Ιδέες
"Σοσιαλισμός από τα Κάτω": Χτίζουμε πάνω στις νίκες μας

Με τον αέρα της αντιφασιστικής νίκης της 7 Οκτώβρη, που έστειλε τη Χρυσή Αυγή στη φυλακή, είναι γραμμένο το νέο τεύχος του περιοδικού Σοσιαλισμός από τα Κάτω (Νο 143, Νοέμβρης-Δεκέμβρης 2020). Το μεγαλειώδες απεργιακό συλλαλητήριο στο Εφετείο δεν θα μπορούσε να λείπει από το εξώφυλλό του, ούτε κι ένα πολυσέλιδο αφιέρωμα στη συγκλονιστική αυτή επιτυχία του κινήματος των εργατών και της νεολαίας, ντόπιων και μεταναστών, από το εσωτερικό του.

«Ήταν η επιβεβαίωση ότι το εργατικό κίνημα μπορεί να δίνει πολιτικές και οικονομικές μάχες και να τις κερδίζει. Σίγουρα δίνει αυτοπεποίθηση στον κόσμο για τους αγώνες του», γράφει η Μαρία Στύλλου στο κεντρικό άρθρο του περιοδικού. Και δεν είναι υπερβολή. Το δεύτερο λοκντάουν της κυβέρνησης Μητσοτάκη ξεκίνησε όχι με απογοήτευση και παραίτηση από τον κόσμο, αλλά με οργή και διάθεση σύγκρουσης από μεριάς του. Το άρθρο συγκεντρώνει αυτή την εικόνα, της κρίσης και της αποτυχίας των από πάνω διεθνώς, σε όλα τα επίπεδα, της αντίστασης και των εκρήξεων των από κάτω στην Ελλάδα και σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Όχι τυχαία ένα πλακάτ από τη Νιγηρία του δίνει τον τίτλο του: «Η δύναμη του κόσμου είναι μεγαλύτερη από τη δύναμη της εξουσίας». Αυτό είναι το μήνυμα του 2020 παγκόσμια και αυτό χρειάζεται, όπως καταλήγει το άρθρο, να είναι η πυξίδα της επαναστατικής αριστεράς τη νέα χρονιά.

Η ιστορική καταδίκη της Χρυσής Αυγής δείχνει χωρίς αμφιβολία τις δυνατότητες. Αν το εργατικό κίνημα και η νεολαία κατάφεραν να οδηγήσουν τη ναζιστική συμμορία πίσω από τα κάγκελα, γιατί δεν μπορούν να έχουν αντίστοιχες νίκες σε όλα τα μέτωπα; Στο άρθρο «Εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή – Επιτέλους Καταδίκη!», ο Γιώργος Πίττας απαντά με ένα τρόπο σε αυτό το ερώτημα. Στο πρώτο μέρος του παρουσιάζει τους παράγοντες και τις πολιτικές επιλογές που έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη. Στο δεύτερο θυμίζει την τριαντάχρονη κόντρα του αντιφασιστικού κινήματος με τη Χρυσή Αυγή και με όσους της έκαναν πλάτες. Και τα δυο ενισχύουν την εκτίμηση ότι η δύναμη του κόσμου είναι μεγαλύτερη από τη δύναμη της εξουσίας, ειδικά όταν μια μάχη δίνεται ενωτικά και φτάνει να γίνεται πλειοψηφικό ρεύμα μέσα στην κοινωνία.

Αντίστοιχη απάντηση δίνει το άρθρο «Μετανάστες, Πρόσφυγες, Εργάτες, Νεολαία: Ενωμένοι νικητές». Σε αυτό, η Αφροδίτη Φράγκου εστιάζει στη σημασία που είχε η σύνδεση του αντιρατσιστικού κινήματος με το αντιφασιστικό. Στην ουσία, το ένα τροφοδοτούσε και δυνάμωνε το άλλο. Έτσι έφτασαν οι δυο Αιγύπτιοι ψαράδες, που κοσμούν το εξώφυλλο του περιοδικού, να ξεσηκώνουν με τις ομιλίες τους το αντιφασιστικό συλλαλητήριο στο Εφετείο. Έτσι μπορεί να κερδηθεί η μάχη ενάντια στις ρατσιστικές πολιτικές κυβέρνησης-ΕΕ και όλες οι μάχες, με «όλο τον κόσμο που έβαλε τους ναζί στη φυλακή και που θα συνεχίσει μέχρι να τσακίσει αυτό το σύστημα».

