Διεθνή
Βόρεια Κύπρος: Διαδηλώσεις ενάντια στον Ερντογάν

Χιλιάδες τουρκοκύπριοι διαδήλωσαν την περασμένη βδομάδα στους δρόμους της βόρειας Λευκωσίας ενάντια στις παρεμβάσεις του Ερντογάν και την προσπάθειά του να ελέγξει τις πολιτικές εξελίξεις μέσα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Την «Πορεία Δημοκρατίας και Βούλησης»  όπως την χαρακτήρισαν, κάλεσαν συνδικάτα, οργανώσεις και κόμματα της αντιπολίτευσης και το βασικό της σύνθημα ήταν «Άγκυρα πάρε τα χέρια σου από πάνω μας». Άλλα συνθήματα που ακούστηκαν ήταν «Δημοκρατία για όλους» «Δεν θέλουμε Έπαρχο που θα διορίζεται», «Με αντίσταση θα κερδίσουμε».

Είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται ένα τέτοιο κίνημα μέσα στους τουρκοκύπριους που να αμφισβητεί ανοικτά την Άγκυρα. Αντιδράσεις υπήρχαν και στο παρελθόν και στα οικονομικά πρωτόκολλα που τους επιβάλλει η Άγκυρα και στην προσπάθεια του Ερντογάν να επιβάλει τα ισλαμικά σχολεία στην Παιδεία. Το ποτήρι ξεχείλισε με την παρέμβαση του Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές που έγιναν πριν δυο βδομάδες και είχε σαν αποτέλεσμα να χάσει ο Ακιντζί από τον εθνικιστή Τατάρ που υποστηρίζει λύση δύο κρατών και θεωρείται εντολοδόχος της Άγκυρας. Τις αντιδράσεις τροφοδότησε ακόμη περισσότερο η εξαγγελία του Ερντογάν να επισκεφτεί την Κύπρο στις 15 Νοεμβρίου για να συμμετέχει στους γιορτασμούς για την ανακήρυξη του τουρκοκυπριακού κράτους και να πάει για  πικ-νικ στην Αμμόχωστο.

Περισσότερες από 65 τουρκοκυπριακές και ελληνοκυπριακές οργανώσεις και συνδικάτα εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με την οποία καταδικάζουν την επίσκεψη Ερντογάν στην Αμμόχωστο για πικ-νικ και ζητούν «τον τερματισμό της μονομερούς πρωτοβουλίας για το Βαρώσι» και καλούν όπως «οι όποιες πρωτοβουλίες να αναληφθούν μόνο με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Εθνών και των νομικών ιδιοκτητών» και ότι «ο μόνος τρόπος για να συμβάλει το Βαρώσι στην ειρήνη και τη σταθερότητα είναι να μετατραπεί σε ένα χώρο συνεργασίας και συμφιλίωσης. Προτεραιότητά μας σε αυτήν την περιοχή είναι να τερματίσουμε το πολιτικό αδιέξοδο που κατέστρεψε τη ζωή μας και να συμβάλουμε στη συνεργασία και την ειρήνη, όχι μόνο στο νησί, αλλά και την περιοχή».

Την ώρα που γίνονταν στρατιωτικές παρελάσεις και πανηγύρια για την ανακήρυξη του τουρκοκυπριακού κράτους με την παρουσία του Ερντογάν, εκατοντάδες διαδηλωτές οργάνωσαν πορεία στο κέντρο της πόλης με συνθήματα όπως «Δημοκρατία και ελεύθερη βούληση» και «όχι πικ-νικ πάνω στο πόνο». Ο Τατάρ χρειάστηκε να βάλει την αστυνομία για να τους σταματήσει, αλλά είναι σίγουρο ότι αυτό το κίνημα δεν θα είναι καθόλου εύκολο να το ελέγξει και να επιβάλει τις πολιτικές του.