Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Έκθεση για τα ρατσιστικά εγκλήματα στoν Έβρο

Θάνατος και βασανιστήρια. Αυτή είναι η εικόνα των στρατιωτικοποιημένων συνόρων του Έβρου, όπου τα αίσχη της κυβέρνησης βγαίνουν στη φόρα ξανά και ξανά, μέσα από δημοσιεύματα, καταγγελίες και έρευνες. Η πρόσφατη έκθεση της οργάνωσης HumanRights360 με τίτλο “Υπερασπίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα σε καιρό στρατιωτικοποίησης των συνόρων”, βασισμένη ανάμεσα σε άλλα και σε προσωπικές μαρτυρίες, αναδεικνύει αυτή την ανατριχιαστική εικόνα. 

Τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια παραβιάζονται κατάφωρα από τις παράνομες επαναπροωθήσεις, των οποίων συνήθως έχει προηγηθεί βασανισμός με γδύσιμο, κράτηση, ξύλο, απειλές, κλοπή προσωπικών ειδών ή και όλα αυτά μαζί. Αυτοί που τα κάνουν αυτά είναι αστυνομικοί με full face και αλεξίσφαιρα, “σαν να πηγαίνουν σε πόλεμο”, όπως λέει μια από τις συγκλονιστικές μαρτυρίες που παραθέτει η έκθεση. Και πραγματικά, περί πολέμου πρόκειται.

“Η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε να αντιμετωπίσει την παρουσία μεταναστών και προσφύγων σαν απειλή, σαν εχθρούς που βάζουν σε κίνδυνο την κυριαρχία της χώρας. Αυτή η επιλογή είναι προφανής από την πρόσφατη απόφαση αγοράς και προμήθειας πυρομαχικών, κρότου λάμψης, δακρυγόνων, καπνογόνων, συνολικής αξίας 2.180.520 ευρώ”, αναφέρει η έκθεση. Όσοι καταφέρουν να περάσουν τον Έβρο κινδυνεύουν με καταδίωξη, η οποία πολλές φορές καταλήγει σε θανατηφόρα τροχαία. Η αστυνομία αρνείται την ευθύνη της γι' αυτούς τους νεκρούς. Παράλληλα, η πολεμική τακτική της κυβέρνησης σημαίνει και άλλες “επενδύσεις”: 27 επιπλέον χιλιόμετρα φράχτη του Έβρου, αγορά δυο Ηχητικών Συσκευών Μεγάλης Εμβέλειας οι οποίες “προκαλούν στο θύμα οδυνηρό πόνο, σοκ, πανικό και αποπροσανατολισμό”. Επιπλέον, πρόσληψη των 400 νέων συνοριοφυλάκων, που έρχονται να προστεθούν σε μια αστυνομική δύναμη που φτάνει τους 1.150.

Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης το γεγονός ότι οι πρόσφυγες πολύ συχνά αντιμετωπίζουν την κατηγορία της “παράνομης εισόδου” με δυσανάλογα βαριές ποινές, πολλές φορές χωρίς αναστολή. Αυτό στην πραγματικότητα σημαίνει ότι είναι η ελληνική κυβέρνηση που παρανομεί, αφού παραβιάζει έτσι κάθε έννοια ασύλου όπως υπαγορεύεται από τις διεθνείς συμβάσεις. Η έκθεση μελετά επίσης το καθεστώς κράτησης και το πόσο έχει επιδεινωθεί λόγω της πανδημίας.

Μπορείτε να διαβάσετε την έκθεση στα Αγγλικά εδώ: tinyurl.com/y6tujtdq