γκαργκάνα, διευθυντή της εφημερίδας Εργατική Αλληλεγγύη και απείλησαν με επίδειξη όπλου τον σ. Γιώργο Πίττα, δημοσιογράφο της ΕΑ.

Κάτω από την πίεση της επιμονής πολλών συντρόφων και της δημοσιότητας από φωτογραφίσεις και βιντεοσκοπήσεις, η αστυνομία αποχώρησε αφού πρώτα έκοψαν κλήση στον σ. Π.Παναγιωτακόπουλο για μη χρήση μάσκας!

Είναι φανερό ότι η επίθεση αυτή εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της πολιτικής Χρυσοχοϊδη-Μητσοτάκη που μετά την επίθεση στο μεγαλειώδες αντιφασιστικό συλλαλητήριο της 7 Οκτώβρη στοχοποιεί αντιφασίστες, αντιρατσιστές, πρόσφυγες και μετανάστες.

Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα

Λίγες μέρες μετά τη λήξη της δίκης της Χ.Α. φαίνεται ότι κάποιοι ενοχλούνται έντονα με το αποτέλεσμά της και το δείχνουν απροκάλυπτα. Η ΕΛ.ΑΣ. των κ.κ. Μητσοτάκη και Χρυσοχοίδη αντί να ψάχνει για τον φυγόποινο Παππά, αντί έστω να επιτηρεί τα εναπομείναντα γραφεία της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, επιτηρεί και αποκλείει τα γραφεία του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος, παρεμποδίζει τη λειτουργία τους, αναστατώνει τη γειτονιά με παρουσία τριών αυτοκινήτων, πολλών μηχανών και δεκάδων επιδεικτικά οπλισμένων αστυνομικών χωρίς λόγο, ασκεί βία σε μέλη του Σ.Ε.Κ. που διαμαρτύρονται, ερευνά τα πολιτικά έντυπα που μεταφέρουν, απειλεί με προσαγωγή όσους τολμούν να βιντεοσκοπούν και να φωτογραφίζουν τον τρόπο με τον οποίο ασκούν την εξουσία τους και τελικά εκδικείται με πρόστιμο 150 ευρώ για δήθεν μη χρήση μάσκας ένα μέλος του Σ.Ε.Κ. που βγήκε με τις προκηρύξεις του κόμματός του για να ανέβει στο μηχανάκι του που ήταν παρκαρισμένο 10 μέτρα έξω από την πόρτα των γραφείων του Σ.Ε.Κ. στην οδό Αναξαγόρα 14.

Όλα αυτά, που έγιναν την Παρασκευή 30/10/2020 περί τις 17.00, προκύπτουν από τα βίντεο και τις φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο και τις καταγγελίες του Σ.Ε.Κ. και άλλων πολιτικών δυνάμεων και αντιφασιστικών οργανώσεων. Και έτσι το Σ.Ε.Κ. που όπως αποδείχθηκε στη δίκη υπήρξε στόχος της Χ.Α. με επανειλημμένες επιθέσεις στα γραφεία και σε μέλη του, και στη συνέχεια κεντρική δύναμη του αντιφασιστικού κινήματος, τώρα δέχεται και την επίθεση της αστυνομίας που φαίνεται να θέλει να καλύψει το κενό αυτών που οδηγήθηκαν στη φυλακή. προστίθεται ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα που ξεκίνησε από τη βίαιη διάλυση με χημικά και με ψευδείς προφάσεις του μεγαλειώδους συλλαλητηρίου στις 7/10/2020.

Καταγγέλλουμε τη συμπεριφορά αυτή και ζητάμε έστω και για τους τύπους την πειθαρχική της διερεύνηση, αν και είμαστε σίγουροι ότι δεν πρόκειται να γίνει, όπως άλλωστε για τόσες και τόσες αστυνομικές αυθαιρεσίες των τελευταίων μηνών, καθώς και για τις διασυνδέσεις αστυνομικών με την ίδια τη Χ.Α.

Αλλά σημασία έχει να καταδικαστεί από την κοινωνία, όπως και ήδη γίνεται από την κατακραυγή που ξεσηκώνεται. Γιατί δεν συγχωρείται καμία επανάπαυση, ακόμα και τώρα.

Όσοι νομίζουν ότι αυτοί που πάλεψαν και πέτυχαν να αναδειχθεί η εγκληματική δράση της Χ.Α. θα ανεχθούν ένα αστυνομικό κράτος που θα συνεχίζει "νόμιμα" το έργο της και το επιδιώκουν, γρήγορα θα έχουν την τύχη της.

Αθήνα, 1/11/2020

Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χ.Α.
Δημήτρης Ζώτος
Θανάσης Καμπαγιάννης
Κώστας Παπαδάκης
Κώστας Σκαρμέας