Εργατικό κίνημα
Ανακοίνωση Ανατρεπτικής Συσπείρωσης Ηθοποιών για την Πανεργατική Απεργία 26 Νοέμβρη

26 ΝΟΕΜΒΡΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

Απεργιακή Συγκέντρωση 11πμ Πλατεία Κλαυθμώνος 

Ο αυταρχισμός και οι απαγορεύσεις δε θα περάσουν!

 
Στις 17 Νοέμβρη σε όλες τις πόλεις, έσπασε η προσπάθεια της κυβέρνησης να απαγορεύσει τις διαδηλώσεις. Χιλιάδες εργαζόμενοι και νεολαίοι, στείλαμε μήνυμα ανυπακοής σε αυτόν τον πρωτοφανή αυταρχισμό για δημοκρατικά δεδομένα, βγαίνοντας στους δρόμους, με όλα τα μέτρα υγειονομικής προφύλαξης. Με την έμπνευση από αυτήν την νίκη και την οργή από την άγρια καταστολή, συνεχίζουμε και στις 26 Νοέμβρη, στην πανεργατική απεργία.
 
Αντιστεκόμαστε απέναντι στο αντεργατικό έκτρωμα που ετοιμάζει το υπουργείο εργασίας, το οποίο θέλει να φέρει την κατάργηση του 8ωρου και της αργίας της Κυριακής. Το νομοσχέδιο προβλέπει οι επιχειρήσεις να μπορούν να απασχολούν εργαζομένους ως 10 ώρες ημερησίως χωρίς πρόσθετη αμοιβή με αντάλλαγμα κάποια ρεπό, ενώ όσον αφορά την Κυριακάτικη αργία διευρύνεται η λίστα των επιχειρήσεων που μπορούν να δουλεύουν τη συγκεκριμένη ημέρα. Ταυτόχρονα στο νομοσχέδιο προβλέπεται η επισφράγιση και η επέκταση μιας σειράς αντισυνδικαλστικών μέτρων που έχουν μπει σε προηγούμενα νομοσχέδια, όπως η ηλεκτρονική ψηφοφορία για την απόφαση απεργίας με απαρτία πάνω του 50%, η αύξηση του προσωπικού ασφαλείας στο 40%, αλλά και η απαγόρευση των καταλήψεων χώρων δουλειάς και εισόδων καθώς και της απεργιακής φρουράς.
 
Είναι φανερό ότι αυτή η κυβέρνηση βάζει πλώρη να ξαναφορτώσει όλα τα σπασμένα της δικής της κρίσης, στις δικές μας πλάτες. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2021, φέρνει μια νέα επιδρομή σε μισθούς, συντάξεις και εργατικά δικαιώματα. Νέα επίθεση στα δημόσια αγαθά, στην Υγεία, την Παιδεία, το ρεύμα, το νερό και την στέγη. Πουλάει ψέματα και απάτες για επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και τα κονδύλια για την υγεία είναι 551 εκ. λιγότερα (2020 υγεία 4,8 δις, 2021 4, 25 δις). Αντίθετα αμυντικές δαπάνες απο 3,8 δις το 2020, εκτοξεύονται για το 2021 σε 5,4 δις. Στο Υπουργείο Εργασίας έδιναν το2020 24,7 δις, ενώ το 2021 μόλις 22,6 δις και αυτό σημαίνει περικοπές στις συντάξεις, στα επιδόματα, στα ασφαλιστικά ταμεία.
 
Η ΑΔΕΔΥ, Εργατικά Κέντρα και ομοσπονδίες του ιδιωτικού τομέα, ανάμεσα τους της Αθήνας Πειραιά, Πάτρας Ιωαννίνων και δεκάδες ακόμη, προχωράνε σε 24ωρη απεργία για να μην αφήσουμε την κυβέρνηση, να διαλύσει τα εργασιακά μας δικαιώματα για να προστατέψει τα κέρδη των καπιταλιστών.
 
Ανάμεσα στα συνδικάτα που καλούν στην απεργία είναι και το ΣΕΗ, Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, η ΠΟΘΑ και σχεδόν όλα τα σωματεία του κλάδου. Μετά την συλλογική μαχητικότητα που που επέδειξε ο κλάδος μας με ποικίλες δράσεις την 17 Νοέμβρη, χρειάζεται αν δώσουμε όλοι και όλες μαζικό παρόν στην απεργία και την συγκέντρωση. Για όλους και όλες εμάς τους εργάτες της Τέχνης υπάρχει ένας επιπλέον λόγος. Να Αξιοποιήσουμε την πανεργατική απεργία στις 26 Νοέμβρη σαν ένα σκαλοπάτι για να κλιμακώσουμε τις δικές μας κινητοποιήσεις.
 
Όλα όσα διεκδικούσαμε το καλοκαίρι και το Φθινόπωρο (επίδομα για όλους χωρίς προϋποθέσεις κλπ) δεν έχουν ικανοποιηθεί. Αντίθετα έρχονται οι γιορτές που τα προηγούμενα χρόνια πολλοί συνάδελφοι/σες κατάφερναν να βγάλουν ένα μεροκάματο. Φέτος αυτό δεν θα υπάρχει. Γι’ αυτό είναι επιτακτικό να ξαναπιάσουμε το νήμα των αγώνων του κλάδου, τις μεγάλες συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια για να ανατρέψουμε τις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Που επιμένει να αφήνει τους εργαζόμενους στις Τέχνες στην φτώχεια και δίνει επιχορήγηση 120 εκατ. στην Aegean.
 
Στις 26 Νοέμβρη βγαίνουμε μαζικά στην απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις για να αποτρέψουμε αυτήν την κυβέρνηση να υποθηκεύσει τις ζωές μας και τα δικαιώματα μας.
 
Την Πέμπτη θα είμαστε στους δρόμους και σε απόλυτη συνάφεια με τους υγειονομικούς κανόνες, γιατί αποδείξαμε ότι πιο πολύ εμείς σεβόμαστε την υγεία όλων απ’ ότι η κυβέρνηση.
 
Όλοι στην Απεργία 26 Νοέμβρη στην πλατεία Κλαυθμώνος 11 π.μ.