Γράμματα και σχόλια
Έφυγε ο Νίκος Διαμαντίδης

Έφυγε από τη ζωή στις 8 Νοέμβρη, σε ηλικία 84 ετών ο Νίκος Διαμαντίδης, ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστής και από τα ιστορικά μέλη του κινήματος. Ήταν επίσης συγγραφέας και καλλιτέχνης, έχοντας εκδόσει 10 μυθιστορήματα. Παραμονές της εξέγερσης του Stonewall, ο Νίκος Διαμαντίδης ζούσε στο Σαν Φρανσίσκο, σε μια εποχή που η πλειονότητα των ομοφυλόφιλων, όπως κι ο ίδιος, είχε να αντιμετωπίσει την απόρριψη από την οικογένεια, τον φόβο της απόλυσης, τις συχνές αστυνομικές επιδρομές στα γκέι μπάρ, μια από τις οποίες άναψε το φυτίλι της εξέγερσης.

Λίγους μήνες μετά το Stonewall πήγε στη Νέα Υόρκη και έγινε μέλος του Gay Liberation Front της Νέας Υόρκης, της μαχητικής οργάνωσης που έβαζε στο στόχαστρο όχι μόνο την ομοφοβία, αλλά όλο το σάπιο σύστημα, και πάλευε πλάι πλάι με τα κινήματα απελευθέρωσης των μαύρων, των γυναικών, όλων των καταπιεσμένων. Πήρε μέρος στο πρώτο Pride που έγινε στη Νέα Υόρκη το 1970 και έδωσε μεγάλες μάχες μέσα από τις γραμμές του κινήματος.

Συμπορεύτηκε με τις τρανς πρωτεργάτριες της εξέγερσης και του εκρηκτικού κινήματος που ακολούθησε, τη Μάρσα Τζόνσον και τη Σύλβια Ριβέρα. Στήριζε πάντα τα τρανς δικαιώματα και έλεγε ότι το κίνημα ξεκίνησε από τα τρανς άτομα. Τα τελευταία χρόνια ήταν επίτιμο μέλος της ομάδας Proud Seniors Greece, με την οποία διαδήλωσε στο Pride της Αθήνας το 2018, ενώ την επόμενη χρονιά διαδήλωσε στην 50ή ημέρα υπερηφάνειας στη Νέα Υόρκη.

Όπως έχει δηλώσει σε πρόσφατη συνέντευξή του στο omnia tv: “Δε θέλαμε να μας αποδεχτεί ο κόσμος, όπως ήταν. Θέλαμε να αλλάξουμε τον κόσμο, ώστε να υπάρχει δικαιοσύνη και ελευθερία για όλους”.