Ακόμα και στις πιο «δύσκολες» μάχες, όπως αυτή ενάντια στους πολεμικούς ανταγωνισμούς των κυρίαρχων τάξεων για τον έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου, η προοπτική είναι αντιπολεμική. Η κοινή διακήρυξη του ΣΕΚ με αδελφές οργανώσεις του από Αίγυπτο, Συρία, Τουρκία, Κύπρο, καθώς και η κοινή ανακοίνωση πάνω από εξήντα περιβαλλοντικών κινημάτων από τις ίδιες χώρες ενάντια στις εξορύξεις ορυκτών καυσίμων, που προβάλει το περιοδικό, είναι βήματα σε αυτή την κατεύθυνση. Αυτό υποστηρίζει και ο Πάνος Γκαργκάνας στο άρθρο του «Ελλάδα-Τουρκία: στη δίνη των μεγάλων ανταγωνισμών», προσφέροντας πολύτιμα επιχειρήματα για το πώς μπορεί να αποτραπεί ένας πολεμικός εφιάλτης για τους λαούς της περιοχής.

Η αντίσταση στον εφιάλτη του κορονοϊού είναι κι αυτή υπόθεση των εργατών και της νεολαίας. Απέναντι στα κυβερνητικά αφηγήματα της «ατομικής ευθύνης» και τις επίσημες επιστημονικές οδηγίες που τα υπηρετούν, η απάντηση δεν είναι η υποτίμηση του κινδύνου της πανδημίας και η απόρριψη συλλήβδην της σύγχρονης επιστήμης. Η απάντηση είναι ο αγώνας για μια κοινωνία απαλλαγμένης από υγειονομικές καταστροφές με την επιστήμη στην υπηρεσία των πολλών και όχι των λίγων προνομιούχων, όπως εξηγεί στο άρθρο «Πανδημία: ανορθολογικός καπιταλισμός ή επιστημονικός σοσιαλισμός;» ο Γιώργος Ράγκος.

Κομμάτι αλλά και πυροδότης αυτής της συνολικής ανατροπής είναι η νεολαία. Το άρθρο «Κίνημα Παιδείας», που υπογράφει η Σταυρούλα Πανίδου, μιλά για τις πρόσφατες μαθητικές καταλήψεις που ξεσήκωσαν πανεκπαιδευτική και πανεργατική συμπαράσταση και κλόνισαν την κυβέρνηση. Όπως αναφέρει: «Οι μαθήτριες και οι μαθητές δεν “υποκινούνται” μονάχα από τις συνθήκες της πανδημίας. Όλο το προηγούμενο διάστημα, ζυμώθηκε και αναδείχθηκε η βαθιά τους πολιτικοποίηση με τη συμμετοχή τους σε κάθε κοινωνικό αγώνα».

Με αφορμή την αστυνομική εισβολή στην κατάληψη Ρόζα Νέρα στα Χανιά και την παράδοση του λόφου Καστέλι στα ξενοδοχειακά συμφέροντα, ο Σεραφείμ Ρίζος κάνει μια συνολική παρουσίαση των αρπακτικών διαθέσεων του κεφαλαίου στη γη και των καταστροφικών τους αποτελεσμάτων στο περιβάλλον. Το άρθρο του, «Τουρισμός, δημόσιος χώρος, ανεργία. Αντίσταση σε μια ταξική επίθεση» εξηγεί βήμα βήμα πάνω στις πλάτες ποιας τάξης χτίστηκε το ελληνικό τουριστικό «θαύμα» και γιατί «ο έλεγχος των πλατειών περνάει μέσα από τον έλεγχο των εργοστασίων».

Το ιστορικό άρθρο είναι αφιερωμένο σε «έναν από τους σημαντικότερους συνθέτες όλων των εποχών». Όπως γράφει ο Σωτήρης Κοντογιάννης στο άρθρο «250 χρόνια Μπετόβεν – Ωδή στη χαρά και την ελευθερία»: «Το στίγμα του καθόρισε τη μουσική στην Ευρώπη για τουλάχιστον έναν αιώνα. Οι ιστορικοί της τέχνης αποδίδουν συνήθως την συμβολή του αυτή στο μουσικό ταλέντο και τη μεγαλοφυΐα του. Ανεξάρτητα από τον ρόλο που μπορεί να αποδώσει κανείς στην προσωπικότητα, τις κλίσεις και τις ικανότητες, το βέβαιο είναι ότι ο Μπετόβεν ήταν πρώτα και κύρια δημιούργημα της εποχής του», που ήταν εποχή επαναστάσεων με κορυφαία τη Γαλλική.

Στις σελίδες της Βιβλιοκριτικής, η Λίλιαν Μπουρίτη παρουσιάζει το βιβλίο «Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειος, 50+1 όψεις των ελληνοτουρκικών διενέξεων» του Αλέξη Ηρακλείδη.

Προμηθευτείτε το νέο Σοσιαλισμός από τα κάτω από τους συντρόφους και τις συντρόφισσες της Εργατικής Αλληλεγγύης στον εργατικό χώρο ή τη γειτονιά σας. Εναλλακτικά, κάντε την παραγγελία σας στο Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο ή στείλτε μήνυμα στη σελίδα του περιοδικού στο facebook. Είναι δύναμη για τους αγώνες που έρχονται.