Εκπαίδευση και νεολαία
Δώστε λεφτά για την Παιδεία

5/11, Συγκέντρωση φοιτητικών συλλόγων στο Υπουργείο Παιδείας. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Σε καθεστώς πλήρους λοκντάουν μπαίνουν και τα Πανεπιστήμια, με αναστολή κάθε εκπαιδευτικής διαδικασίας που απαιτεί φυσική παρουσία στο χώρο των σχολών, κλείνουν οι βιβλιοθήκες, ενώ η σίτιση σε διάφορες σχολές περιορίζεται. Αναστέλλεται και η διεξαγωγή εργαστηρίων και οι κλινικές ασκήσεις, ενώ δια ζώσης μαθήματα έχουν να γίνουν από τον περασμένο Μάρτη.

Το φοιτητικό κίνημα δίνει εδώ και καιρό τη μάχη για ανοιχτές σχολές για τη μόρφωση, την πολιτική και την οργάνωση των φοιτητών. Τα τηλεμαθήματα δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη ζωντανή εκπαιδευτική διαδικασία, ενώ αποκλείουν χιλιάδες φοιτητές που δεν έχουν τις δυνατότητες λόγω εξοπλισμού να παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν ισότιμα. Τα περισσότερα εργαστήρια και οι κλινικές ακυρώνονται τελείως, καθώς δεν μπορούν να αντικατασταθούν με μεθόδους εξ' αποστάσεως.

Είναι εγκληματική η ευθύνη του Υπουργείου που δεν προετοίμασε οτιδήποτε, ούτε καν σαν σχεδιασμό, για το πώς θα συνεχίσει η λειτουργία των σχολών. Αντίθετα, τα μόνα μέτρα που έχουν παρθεί είναι για την καταστολή. Προχωρούν στην ίδρυση αστυνομικού σώματος που θα δρα στα πανεπιστήμια, βάζοντας περίφραξη στους χώρους των σχολών και με εγκατάσταση κυκλωμάτων παρακολούθησης.

Ούτε λόγος για προσλήψεις μελών ΔΕΠ και βοηθητικού προσωπικού, διοικητικό και καθαρισμού, για αναβάθμιση αιθουσών και υλικοτεχνικών υποδομών, για παροχή εξοπλισμού στους φοιτητές που δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τηλεμαθήματα. 

Την Πέμπτη 5/11 οργανώθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Παιδείας με τη συμμετοχή φοιτητικών συλλόγων και του ΣΕΚ στις σχολές. Την ίδια μέρα, διαδήλωση έγινε και στην Πάτρα, ενώ την Τρίτη 10/11 συγκέντρωση έξω από την Πρυτανεία του ΑΠΘ πραγματοποίησαν οι εστιακοί φοιτητές μαζί με φοιτητικούς συλλόγους. Η συνέχεια είναι η μεγάλη διαδήλωση του Πολυτεχνείου, με τη νεολαία και την εργατική τάξη μαζί, ενάντια στην κυβέρνηση του Μητσοτάκη, την κυβέρνηση της πανδημίας, της ανεργίας και της καταστολής. 

• Την Παρασκευή 13 Νοέμβρη το ΣΕΚ στις σχολές οργανώνει ανοιχτή συζήτηση “Λεφτά για την Παιδεία, ανοίξτε τις σχολές, όλοι/ες στο Πολυτεχνείο”. Η συζήτηση θα γίνει Αιόλου 47, 5ος όροφος και μέσω zoom (https://tinyurl.com/sekpolytexneio ).