Γράμματα και σχόλια
Μετά τον σεισμό και στις δυο πλευρές του Αιγαίου: Με τη ζωή και όχι με τα κέρδη

Σάμος μετά τον σεισμό

10 ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό στο Αιγαίο, η εργατική τάξη σε Ελλάδα και Τουρκία μετράει τις πληγές της, με τις κυβερνήσεις να μην έχουν δώσει ακόμα ουσιαστική λύση. 114 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Σμύρνη, τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας και πάνω από 1000 τραυματίστηκαν. 36 άνθρωποι νοσηλεύονται ακόμα. 13 κτίρια γκρεμίστηκαν εντελώς, ενώ 3000 υπέστησαν βαριές ζημιές, με αποτέλεσμα πολλές χιλιάδες να έχουν μείνει άστεγοι και να κοιμούνται έξω. Η “λύση” της τουρκικής κυβέρνησης είναι λιγότερες από 4000 σκηνές.

Αντίστοιχα στη Σάμο, δυο παιδιά έχασαν τη ζωή τους καταπλακωμένα από έναν τοίχο, ενώ εκατοντάδες έμειναν άστεγοι/ες και άνεργοι/

ες. Σε πολλά κτίρια που έλαβαν την κίτρινη διαγράμμιση και έχουν επιχειρήσεις στο ισόγειο, οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες συνεχίζουν να πηγαίνουν για δουλειά βάζοντας σε κίνδυνο τις ζωές τους. Στην Ικαρία το οδικό δίκτυο έχει προβλήματα λόγω κατολισθίσεων. Η “λύση” του ελληνικού κράτους αντίστοιχα είναι σκηνές, κοντέινερ και εξαίρεση της Σάμου από το καθεστώς lock down. Ουσία μηδέν. Το Εργατικό Κέντρο Σάμου καλεί σε σύσκεψη στις 11/11, 6.30μμ για την οργάνωση των διεκδικήσεων για την αντιμετώπιση των καταστροφών του σεισμού, ενώ παράλληλα καλεί στην πανεργατική απεργία της 26 Νοέμβρη.

Στο κάλεσμά του το ΕΚΣ, περιλαμβάνει ανάμεσα στα αιτήματα: “Να εξασφαλιστεί στέγη, διατροφή και είδη πρώτης ανάγκης σε όσους χρειάζεται. Να ελεγχθούν όλοι οι εργασιακοί χώροι. Να ελεγχθούν και να αποκατασταθούν όλα τα δημόσια κτίρια. Προτεραιότητα στα σχολεία. Να δοθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα κονδύλια για επισκευές. Άμεσα να αποκατασταθούν οι ζημιές σε υποδομές όπως τα οδικά δίκτυα. Να δοθεί έκτακτο επίδομα 1.000 ευρώ για την κάλυψη των πρώτων άμεσων αναγκών. Καμιά απόλυση εργαζομένου. Να τεθούν σε αναστολή σύμβασης όλοι οι εργαζόμενοι που οι χώροι δουλειάς τους έχουν υποστεί ζημιές ή παραμένουν κλειστοί, ως την αποκατάστασή τους. Να πάρουν αυξημένο επίδομα ανεργίας όλοι οι άνεργοι σε Σάμο και Ικαρία. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας και όλες τις δομές υγείας των νησιών. Να θωρακιστεί το σύστημα υγείας στα νησιά. Απαλλαγή των πληγέντων από εφορία και δάνεια τραπεζών. Κανένας πλειστηριασμός, κατάσχεση, διακοπή ρεύματος, νερού, τηλεφώνου. Μαζικοί έλεγχοι για τον κορονοϊό. Ουσιαστικά μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Να μην κατατεθεί το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που καταργεί εργασιακά δικαιώματα και συνδικαλιστικές ελευθερίες”.

Αφροδίτη Φράγκου

Για τον σεισμό της Παρασκευής 30/10 στη Σάμο, δε γίνεται να μην ξεκινήσεις από τα δύο παιδιά, 15 και 17 χρονών, που σκοτώθηκαν από ερειπωμένο κτίριο που έπεσε πάνω τους ενώ γυρνούσαν από το σχολείο. Και τίποτα άλλο να μην πεις, αρκεί για να καταδείξει τις εγκληματικές πολιτικές που διαλύουν τις δημόσιες υπηρεσίες. Το κόστος για μερικά μεροκάματα στις τεχνικές υπηρεσίες των δήμων που θα μπορούσαν να συντηρούν τα ετοιμόρροπα, και όχι μόνο κτίρια, πως μπορεί να συγκριθεί με το κόστος σε ανθρώπινες ζωές; 

