Καταπίεση και απελευθέρωση
Επ' αόριστον αναβολή της δίκης των δολοφόνων του Ζακ

6/11, Πρωτοδικείο Αθηνών

Επ' αόριστον αναβολή της δίκης των δολοφόνων του Ζακ αποφάσισε το Β' Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, λόγω “αδυναμίας διεξαγωγής της δίκης”. Η σχετική ΚΥΑ προβλέπει μέχρι 15 άτομα σε κάθε αίθουσα, ενώ η δίκη των δολοφόνων του Ζακ έχει πολύ περισσότερα. Ωστόσο αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία. Πρόκειται για μια εξέλιξη-πρόκληση για την οικογένεια του Ζακ, για το κίνημα, αλλά και για όλη την κοινωνία, να μην μπορεί να βρεθεί μια κατάλληλη αίθουσα και τρόπος να διασφαλιστεί και η συνέχιση της διαδικασίας και η δημοσιότητά της. Η απόδοση δικαιοσύνης παραπέμπεται στο αόριστο μέλλον ενώ ήδη έχουν περάσει πάνω από δυο χρόνια από τη δολοφονία.
 
Η Άννυ Παπαρούσου, συνήγορος πολιτικής αγωγής, δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη: “Τα ζητήματα που τέθηκαν λόγω των περιοριστικών μέτρων λόγω COVID, και που ούτως ή άλλως οδηγούσαν σε μια διακοπή της δίκης, μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με διακοπή και όχι με αναβολή. Την επ' αόριστον αναβολή την αποφάσισε το δικαστήριο. Περιμένουμε ξανά προσδιορισμό της δίκης. Ελπίζουμε να είναι σε χρόνο που μπορεί να γίνει με όλους τους απαραίτητους όρους, μεταξύ αυτών και της δημοσιότητας, που είναι σημαντική σε μια τόσο σοβαρή υπόθεση. Απομακρυνόμαστε, τραγικά πια, από τον εύλογο χρόνο που πρέπει να υπάρχει μεταξύ του γεγονότος και της δικαστικής αντιμετώπισής του. Θα πρέπει να γίνει μεταφορά της δίκης αυτής σε μια μεγαλύτερη αίθουσα ώστε όλοι όσοι θέλουν να παρακολουθήσουν να μπορούν απρόσκοπτα και οι δημοσιογράφοι να μπορούν να την καλύψουν”.
 
Στην είσοδο του Πρωτοδικείου είχαν συγκεντρωθεί σε συμπαράσταση με την οικογένεια του Ζακ και διεκδικώντας δικαιοσύνη μέλη της Πρωτοβουλίας “Στη φυλακή οι δολοφόνοι της Zackie Oh”, της Αντιφασιστικής Συνέλευσης Αμπελοκήπων και άλλοι αγωνιστές και αγωνίστριες.