Εργατικό κίνημα
Νοσοκομεία: Στάση εργασίας και συγκεντρώσεις στις πύλες στις 12 Νοέμβρη

Απεργία Νοσοκομειακών 15 Οκτώβρη

Τοπικές μορφές δράσης στα Νοσοκομεία με ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 8.00 – 10.00 και ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στις πύλες αποφάσισε η ΠΟΕΔΗΝ για τις 12 Νοέμβρη.

Ακολουθεί η απόφαση της Ομοσπονδίας:

"ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Τα Νοσοκομεία και οι Εργαζόμενοι δοκιμάζονται από την πανδημία λόγω των χρόνιων παθογενειών που αντιμετωπίζουν. Προσαρμόζουν τη λειτουργία τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας με μεγάλη επικινδυνότητα.

Νέες κινητοποιήσεις.
Έχουμε επισημάνει πολλές φορές τις παθογένειες του Συστήματος Υγείας που προέρχονται από την ελλιπή στελέχωση και χρηματοδότηση.

Είχαμε επισημάνει από το πρώτο κύμα της πανδημίας ότι η μετατροπή του Συστήματος στην αντιμετώπιση μίας νόσου του κορωνοϊού αυξάνει την νοσηρότητα από άλλες παθήσεις.
Στο πρώτο κύμα της πανδημίας υπήρχαν συγκεκριμένα Νοσοκομεία αναφοράς που νοσήλευαν περιστατικά κορωνοϊού, υποστηριζόμενα και από ΜΕΘ. Τώρα τα περισσότερα Νοσοκομεία έχουν αναπτύξει κλίνες κορωνοϊού πολλές φορές χωρίς να πληρούν τους κανόνες ασφαλείας. Ύποπτα κρούσματα νοσηλεύονται στον ίδιο χώρο με κίνδυνο διασποράς του ιού. Γίνεται σύμπτυξη κατάργηση κλινικών προκειμένου να αναπτυχθούν κλινικές κορωνοϊού με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται ράντζα και να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς.

Πολλά από τα Νοσοκομεία δεν διαθέτουν μοριακούς αναλυτές για την διενέργεια εργαστηριακών τεστ για κορωνοϊό. Καθυστερούν να εκδοθούν 1 έως 3 ημέρες και έτσι δεν διεκπεραιώνονται έγκαιρα με κίνδυνο διασποράς.
Με βάση το υγειονομικό πρωτόκολλο τεστ κάνουν μόνο στους ασθενείς που πρόκειται να χειρουργηθούν ή είναι ύποπτα κρούσματα. Οι εργαζόμενοι δεν υποβάλλονται σε τακτικά τεστ κορωνοϊού παρά μόνο όσοι επιστρέφουν από άδεια και όσοι ήρθαν σε επαφή με θετικά κρούσματα. Σε πολλές περιπτώσεις δεν ισχύει η καραντίνα στους υγειονομικούς που ήρθαν σε επαφή με θετικά κρούσματα. Χρειάζονται περισσότερα μέσα ατομικής προστασίας.

Παρά τις δεσμεύσεις ακόμη δεν υπάρχει εξέλιξη με την ένταξή μας στα ΒΑΕ. Η Επιτροπή πήρε παράταση ενός μήνα και θα ολοκληρώσει το έργο της τέλος Νοεμβρίου.

Υπερβολική η απόφαση για αναστολή των χειρουργείων σε τέτοιο υψηλό ποσοστό 80% και η σταδιακή μετατροπή των ΜΕΘ μόνο για περιστατικά κορωνοϊού. Θα αυξήσουν την νοσηρότητα από άλλες παθήσεις. Πολλοί ασθενείς που βρίσκονται σε λίστα αναμονής για χειρουργεία πάνω από ένα χρόνο τα οποία με την συγκεκριμένη απόφαση αναβάλλονται επ’ αόριστο.

Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, τα Νοσοκομεία χρειάζονται άμεσα και άλλες προσλήψεις προσωπικού. Από τις 50 κλίνες ΜΕΘ του Νοσοκομείου Σωτηρία δωρεά της Βουλής των Ελλήνων λειτουργούν μόνο οι 15 με δανεικό προσωπικό από άλλα Νοσοκομεία. Η μετατροπή των Γενικών ΜΕΘ, των καρδιοχειρουργικών μονάδων, των αιθουσών ανάνηψης, των χειρουργικών αιθουσών σε ΜΕΘ κορωνοϊού θέτει σε κίνδυνο ζωές ασθενών αφού διασωληνωμένα περιστατικά θα νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους αναμένοντας κλίνες ΜΕΘ.

