Η Αριστερά
Μονοήμερο ΣΕΚ: Η πάλη για τον Σοσιαλισμό απάντηση στην πολλαπλή κρίση του συστήματος

7/11, Εξόρμηση στη λαϊκή αγορά στο Περιστέρι που καλούσε τον κόσμο στο μονοήμερο του ΣΕΚ.

Με μεγάλη επιτυχία έγιναν την Κυριακή 8/11 οι τέσσερις συζητήσεις που διοργάνωσε διαδικτυακά το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα, στα πλαίσια του μονοήμερου «Η πολλαπλή κρίση του καπιταλισμού είναι απειλή για την ζωή μας -Παλεύουμε για τον Σοσιαλισμό». Ένα μονοήμερο, αφιερωμένο στην αγαπημένη μας συντρόφισσα Γεωργία Κόφφα, που χάσαμε μόλις δύο μέρες πριν αλλά θα μας συντροφεύει για πάντα στις ιδέες και στους αγώνες για ένα καλύτερο κόσμο.

Παρά το γεγονός ότι η εκδήλωση δεν πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο Τριανόν όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο λόγω της καραντίνας, πάνω από 430 αγωνιστές-τριες συμμετείχαν στη συζήτηση μέσω του zoom ενώ η παρακολούθηση ήταν δυνατή και από πολλούς περισσότερους στο facebook όπου το βίντεο έχει καταγράψει 7,5 προβολές. (μπορείτε να δείτε τις συζητήσεις εδώ: https://tinyurl.com/y6jz7ary). Συμμετείχαν σύντροφοι και συντρόφισσες από δεκάδες γειτονιές της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, την Ξάνθη, τα Γιάννενα, τον Βόλο, την Πάτρα, τα Χανιά, το Ηράκλειο, το Κιλκίς, την Άρτα, την Ικαρία, την Μυτιλήνη, την Λάρισα καθώς και από πόλεις στο εξωτερικό, στην Κύπρο, την Ισπανία, τις ΗΠΑ, την Σουηδία, την Γερμανία, την Βρετανία,  εργαζόμενοι-ες από όλα τα σημεία αιχμής των αγώνων, από τα νοσοκομεία, την εκπαίδευση, τον επισιτισμό, τους δήμους, τα camps, τον πολιτισμό, φοιτητές και μαθητές, άνεργοι και συνταξιούχοι, μέλη των κοινοτήτων Καμερούν, Πακιστάν, Μπαγκλαντές κ.α - 30 από τους οποίους πήραν το λόγο και στη συζήτηση.

Συλλογικά

Συλλογικές παρακολουθήσεις έγιναν σε 23 σημεία στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις. Στο κέντρο της Αθήνας, φοιτητές του ΣΕΚ, μέλη της ΚΕΕΡΦΑ και μετανάστριες καθαρίστριες στο Δήμο Αθήνας που πρόσφατα κέρδισαν με τον αγώνα τους το δικαίωμα τους στην δουλειά, παρακολούθησαν από κοινού το μονοήμερο -με δύο από τις τελευταίες να παίρνουν την κάρτα μέλους του ΣΕΚ. «Είμαστε εδώ οι φοιτητές και παρακολουθούμε την συζήτηση μαζί με τις απολυμένες καθαρίστριες και αυτό είναι ενδεικτικό του τι σημαίνει στην πράξη η ενότητα της νεολαίας με την εργατική τάξη» τόνισε στην παρέμβασή της η Μαρία Καστελιώτη, φοιτήτρια Φιλοσοφικής.

Την πρώτη συζήτηση με θέμα «Πανδημία – “συνομωσία” ή κρίση του καπιταλισμού» άνοιξαν ο Γιώργος Ράγκος, χημικός και η Αργυρή Ερωτοκρίτου, γιατρός και μέλος ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Γεννηματάς στην Αθήνα. Ο μεν πρώτος ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους οι πανδημίες είναι ενδημικές στο καπιταλιστικό σύστημα, η δε δεύτερη το πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, δρώντας εγκληματικά άφησε εδώ και 8 μήνες απροστάτευτο το ΕΣΥ και τα νοσοκομεία χωρίς προσωπικό και εξοπλισμό για να αντιμετωπίσουν το δολοφονικό δεύτερο κύμα της πανδημίας. Ανάμεσα στους ομιλητές που πήραν τον λόγο ήταν ο Γιάννης Κούτρας από το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων Ιπποκρατείου και της ΕΝΙΘ που περιέγραψε τη σκληρή μάχη που δίνουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης για να κρατήσουν τα νοσοκομεία ανοιχτά, με τους εργαζόμενους να  μπαίνουν ο ένας μετά τον άλλο σε καραντίνα και τις κλινικές να μένουν χωρίς προσωπικό – καλώντας στην απεργιακή κινητοποίηση στην πύλη του νοσοκομείου στις 12/11.

