Κλιμάκωση, συντονισμός, οργάνωση στη βάση - το τρίπτυχο της ΕΠΑΣΣ. Συνέντευξη με τον Τάσο Αναστασιάδη, συντονιστή της ΕΠΑΣΣ

Το ΤΤ προχώρησε σε πολυήμερη κατάληψη στα κεντρικά γραφεία της Διοίκησης και συνέχισε με 48ωρη απεργία και διαδήλωση. Πριν μερικές μέρες, στο δρόμο ήταν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ με ένα τεράστιο πανελλαδικό συλλαλητήριο. Εχουμε τους εργαζόμενους στα λιμάνια που έχουν ξεκινήσει καταλήψεις και διαδηλώσεις. Η ΟΜΕ-ΟΤΕ έχει πρόγραμμα απεργιακών κινητοποιήσεων ξεκινώντας από την Πέμπτη 2 Ιούνη με πανελλαδικό συλλαλητήριο. Από δίπλα κινητοποιούνται μια σειρά άλλα κομμάτια, οι εργαζόμενοι στην εκπαίδευση, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και στους δήμους ενάντια στις περικοπές και τις συγχωνεύσεις. Καμία από αυτές τις μάχες δεν έχει τελειώσει.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι καμία από τις παραπάνω διαδηλώσεις δεν ήταν αποκλειστικά των συγκεκριμένων κλάδων, αλλά έγιναν κέντρο συσπείρωσης ευρύτερων κομματιών. Στη διαδήλωση της ΓΕΝΟΠ υπήρχε μπλοκ εργαζόμενων στον ΟΤΕ, στη διαδήλωση του ΤΤ υπήρχε μπλοκ εργαζόμενων στα ΕΛΤΑ και εργαζόμενων στις τράπεζες. Αυτή η έκρηξη αναγκάζει και τις συνδικαλιστικές ηγεσίες, τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, να κινηθούν. Από τη μία ανακοινώνοντας κινητοποιήσεις όπως το πανεργατικό συλλαλητήριο στις 4 Ιούνη και την Πανεργατική Απεργία στις 21 Ιούνη -αν και υπάρχουν μεγάλες πιέσεις για να έρθει πιο νωρίς η απεργία. Από την άλλη και με προσπάθειες συντονισμού όπως δείχνει η σύσκεψη που οργανώνει η ΓΣΕΕ με όλες τις ΔΕΚΟ την Τετάρτη 1 Ιούνη για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα αγώνα, με πολύ πιθανή την απόφαση για συντονισμένη απεργία των ΔΕΚΟ.

Ανοίγει η προοπτική για ένα μεγάλο απεργιακό κύμα και μάλιστα συντονισμένο. Για να φτάσουμε εκεί, όμως, δεν αρκούν οι κινήσεις που γίνονται από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες. Ολοι το καταλαβαίνουμε. Η ηγεσία της ΓΕΝΟΠ έχει υποσχεθεί ένα μήνα τώρα 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, αλλά δεν τις κηρύσσει και υπάρχει ο κίνδυνος να τις μεταθέσει για αργότερα με τη δικαιολογία ότι και η επίθεση στη ΔΕΗ έχει πάει για αργότερα.

Χρειάζονται βήματα συντονισμού από τα κάτω για να προχωρήσουν τα πράγματα στην κατεύθυνση της απεργιακής κλιμάκωσης όλων των παραπάνω κλάδων. Αυτό το ρόλο θέλει να παίξει η ΕΠΑΣΣ. Με την ανακοίνωσή μας που καλούμε σε απεργιακή κλιμάκωση και συντονισμό, με την παρουσία μας σε όλες τις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών, με τις παρεμβάσεις μας σε πολλούς εργατικούς χώρους, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα δυνατό δίκτυο αγωνιστών της βάσης που με τη δράση του θα βοηθήσει το απεργιακό κύμα να ξεδιπλωθεί. Ανέκαθεν τέτοια ήταν η δράση της ΕΠΑΣΣ. Από όταν ξεκίνησε την καμπάνια αλληλεγγύης στους εργαζόμενους stage, ή μετά στους εργαζόμενους του ΟΣΕ και τις συγκοινωνίες, προτεραιότητά της ήταν η οργάνωση και ο συντονισμός από τα κάτω, ώστε κανένας χώρος ή κλάδος να μην μείνει μόνος, ώστε η βάση να αναγκάζει τις ηγεσίες στην απεργιακή δράση.