Η αναστολή των κανονικών αδειών σε αυτή τη φάση αναδεικνύει για άλλη μια φορά όπως και στο πρώτο κύμα τις ελλείψεις προσωπικού καθότι 45.000 είναι οι κενές οργανικές θέσεις στο σύστημα.

Οι συμβασιούχοι υπάλληλοι βρίσκονται σε διαρκή ομηρία καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και θα πρέπει να μονιμοποιηθούν.

Προγραμματίζουμε:
• ΠΈΜΠΤΗ 12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ τοπικές μορφές δράσης στα Νοσοκομεία με ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 8.00 – 10.00 και ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στις πύλες των Νοσοκομείων.

• Αρχές ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ κινητοποίηση με ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 8.00 – 11.00 και ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ με αίτημα αιχμής την ΕΝΤΑΞΗ ΜΑΣ στα ΒΑΕ που θα καθοριστεί σε νέα συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν.

• Συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση που θα αποφασιστεί από την ΑΔΕΔΥ για τα εργασιακά και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ"

Η απεργιακή απόφαση της ΠΟΕΔΗΝ ήρθε μετά από πρόταση του Συντονιστικού Νοσοκομείων που κυκλοφόρησε την παρακάτω ανακοίνωση:

"Απέναντι στην πανδημία, ασπίδα η δύναμη των αγώνων μας

ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΩΡΑ!
ΕΠΙΤΑΞΗ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ!

Μόνο οργή και αγανάκτηση προκάλεσε το διάγγελμα του Μητσοτάκη. Λουκέτο στην εστίαση, μάσκες παντού και για την ουσία ούτε λέξη. Καμία πρόσληψη στο ΕΣΥ, καμία αλλαγή στα σχολεία με τα συνωστισμένα πολυπληθή τμήματα, στη συχνότητα δρομολογίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, κανένα μέτρο στα εργοστάσια που δεν έχουν δυνατότητα τηλεργασίας. Μπόλικη δόση ατομική ευθύνης αλλά και κούνημα δακτύλου για τις κριτικές απέναντι στους "ειδικούς" επιστήμονές τους. Όλα αυτά την στιγμή που εξελίσσονται η εκτίναξη του αριθμού των κρουσμάτων και όσων χρειάζονται νοσηλεία σε κοινά κρεβάτια ή ΜΕΘ. Με το ΕΣΥ να έχει ξεπεράσει τα όρια του, (στην αρχή ακόμα του χειμώνα) και την εμφάνιση πολλών κρουσμάτων σε εργαζόμενους δημοσίων νοσοκομείων αλλά και νοσηλευόμενων.

Η κυβέρνηση έξι μήνες τώρα δεν έκανε τίποτα! Τρέχει να προλάβει το φούντωμα της πανδημίας, με μπαλώματα και ξεχαρβαλώνοντας την συνολική λειτουργία της δημόσιας περίθαλψης. Με την μετατροπή, ανοιχτά ή μουλωχτά των νοσοκομείων σε μονάδες μιας νόσου, καταργώντας ή συγχωνεύοντας κλινικές και τμήματα, με τις μετακινήσεις προσωπικού από ήδη αποδυναμωμένες μονάδες υγείας για να καλύψουν τα κενά, με την οδηγία που καταργεί το 80% των χειρουργείων, με την αισχρή μεταχείριση του υγειονομικού προσωπικού με καραντίνα 7 ημερών και όχι 14μερη όπως ισχύει για όλους τους άλλους, με την απουσία οργάνωσης της πρόληψης και προστασίας, με συνεχή τεστ και πάνω από όλα με την πριμοδότηση και την κερδοσκοπία του Ιδιωτικού τομέα.

