Περιβάλλον
Να σταματήσει τώρα το μπάζωμα της Πειραϊκής

Εδώ και μέρες μεγάλα φορτηγά μεταφέρουν μέσα από τους δρόμους της πόλης τόνους "αδρανών υλικών" για το μπάζωμα της Πειραϊκής. Τα υλικά ξεφορτώνονται μπροστά στη Σχολή Δοκίμων, δίπλα στο μνημείο του Θεμιστοκλή, πάνω στα αρχαία τείχη του Πειραιά. Θα χρησιμοποιηθούν για να γεμίσουν τα τεράστια "κεσόνς" (μπλόκια) που βυθίζονται στη θάλασσα (το πρώτο έπεσε ήδη) προκειμένου να κατασκευαστεί το νέο λιμάνι κρουαζιέρας των 150 στρεμμάτων. Ένα έργο με ανυπολόγιστες καταστροφικές συνέπειες για τη ζωή στην πόλη, που COSCO - ΟΛΠ ξεκίνησε στην πρώτη καραντίνα και συνεχίζει στη δεύτερη, για να αποφύγει τις αντιδράσεις των κατοίκων. 

Η "Ανταρσία στο Λιμάνι" (και άλλες δημοτικές παρατάξεις) έφερε το θέμα στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο απαιτώντας να σταματήσει η μεταφορά των επικίνδυνων υλικών και το μπάζωμα της Πειραϊκής ακτής και της θάλασσας. Ο δήμαρχος Πειραιά (και συνολικά η δημοτική αρχή Μώραλη-Βλαχάκου) για ακόμα μια φορά, "δεν είδε, δεν άκουσε, δεν ξέρει". Αν δεν είδε ούτε τα φορτηγά, ούτε τα μπάζα, ούτε τις δεκάδες φωτογραφίες και βίντεο, ας ρωτήσει την COSCO - OΛΠ, μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου είναι!

Υπεύθυνοι

Για το έγκλημα που συντελείται αυτή τη στιγμή στον Πειραιά υπάρχουν υπεύθυνοι: Οι κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις που ξεπούλησαν τον ΟΛΠ (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ). Η πρώην και ο νυν Περιφερειάρχης Αττικής, Δούρου και Πατούλης, που πρόθυμα ενέκριναν και παρέδωσαν στην  Cosco τα 130 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή του λιμανιού (ναι, η Cosco "επενδύει" με δικά μας λεφτά, που θα μπορούσαν να δοθούν για έργα υποδομής απαραίτητα στην Αττική). Η κυβέρνηση Μητσοτάκη που τα δίνει όλα στους "επενδυτές" φίλους της αδιαφορώντας για τη ζωή και την υγεία των πολιτών, όπως έδειξε και με τη διαχείριση της πανδημίας. Οι υπουργοί Ναυτιλίας και Πολιτισμού. Ο Δήμαρχος Μώραλης και η δημοτική αρχή που έχουν ταχθεί υπέρ της "επένδυσης", σφυρίζουν αδιάφορα μπροστά στην καταστροφή της πόλης και δεν εφαρμόζουν ακόμη και ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους!

Οι κάτοικοι, κινήσεις πολιτών, σωματεία και φορείς του Πειραιά, αγωνίζονται εδώ και δύο χρόνια για να εμποδίσουν την καταστροφή του περιβάλλοντος, τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, την υποβάθμιση της ζωής στον Πειραιά. Με δεκάδες εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις, διαμαρτυρίες, αποκλεισμούς δρόμων, συλλογή υπογραφών, ακόμα και με προσφυγή στο ΣτΕ, η εκδίκαση της οποίας συνεχώς "αναβάλλεται". Η "Ανταρσία στο Λιμάνι" καλεί το Δημοτικό Συμβούλιο να απαιτήσει το σταμάτημα των εργασιών στην Πειραϊκή, τώρα! Καλεί τους εργαζόμενους, τα σωματεία και τις συλλογικότητες της πόλης σε άμεση κινητοποίηση.

Η ζωή μας είναι πάνω από τα κέρδη τους

Ο Πειραιάς δεν είναι τσιφλίκι της COSCO. Το λιμάνι και η πόλη ανήκουν στον λαό

Ανταρσία στο Λιμάνι, 14/11