Ποιοι είναι οι στόχοι της συνέλευσης της ΕΠΑΣΣ το Σάββατο;

Οργανώνουμε ανοιχτή συνέλευση της ΕΠΑΣΣ το Σάββατο 4 Ιούνη μετά το πανεργατικό συλλαλητήριο στις 3μμ στη Νομική με τρεις στόχους. Καταρχήν, να αναδείξουμε τη λογική της κλιμάκωσης. Ολα τα κομμάτια που πλήττονται από την πολιτική της κυβέρνησης χρειάζεται να προχωρήσουν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Η ΕΠΑΣΣ πάντα έβαζε αυτή την προοπτική, των απεργιών διαρκείας. Ο επόμενος μήνας όμως είναι από τους πιο κρίσιμους. Αυτό που προσπαθεί η κυβέρνηση δεν είναι απλά η εξασφάλιση της 5ης δόσης του δανείου, αυτό που θέλει είναι να τσακίσει την εργατική αντίσταση. Αυτό παίζεται στις προσπάθειες της συναίνεσης,  θέλουν τη στήριξη όλου του πολιτικού κόσμου για να διαλύσουν τις εργατικές αντιστάσεις. Αυτό παζαρεύει η κυβέρνηση και αυτό είναι το στοίχημα της άρχουσας τάξης. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε κλιμάκωση και όχι αναμονή. Απεργίες διαρκείας μέχρι τη νίκη, αυτό το σύνθημα πρέπει να γίνει η παντιέρα κάθε κλάδου.

Το δεύτερο είναι ο συντονισμός. Θέλουμε μια συνέλευση που να μιλήσουν εργαζόμενοι από το ΤΤ δίπλα με εργαζόμενους από τον ΟΛΠ, με εργαζόμενους από τις συγκοινωνίες, από τη ΔΕΗ. Μία συνέλευση που θα αρχίσει να κάνει πράξη τα βήματα συντονισμού από τα κάτω. Και που θα συνεχίσει να προβάλει τα απαραίτητα, για μια νικηφόρα απεργία διαρκείας, βήματα: γενικές συνελεύσεις που αποφασίζει η βάση, απεργιακές επιτροπές που έχουν πρόγραμμα καθημερινά, απεργιακό ταμείο για να αντεπεξέλθει ο κόσμος στις οικονομικές πιέσεις, άπλωμα του αγώνα σε άλλα κομμάτια εργαζόμενων.

Οι δυνατότητες για να εξελιχτούν έτσι τα πράγματα, σε ένα μεγάλο δυνατό απεργιακό κίνημα το αμέσως επόμενο διάστημα, είναι πολύ πιο διευρυμένες. Το δείχνει το γεγονός ότι ολόκληρα κομμάτια εργαζόμενων απεγκλωβίζονται από τις πολιτικές ή ιδεολογικές αναφορές που είχαν τα προηγούμενα χρόνια. Οταν η ΠΑΣΚΕ στην ΠΟΕ-ΟΤΑ δηλώνει την αποχώρησή της από το ΠΑΣΟΚ και το ίδιο κάνει η ΠΑΣΚΕ στον ΟΤΕ, τότε είναι φανερή η στροφή αριστερά στους εργατικούς χώρους, όχι απλά στις συνδικαλιστικές κορυφές αλλά στη βάση. Οι ευκαιρίες να κερδίσουμε αυτό το κόσμο, οι ευκαιρίες να μετατραπεί το σπάσιμο σε απεργίες διαρκείας και να μην μείνει στη μέση, πολλαπλασιάζονται. Αυτός είναι και ο τρίτος στόχος της συνέλευσης της ΕΠΑΣΣ.

Όλα αυτά είναι ρεαλιστικά βήματα στις σημερινές συνθήκες και αυτό φαίνεται και από τον κόσμο του Συντάγματος. Αν υπάρχει κάτι που δείχνει το Σύνταγμα και το κίνημα εκεί, αυτό είναι ότι χιλιάδες και χιλιάδες εργαζόμενοι και νεολαίοι ψάχνουν να βρουν τρόπους για να κοντράρουν το μνημόνιο και την κυβέρνηση. Είναι ενίσχυση για το απεργιακό κίνημα αυτή η εξέλιξη. Ολος αυτός ο κόσμος μπορεί να μετατραπεί σε απεργιακή δύναμη οργανώνοντας συνέλευση, απεργία, κατάληψη στο χώρο του. Ολος αυτός ο κόσμος έχει επίσης θέση στη συνέλευση της ΕΠΑΣΣ για να μπει στη μάχη της πανεργατικής απεργιακής κλιμάκωσης.

Διαβάστε επίσης

Οι εργάτες της ΔΕΗ έχουν τη δύναμη

Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο - Οι εργαζόμενοι ενάντια στο “σινάφι των τραπεζιτών”

Φίλκεραμ – Τζόνσον

ΟΤΕ – Όχι στο ξεπούλημα

ΛΙΜΑΝΙΑ – Όχι στο ξεπούλημα

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

ΕΥΑΘ - Κάτω τα χέρια από το νερό

ΕΑΣ