Ξέρουμε πολύ καλά ότι για τα κρούσματα μέσα στα νοσοκομεία δεν φταίει ότι οι υγειονομικοί πάμε στις ταβέρνες, αλλά ότι δουλεύουμε ο ένας πάνω στον άλλο, με εξαντλητικές βάρδιες, χωρίς ρεπό, χωρίς τους αναγκαίους χώρους, αποστάσεις και φυσικά χωρίς να πραγματοποιούνται μαζικά τεστ ανά τακτικά χρονικά διαστήματα. Όλα αυτά συνεπικουρούνται από τις μεθοδεύσεις των διοικήσεων να αποκρύπτουν κρούσματα, να μην βγάζουν σε καραντίνα όσους θα έπρεπε γιατί θα κλείσουν ολόκληρα τμήματα. Ο Μητσοτάκης όμως με τους "ειδικούς" του κεντράρει στην εστίαση και όχι στους μαζικούς εργασιακούς χώρους.

Με αυτά τα βήματα φτάσαμε στο μεγαλύτερο αντικαρκινικό νοσοκομείο της χώρας, στον «Άγιο Σάββα» να μετράμε πάνω από είκοσι κρούσματα σε εργαζόμενους και περίπου δέκα σε νοσηλευόμενους, με τη μία ογκολογική κλινική να κλείνει και να βγαίνουν σε καραντίνα πολλοί συνάδελφοι.

Χρειάστηκε να ξεσηκωθεί το νοσοκομείο με την οργάνωση του σωματείου για να υποχρεωθούν διοίκηση, ΥΠΕ και Υπουργείο σε μία μέρα να βρίσκουν 1200 rapid test για όλο το προσωπικό, να έρθουν τα συνεργεία του Δήμου για απολύμανση και να βγαίνουν περισσότεροι συνάδελφοι σε καραντίνα. Μόνο μετά από αυτόν τον ξεσηκωμό υποχρεώθηκε ο Κικίλιας να υποσχεθεί τακτικά τεστ για όλους τους υγειονομικούς. Αντίστοιχες εικόνες έρχονται από πολλά σημεία δυστυχώς, είκοσι κρούσματα στο ΑΧΕΠΑ, είκοσι τέσσερα στο Παπανικολάου Θεσσαλονίκης. Στα Ιωάννινα που μέσα σε ένα μήνα φτάσανε από μία κλινική για covid19 να φτιάξουν έξι, φτάσανε με τη σωρεία των περιστατικών να τα μεταφέρουν σε άλλα νοσοκομεία του νομού.

Τρία μέτρα μπορούν να αλλάξουν ριζικά την πορεία της πανδημίας: Πρώτον μαζικές μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ εδώ και τώρα, τουλάχιστον δεκαπέντε χιλιάδων. Δεύτερο, επίταξη χωρίς αποζημίωση των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων. Τρίτο, μέχρι 15 μαθητές στα τμήματα, προσλήψεις στα σχολεία, αύξηση δρομολογίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, προστασία σε όλους τους χώρους δουλειάς, μαζικά τεστ, άδειες και ρεπό.

Ο τρόπος για να τα κερδίσουμε είναι η απεργιακή σύγκρουση. Οργανώνουμε σε όλα τα νοσοκομεία παραστάσεις διαμαρτυρίας συγκροτώντας επιτροπές αγώνα και καλώντας τα σωματεία μας. Δεν μας εμποδίζουν οι κάθε λογής φιλοκυβερνητικές δυνάμεις που έχουν βάλει στον πάγο τις κινητοποιήσεις, τάχα μου για την «ασφάλεια». Ξέρουμε ότι την ασφάλεια την περιφρουρούν οι διεκδικήσεις μας για ουσιαστικά μέτρα προστασίας.

Το ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ Νοσοκομείων ρίχνει όλες του τις δυνάμεις πανελλαδικά για οργάνωση συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας σε κάθε νοσοκομείο, κέντρο υγείας αυτήν την εβδομάδα. Καλούμε στις 12 Νοέμβρη τα πρωτοβάθμια σωματεία, τις Ενώσεις Νοσοκομειακών γιατρών, την ΠΟΕΔΗΝ και την ΟΕΝΓΕ με πρωινές δίωρες στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις στις πύλες των νοσοκομείων μας, σε μία πανελλαδική ημέρα δράσης που να γίνει το εφαλτήριο για μία πανελλαδική απεργία σεισμό στα τέλη του Νοέμβρη".