Κάποιες εκατοντάδες σπίτια σε όλο το νησί δεν είναι, έστω και προσωρινά, κατοικήσιμα. Σε ένα χωριό, τα Κοντέϊκα, τα πιο πολλά σπίτια υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Δυο γειτονιές στο Βαθύ εκκενώθηκαν από όλους τους κατοίκους τους. Η κυβέρνηση όλους αυτούς τους ανθρώπους τους έβαλε σε σκηνές που παραχώρησε η Ύπατη  Αρμοστεία του ΟΗΕ, σε κοντέινερ που πήραν από τις «δομές» για τους πρόσφυγες και κάποιους λίγους σε ξενοδοχεία. Τα ξενοδοχεία και το κρατικό χρήμα για τη μίσθωσή τους  προορίζονται για μπάτσους, λιμενικούς, FRONTEX και όλο το κύκλωμα που δολοφονεί, επαναπροωθεί και βασανίζει καθημερινά πρόσφυγες. 

Οι τραυματίες ήταν ευτυχώς μετρημένοι στα δάχτυλα και άντεξε το νοσοκομείο του νησιού. Είναι θέμα τύχης πλέον αν θα βρεις περίθαλψη σε νοσοκομείο.

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι και είναι ώρα να στείλουμε στον αγύριστο τους δολοφόνους της κυβέρνησης Μητσοτάκη και να πετάξουμε στα σκουπίδια τις πολιτικές που βάζουν το κέρδος πάνω από τις ανθρώπινες ζωές και που υπηρετήσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Το Εργατικό Κέντρο και άλλα συνδικάτα έχουν ήδη πάρει θέση για τις ευθύνες της κυβέρνησης και έχουν καταθέσει προτάσεις.

Υ.Γ. Να δω πως θα κάνει τηλεκπαίδευση η Κεραμέως στη Σάμο με αρκετούς μαθητές και καθηγητές στις σκηνές και στα αυτοκίνητα, ενώ δεν τα κατάφερε ούτε στην πρωτεύουσα.

Λουκάς Θεοτοκάτος
αναπληρωτής εκπαιδευτικός, Σάμος

Ανακοίνωση 47 περιβαλλοντικών οργανώσεων

Ενώνουμε τις φωνές μας από τις δύο πλευρές του Αιγαίου.

Στεκόμαστε με αλληλεγγύη απέναντι στις ζωές των ανθρώπων και με σεβασμό στο περιβάλλον.

Στις 30 Οκτωβρίου, το Αιγαίο κλονίστηκε από ένα νέο σεισμό. Κλαίμε με τα ίδια δάκρυα για τις απώλειες κάθε ανθρώπινης ζωής και από τις δύο πλευρές.

Και στις δύο πλευρές του Αιγαίου, κατεστραμμένα κτίρια κατέρρευσαν και καταπλάκωσαν απλούς ανθρώπους. Τα οικονομικά συμφέροντα της κατασκευαστικής βιομηχανίας και η αδιαφορία της κρατικής μηχανής ευθύνονται για αυτήν την καταστροφή και δεν υπάρχει τίποτα «φυσικό» σε αυτή.

Το Ελληνικό και το Τουρκικό κράτος έμεναν τόσα χρόνια αδρανή αντί να επιλέξουν την πρόληψη. Επιλέγουν να ξοδεύουν τεράστια ποσά για να πολεμήσουν μεταξύ τους αντί να δείξουν αλληλεγγύη και συνεργασία.

Συνεχίζουν να σκάβουν το έδαφος για υδρογονάνθρακες, ξεκινώντας από τη Μεσόγειο. Εάν η εξόρυξη υδρογονανθράκων προχωρήσει όπως σχεδιάζουν, μπορεί να υπάρξουν τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε περίπτωση σεισμών, που είναι συνηθισμένοι στην περιοχή μας.

Οι κοινωνίες μας πρέπει να προετοιμαστούν για τους σεισμούς και όχι να τους αγνοούν.

Οι πολιτικές των εξορύξεων που προκαλούν σεισμικές δονήσεις ή πολιτικές που πολλαπλασιάζουν τις συνέπειες ενός σεισμού και αγνοούν τη φύση πρέπει να τερματιστούν.

Ο πόλεμος είναι μεταξύ ζωής και κεφαλαίου, όχι μεταξύ των λαών μας!

Σταματήστε την εξαγωγή υδρογονανθράκων τώρα!

Είμαστε και στις δύο πλευρές του Αιγαίου, με τη ζωή, κι όχι με τα κέρδη!

Αλληλεγγύη και αγώνας!