Ο Βασίλης Κουκαλάνι, ηθοποιός, μίλησε για τις  μάχες των εργατών της τέχνης να κρατήσουν τον πολιτισμό και τις δουλειές τους ζωντανές ενώ ο Σεραφείμ Ρίζος, δημοτικός σύμβουλος στα Χανιά και εκπαιδευτικός στην ΠΕ μίλησε για την παράλογη και καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης στα σχολεία αναφερόμενος στην «πανηγυρική πανωλεθρία» της Κεραμέως και την αποτυχημένη της απόπειρα να κάνει εκλογές στα υπηρεσιακά συμβούλια κόντρα στους εργαζόμενους, με τη συμμετοχή να κυμαίνεται τελικά στο 3%. 

Η Μαρία Ζαχαρία, γ.γ. του Εργατικού Κέντρου Πειραιά ενημέρωσε ότι πέρα από το ΕΚΑ έχει πάρει απόφαση και το ΕΚΠ για απεργία στις 26 Νοέμβρη, αναφέροντας ότι σε μια σειρά από χώρους εργασίας τα υγειονομικά πρωτόκολλα είτε δεν τηρούνται είτε έχουν βγει κατά παραγγελία των εργοδοτών, κάνοντας λόγο για «υγειονομικές βόμβες» όπως αυτές που ανέδειξε το σωματείο των εργαζομένων για την Cosco στον Πειραιά. «Ο ιός είναι υπαρκτός, η αντιμετώπιση της κυβέρνησης ταξική, βρίσκει ευκαιρία για να περάσει όλες τις νεοφιλελεύθερες επιθέσεις της - και γι’ αυτό και η απεργία στις 26/11 είναι μια πρώτη απάντηση» τόνισε. 

Ο Κώστας Πολύδωρος μέλος ΔΣ στο σωματείο εργαζομένων ιδιωτικών κλινικών Αθήνας τόνισε ότι είναι άμεση και ζωτική ανάγκη να προχωρήσει σήμερα η επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και η κρατικοποίησή τους. Ενώ ο Νίκος Σμπαρούνης, συγκοινωνιολόγος, εργαζόμενος στο ΜΕΤΡΟ ανέφερε ότι «μια αξιοπρεπής συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση προϋποθέτει εφεδρείες που κινητοποιούνται σε έκτακτες καταστάσεις όπως η πανδημία. Υπήρχαν δειγματοληπτικά τέτοιες συνθήκες το 2005, 2007» τόνισε, αναδεικνύοντας την καταστροφή που έχουν φέρει οι μνημονιακές πολιτικές που συνεχίζει η ΝΔ.

«Μισό εκατομμύριο εργαζόμενοι δουλεύουν στον επισιτισμό και η οργή είναι τεράστια, για την κοροϊδία που μας έριξε η κυβέρνηση και η εργοδοσία το καλοκαίρι, γιατί υπάρχουν εργαζόμενοι που είναι για πολλούς μήνες χωρίς καθόλου εισόδημα. Έχουμε να οργανώσουμε τη μαζική συμμετοχή στις 17 Νοέμβρη και στις 26 Νοέμβρη στην απεργία που καλούν τα εργατικά κέντρα» είπε ο Βασίλης Μυρσινιάς εργαζόμενος στον επισιτισμό. Μιλώντας για τις πολιτικές μάχες που είναι μπροστά, η Αφροδίτη Φράγκου τόνισε πως είναι ανάγκη να ενισχυθεί και να απλωθεί σε όλα τα σωματεία ο αγώνας για δικαιοσύνη στον Ζακ που ξεκινάει στα δικαστήρια πατώντας πάνω στα βήματα που οδήγησαν στη νίκη ενάντια στην Χ.Α. 

