ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΑΘΗΝΑΣ

Όπως ανέφεραν οι περισσότεροι που τοποθετήθηκαν, το Υπουργείο δεν έχει δώσει καμιά σαφή απάντηση για τα προβλήματα που ταλανίζουν τη σχολή, αντίθετα τηρεί μια απαξιωτική στάση αδιαφορίας. Όπως αναφέρουν σε προηγούμενες ανακοινώσεις τους η σχολή αδυνατεί να εκπληρώσει τις εκπαιδευτικές και τις ερευνητικές δραστηριότητες εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού από συνταξιοδοτήσεις και μη προσλήψεις, της καθυστέρησης της τοποθέτησης ήδη εκλεγμένων καθηγητών, της καθυστέρησης πληρωμής των συμβασιούχων καθηγητών και της μη ανανέωσης του Προεδρικού Διατάγματος που επιτρέπει να εκλέγονται μέλη ΔΕΠ χωρίς απαραίτητα να διαθέτουν διδακτορικό. Η επόμενη Γενική Συνέλευση θα γίνει την Πέμπτη 2 Ιούνη.

Η ΠΟΣΔΕΠ έχει βγάλει κάλεσμα να γίνουν δράσεις και εκδηλώσεις στις σχολές την 1η Ιούνη, ενώ οι πρυτάνεις έχουν ορίσει την Τρίτη 7 Ιουνίου ως μέρα εκδηλώσεων για την υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου.

Επαναλαμβανόμενες απεργίες

Το Δίκτυο Πανεπιστημιακών κυκλοφορεί ανακοίνωση με γενικό τίτλο «Αντίσταση τώρα, πριν να είναι αργά» τονίζοντας ότι δεν χρειάζεται καμία αναμονή αφού η επίθεση της κυβέρνησης, της τρόικα και του Μνημονίου χτυπάει σκληρά και την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αναφέρει χαρακτηριστικά «τα μέτρα αυτά οδηγούν τα πανεπιστήμια στην εξαθλίωση και προετοιμάζουν την οριστική κατεδάφισή τους που θα επισφραγίσει ο επερχόμενος νέος «Νόμος-Πλαίσιο». Για να επιβάλουν τον μάνατζερ, την κατάργηση – συγχώνευση τμημάτων και Ιδρυμάτων, τον περιορισμό φοιτητών, τις απολύσεις προσωπικού, τη συνολική υποβάθμιση των σπουδών και των πτυχίων, τη μετατροπή του δημόσιου πανεπιστημίου σε  αυταρχικό εκπαιδευτήριο που λειτουργεί σαν επιχείρηση».

Καλεί τους Συλλόγους ΔΕΠ «να προχωρήσουν σε 48ωρη απεργία την 1 και 2 Ιουνίου και, στη συνέχεια, σε επαναλαμβανόμενες πενθήμερες απεργίες. Στο πλαίσιο αυτό καλούμε τους συναδέλφους να απαιτήσουν την άμεση σύγκλιση Γενικών Συνελεύσεων των Συλλόγων τους. Παράλληλα καλούμε τους συναδέλφους να συγκροτήσουν Πρωτοβουλίες και να ενισχύσουν υπάρχουσες για μία δικτύωση της πανεπιστημιακής κοινότητας “από τα κάτω”, με την συμμετοχή μελών ΔΕΠ, φοιτητών, ΕΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, συμβασιούχων διδασκόντων, εργαζόμενων, διοικητικών. Προτείνουμε να διοργανωθούν συνελεύσεις όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας σε κάθε Ίδρυμα για να αποφασιστούν μορφές αντίστασης απέναντι στην κυβέρνηση, στην πολιτική της και στο Μνημόνιο. Σ' αυτό το πλαίσιο θεωρούμε ότι οι Σύγκλητοι των Πανεπιστημίων θα πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να πάρουν αποφάσεις ευθύνης αναστέλλοντας τη λειτουργία των Ιδρυμάτων».