Τη συζήτηση, με θέμα «Η Αριστερά μετά τις αμερικάνικες εκλογές» άνοιξαν ο Σωτήρης Κοντογιάννης από την Εργατική Αλληλεγγύη και ο Ιάννης Δελατόλας από το Marx21 στις ΗΠΑ και μπορείτε να τις διαβάσετε ολόκληρες στις σελίδες 10-11 αυτού του φύλλου. «Η ήττα του Τραμπ είναι μεγάλη ανακούφιση. Δεν κέρδισε ο Μπάιντεν, έχασε ο Τραμπ. Και έχασε γιατί είχε απέναντί του ένα μεγάλο κίνημα στις ΗΠΑ και παντού. Είναι μεγάλη ανακούφιση για ένα ακόμη λόγο, γιατί έδωσε το μήνυμα στους Μπολσονάρο και στους Ορμπάν ότι ήρθε η ώρα να κάνουν παντού πίσω» τόνισε ο Άγγελος Σπανόπουλος, από το ΔΣ του Σωματείο Τουριστικών Συνοδών στην παρέμβασή του στη συζήτηση.

Διεθνείς

Διεθνείς παρεμβάσεις έγιναν στο μονοήμερο από τον Ντίνο Αγιομαμμίτη από την Εργατική Δημοκρατία στην Κύπρο, τον Χοσάμ ελ Χαμαλάουϊ από τους Επαναστάτες Σοσιαλιστές στην Αίγυπτο και τον Ντενίζ Γκουντγκόρεν από το DSiP στην Τουρκία, στην διεθνιστική αντιπολεμική συζήτηση που έγινε με θέμα «O ιμπεριαλισμός σήμερα και η ελληνοτουρκική κρίση» που είχε κεντρικό ομιλητή τον Πάνο Γκαργκάνα. Ενώ ο Βaba Aye, από τον Σύνδεσμο Σοσιαλιστών Εργατών και Νεολαίας και το CORE («Συμμαχία για την Επανάσταση») έστειλε χαιρετισμό από την εξεγερμένη  Νιγηρία στη συζήτηση με θέμα «Πάλη ενάντια στην κυβέρνηση ΝΔ, Πάλη για τον Σοσιαλισμό» που έκλεισε το μονοήμερο με εισήγηση της Μαρίας Στύλλου. 

«Η δύναμη του λαού είναι μεγαλύτερη από τη δύναμη της εξουσίας» έλεγε το πλακάτ μιας διαδηλώτριας στη Νιγηρία. Είναι εντυπωσιακό ότι 103 χρόνια μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση την επέτειο της οποίας γιορτάζουμε σήμερα -και 47 χρόνια από το Πολυτεχνείο που έρχεται και θα το γιορτάσουμε είτε το θέλουν είτε όχι- ακούγεται ξανά αυτό το σύνθημα στους δρόμους και καθορίζει τις εξελίξεις σε όλο τον κόσμο» είπε στην αρχή της ομιλίας της η Μαρία Στύλλου, τονίζοντας ότι ο εργατικός έλεγχος και το μεταβατικό πρόγραμμα της εργατικής τάξης είναι η μόνη άμεση διέξοδος απέναντι στην απειλή της πολλαπλής κρίσης του συστήματος.   

«Εξαιρετικές ομιλίες, οι οποίες μας βοήθησαν πολύ στο να δούμε τη μεγαλύτερη εικόνα της κατάστασης, πέρα απ' αυτή που βιώνουμε καθημερινά στη χώρα μας» μας είπε ο Ηρακλής Καλογερόπουλος, δάσκαλος μουσικής, που παρακολούθησε το μονοήμερο. «Στην Κυψέλη είχαμε μαζί μας και τον σύντροφό Καταραχιά , ο οποίος περιέγραψε την κατάσταση στο νοσοκομείο του Αγ. Σάββα και το πώς συνεχίζουμε με τη μεγάλη μάχη στις 12 Νοέμβρη, όπου θα απεργήσουμε έξω στις πύλες των νοσοκομείων, για να απαιτήσουμε λεφτά και μόνιμες προσλήψεις για τα νοσοκομεία τώρα» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Βίκυ Βρακά, φοιτήτρια Κοινωνικής Εργασίας στο ΕΛΜΕΠΑ, στην Κρήτη. «Η Μαρία Στύλλου μας έδωσε τεράστια έμπνευση να συνεχίσουμε να παλεύουμε ενάντια στο σύστημα που μας θέλει κλεισμένους και φιμωμένους στα σπίτια μας. Σε καραντίνα να μπει ο Μητσοτάκης και η παρέα του, όχι οι αγώνες μας».